Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Mat, kjemi og energi

Mat, kjemi og energi

Oppgave om næringsstoffer kroppen trenger inndelt i protein, fett og karbohydrater.

Karakter: 5 (10. klasse)

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.10.2008


For at vi mennesker skal kunne fungere må vi få i oss forskjellige næringsstoffer som får gir kroppen det den trenger. Vi må få i oss noe som gir oss energi, forskjellige vitaminer og mineraler for at vi skal kunne holde oss oppegående og friske, vann er også viktig.

 

Kroppen trenger mer av alt dette om den skal klare seg gjennom en hel dag med skole, trening, rasing med venner eller hva du nå enn er du bedriver tiden din med. Får ikke vi dette kan vi bli sløve, slappe og veldig ukonsentrert, jeg vil si de aller fleste merker både psykisk og fysisk om de ikke har drukket nok, spist nok eller fått alle i seg de næringsstoffene vi har behov for. Tre av næringsstoffene er: proteiner, fett og karbohydrater.

 

Karbohydrater.

Karbohydrater er et næringsstoff som gir oss energi. Når denne energien kommer i kroppen blir det til frigjort energi og stoffer kroppen trenger.

 

Lettest får du karbohydrater gjennom brød, havregrøt, pastaprodukter. Det finnes også i for eksempel knekkebrød, tørket frukt, ris og sukker. Du kan også spise søtsaker eller drikke sukkerholdig mineralvann for å få karbohydrater, men der får du det bare via sukkeret.


 

Kroppen er ganske avhengig av karbohydrater, og dette er det mange som ikke vet. Eller de gir blaffen i det, om du for eksempel er ute og jogger, og ikke har spist noe særlig mat som inneholder mye karbohydrater kan det kanskje oppstå ett problem. Det kroppen gjør er å omdanne karbohydrater til blodsukker eller glukose, og når du er sliten forbrenner kroppen nesten bare blodsukker. Du har også et reservelager med blodsukker i leveren, men om dette brukes opp får du blodsukkerkolaps. Kroppen får over halvparten av næringsbehovene fra karbohydrater, og sentralnervesystemet og hjernen er avhengig av blodsukker for å fungere ordentlig. Hvis du ikke har nok av dette i kroppen, gir kroppen beskjed fordi blodsukkeret blir lavt, og du får vanskeligheter med å konsentrere deg. Dette er veldig negativt i forbindelse med skole, arbeid eller andre ting som er ganske viktig, og som krever konsentrasjon og ekstra ytelse.

 

Det er også mange forskjellige typer karbohydrater som blir tatt opp i kroppen og jobbet med på ulike måter. Det er stor forskjell på om du spiser et eple eller en marssjokolade før du skal ut å springe, mange vil nok tro at det er best å spise eple før trening, men det er det ikke. Epler tar lengre tid og få opp i blodsukkeret, mens en sjokolade tas fort opp og holder energien der

 

Den viktigste energikilden er faktisk karbohydrater. I den fattige delen av verden kan det være 80-90 % av energitilførselen, men i de mer rike landene er det under 50 %.

 

Fett

Fett er også et næringsstoff som gir energi. Bare ett gram fett gir nesten det dobbelte av energi enn det karbohydrater gir. Det er noe mange har forhåndslager av i kroppen, noen ser på dette som en fordel, andre som et stor ulempe. Vi får også fett igjennom mat vi spiser.

 

Det er viktig for mennesker at vi får den riktige mengden fett fordi det har mange livsviktige fettsyrer og fettløselige vitaminer. Det som anbefales er å spise er mat med flerumettede fettsyrer. Plantefett og fett fra sjødyr har mye flerumettede fettsyrer. Med rett mengde fett menes det at man ikke skal stappe i seg hva som helst av mat med fett i seg, så ofte som mulig. Dette kan føre til overvekt som er en ulempe for mange. Spiser man for mye av det kroppen kan forbrenne vekk, vil det overskuddet som ikke blir forbrent, lagret som fett i og på kroppen.

 

For å få forbrent fett en ikke ønsker å ha må også blodsukker være tilstede, og da kommer karbohydrater inn i bildet, noe som viser at alle næringsstoffene er viktig for ordentlig funksjon. Fett finner vi i smør, margarin, olje, flesk og i fett fra kjøtt og fisk. Egentlig, finner vi fett i det meste, spesielt junkfood og godter. Fett kan også være årsak til visse sykdommer i hjerte og blodkar. Derfor burde vi tenke igjennom hvor mye fett vi spiser og om det er umettet eller mettet fett.

 

Fett er den mest konsentrerte energikilden i maten, og innholdet av fett i kostholdet kan variere svært mye. I mange utviklingsland står fettet for mindre enn 20% av kostens energiinnhold. I mange industriland bidrar fett med 30 til 40% av energiinntaket.

 

Proteiner

Proteiner, som fett og karbohydrater inneholder energi. Et gram protein innehold ca like mye energi som ett gram karbohydrater, men den spiller stort sett en liten rolle som energikilde i forhold til karbohydrat og fett.

 

Proteiner får vi gjennom produkter som kjøtt, fisk, erter, egg og soya. Når vi vokser opp er det ekstra viktig at vi får i oss proteiner, men også voksne har behov for proteiner for å lage nye celler og reparere vev. Proteiner deltar på forskjellige måter i alle livsprosesser i kroppen.

 

Muskler, hår, hud, negler og slim inngår det i og noen proteiner går under navnet enzymer, og dette er med på å regulere de fleste kjemiske reaksjonene i cellene våre. Deres oppgave er å få reaksjonene til å fungere. Hvis vi ikke får enzymer så stopper reaksjonene å fungere. De er for eksempel veldig viktig i fordøyelsen. Mye av cellen er bygd opp av nettopp proteiner. Proteiner er et byggestoff, det viktigste i kroppen. Proteiner er en veldig viktig del av kostholdet vårt. Det er det som er den delene som får celler, og dermed alt liv, til a fungere. Noen proteiner er veldig enkle og kan sees på som enkle mekaniske deler, mens andre kan være så kompliserte at de faktisk er genuine motorer.

 

En joule uttrykker den energimengden som er nødvendig for å løfte 1 kg 1 meter opp. Selv om det vedtatt i Norge å bruke SI-systemet, er det fortsatt vanlig å bruke kalori som måleenhet for energi. En kalori er et uttrykk for den energi som kreves for å heve temperaturen på 1 gram vann fra 14,5 til 15,5 grad Celsius. Helt nøyaktig tilsvarer 1 kcal 4,184 kJ.

 

 

 

 

Protein

4 kcal

17 kJ

Fett

9 kcal

38 kJ

Karbohydrater

4 kcal

17 kJ

(http://www.su.hio.no/ernaering/n_stoffer/energi_maal.htm)

 

 

Kilder:

http://www.su.hio.no/ernaering/n_stoffer/energi_maal.htm

http://www.iform.dk/bohp/jsp/Crosslink.jsp?d=157

http://www.fysikknett.no/hverdag/komplex7.php?menuid=2

Forsøk og fakta 10.klasse natur- og miljøfag – nks forlaget

Heftet om naturtips fra Alf.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil