Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Josef Stalin (1878-1953)

Josef Stalin (1878-1953)

Artikkel generelt om Josef Stalin.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.10.2008


«Death solves all problems - no man, no problem.»

- Stalin

 

Over 20 millioner drept. Det er vel ikke så vanskelig å skjønne hvem dette er snakk om; Josef Stalin. Han var Sovjetunionens diktator under 2.verdenskrig, og en av de verste massemorderne i hele historien. Men hva var bakgrunnen for hans syke tanker, og hvorfor gjorde han noe så fælt?

 

<bilde>

Josef Stalin, Diktator i Sovjet.

 

Det er mange som undrer på hvordan Stalin klarte å få makten etter alt det fæle han faktisk gjorde, men han tok makten etter bra krigføring og propaganda. Han ble satt som generalsekretær i 1922, og hadde makten i Sovjet i perioden 1924-1953. Han hadde noen tilhengere, og fikk etter hvert flere. Lenin, som styrte i Sovjet før Stalin, var ikke helt overbevist om at Stalin kunne klare å styre et så stort land. Lenin mente at Stalin hadde en grov framferd som var ”utålelig i stillingen som generalsekretær”.


 

Et av Stalins største ønske, var å omgjøre bondesamfunnet til et indistruelt og moderne samfunn. Han satte i gang tvangskollektivisering, og fikk bort alle de velstående bondeklassene, slik at de fikk mer penger til å fortsette med den enorme industrien de hadde planer om å få til. Han forbød alle som var i mot hans tanker og meninger. Alle som ikke likte det Stalin gjorde/hadde å si, ble rett og slett drept. Mange ukrainere var imot denne kollektiviseringen, så Stalin økte eksporten av korn fra Ukraina med 44 %. Slik at bøndene ikke skulle gjemme unna Korn, ble de overvåket av f. eks kommunistpartikommisærer og regulære hærstyrker. Det ble også innført en type pass, som gjorde at bøndene ikke klarte å flykte og finne mat andre steder. Dette førte til utsulting, hungersnød og det kostet rundt 7-10 millioner mennesker, livet.

 

Josef Stalin sitt egentlige navn var Josef Vissarionvitsj Dzjugasjvili. Han ble født den 18. Desember 1878, i Gori i Georgia. Han vokste opp under enkle kår, og hans far tok lite ansvar ovenfor sin familie. Han drakk og slo både Josefs mor og Josef selv. At Josef fikk så mye juling som barn, fikk konsekvenser etter hvert i livet. Alle som hadde mer makt enn han selv, minnet han om faren. En venn av han fra ungdomstiden skrev senere at julingen hadde fått Josef til å bli like følelsesløs og hard som faren.

 

«Etternavnet» Stalin begynte han å bruke i 1913. Det er russisk, og betyr «Stål» eller «Stålmannen». Dette navnet stemte godt med hans styringsmåter.

 

Var hungersnøden i Ukraina et folkemord? Statistisk sentralbyrå mener at Stalin gikk bevisst inn for å bli kvitt all den motstanden han hadde mot kollektiviseringen. Myndighetene i Ukraina og 26 andre land, mener at hungerkatastrofen var et folkemord, men historikere og flere arkivmateriale er faktisk ikke helt sikre på om han faktisk gikk bevist inn for å utrydde det ukrainske folket, eller om det bare var dårlig planlegging fra Stalin sin side og at det ikke var helt meningen med denne hungersnøden.

 

Stalin var som sagt diktator i Sovjet. Han videreførte den marxist-leninistiske styremetoden som Vladimir Lenin brukte. Uheldigvis klarte ikke Stalin dette. Hans styringsform, eller -isme, blir kalt stalinisme. Dette fordi han feilet på den marxistiske side. Han var EN leder i et udemokratisk land med en streng politikk. En regner med at rundt 20 millioner mennesker døde på grunn av Stalin sine valg og handlinger. En stor del av disse døde, var forfattere og høyere utdannede. Man kan derfor skjønne hvorfor Mao Tse-Tung var en stor «fan» av Sovjetunionens leder, Stalin. Mao mente også at Khrustsjov var en uverdig etterfølger av hensynsløse Stalin. Karl Marx ville ikke sett opp til verken Mao eller Stalin slik som de holdt på med utrydding og sult av mennesker.

 

<bilde>
I dag er det fortsatt en del mennesker som dyrker og ser opp til Stalin og Mao. Disse menneskene er ekstreme kommunister, og vi finner de også i Norge. Partiet heter Tjen-Folket, og er et parti som mener at væpna revolusjon er den eneste veien til et demokratisk og sosialistisk samfunn. Dette viser igjen at Stalin og Mao hadde en veldig karismatisk kraft, slik at de faktisk fortsatt har tilhengere, men de fleste liker ikke styremåten til Stalin.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil