Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ekskursjon i skog

Ekskursjon i skog

Rapport fra kartlegging av suksesjon i et skogsområde.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
28.10.2008

Deltakere:

Hiba (trb)

Rune (trb)

Victoria (trb)

 

Hensikt:

Å undersøke et skogområde for å kartlegge suksesjonen i områdene.

 

Utstyrsliste:

Plasposer, hansker, kamera og utdelte ark.

 

Teori:

Den karakteristiske plantearten er grantre. Dette er da en fullt utviklet skog. I den nyhogde skogen er det mest blomster. De er i pionerfasen og liker seg i (sol)lyset. Det er også mer bjørnemose her, som er dominant grunnet mer fukt. En suksesjon er noe som skjer i et økosystem over lang tid, og vi vet som oftest hva som kommer til å skje. Skogene o Norge får stort sett stå i fred uten store endringer, bortsett fra noen hogstfelt og eventuelle skogbranner. Men da begynner suksesjonen på nytt, og det tar 80 år før en ny skog står ferdig.

 

Framgangsmåte:

Vi samlet forskjellige elementer fra «gammel» og ny skog samtidig som vi tok bilder. Vi observerte også forskjellene på skogene. Etterpå artsbestemte vi elementene vi hadde funnet.

 

Resultat:

Den «gamle» skogen hadde mange flere grantrær, store maurtuer og flere typer moser(også død mose, grunnet lite fuktighet). Grantrærne var dominante i skogen, løvtrærne var litt mindre av vekst. Vi fant også blåbær- og tyttebærplanter. Når det kommer til antall plantearter fant vi minst 30 forskjellige typer, men mange av disse var i utkanten av skogen der det var mer lys.

 

Når det gjelder dyrelivet, fant vi ei lita skogmus, store maurtuer, edderkopper og mygg. Vi fant flere småkryp her enn i den andre skogen, kanskje fordi det ikke var så vått her, siden regnet ikke hadde kommet like godt igjennom granbarene etter nattens regn.

 

I den nyhogde skogen var bjørnemosen dominerende grunnet mer fukt. Det var selvfølgelig ingen store trær her, men bringebærplanter og geitrams, noe som tyder på at skogen kunne vært hogd for rundt 3 år siden, pga plantenæringsstoffer i jorden som gjør at disse plantene formerer seg.

 

Det var flere tjern eller vanndammer her siden ingen grantrær tar for seg regnet som kommer. Det var også både rørsopp (spiselige) og skivesopp (giftig) her, og det er jo logisk siden sopp trives i fuktighet. Av småkryp fant vi kun skrukketroll og trebukk. Det skal visst være endel skogmus her også, men de ble nok skremt av alle menneskene.

 

Konklusjon:

Vår konklusjon er at den «gamle» skogen må være over 80 år siden den er ferdigutviklet. Dette ser vi ved at grantrærne er dominerende slik at mindre plantearter ikke vokser opp pga manglende lysforhold (bortsett fra skogkantene). Det var også enorme maurtuer her. Den nyhogde skogen er rundt 3 år gammel, siden både bringebær og geitrams er dominant. Sopp og bjørnemose er også dominerende her grunnet mer fukt i dette hogstområdet.

 

 

Kilder:

Utdelt ark:»Eksursjon i skog».

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil