Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Slankeprodukter – virker de?

Slankeprodukter – virker de?

Slankeindustrien er "big business" i den vestlige verden. Virker produktene som finnes på markedet? Eller er kosthold og trening den beste løsningen?

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
30.09.2008
Tema


Hver eneste dag blir vi utsatt for reklame og henvisninger til produkter som hevder å redusere vår vekt drastisk i løpet av kun noe få uker. Også på Internett florerer det med steder hvor du kan kjøpe produkter som påstås å ha de mest fantastiske virkninger. Det største problemet med de fleste av disse produktene er mangelen på dokumentasjon, som fastslår at de faktisk har den virkningen de sies å ha. På grunn av dette mylderet av forskjellige produktene er det viktig å vær skeptisk og ikke så godtroende. Mange slike produkter kan ikke bare føre til uønsket resultat, men også mange sykdomsplager.

 

Slankeindustrien er en raskt voksende industri, spesielt i Amerika, hvor amerikanere bruker rundt 30 milliarder dollar i året på alle typer diettprogrammer og produkter, inkludert diettmatvarer. Omtrent 50 millioner amerikanere går på diett hvert eneste år, men dessverre er det kun 5 prosent av disse som klarer å holde kiloene unna etter endt diett.


 

Hovedgrunnen til at så få har suksess er at mange ser etter en lett og rask løsning til sine vekt- problemer. De overgir seg derfor til påstander som "Spis alt du ønsker og gå likevel ned i vekt” eller "Smelt fettet bort mens du sover!", og investerer all sin tid og ikke minst penger på en rekke drikker, piller og programmer, som sies å være veien til en lysere framtid og redusert vekt.

 

Det er vanskelig å vite hvilke produkter som kan være skadelig, og hvilke som er relativt harmløse. Noen piller kan sies å hjelpe for kontroll av appetitten, men de kan ha seriøse etter- virkninger og bieffekter. For eksempel Amphetamines kan lett føre til avhengighet, og kan ha negative virkninger på hjertet og nervesystemet. På den andre siden kan noen piller ha null virkning å være totalt harmløse.

 

Diett plaster, som blir festet på huden, har ikke blitt bevist trygge eller effektive. Produkter som hevder å blokkere og spalter stivelse, er ikke bare uten bevislig virkning, men en rekke brukere har klaget på svimmelhet, oppkast, diaré og magesmerter. Andre produkter, som for eksempel fiberbaserte produkter, hevder å absorbere væske i magen, og med det redusere sultfølelsen. Noen slike produkter har blitt bevist skadelig, da de har ført til blokkeringer i tarmen og magen.

 

På markedet finnes også en rekke merkelige slankemekanismer og gjenstander, som er alt fra ubrukelig til virkelig farlige for helsen. Dersom fysisk skade unngåes, kan du allikevel være sikker på å ha sløst bort mye penger. Det finnes alt fra ganske så normale gjenstander til noe ganske så utrolige, blant annet briller, som hevder å framkalle bilder som skal senke matlysten, og magiske øreringer, som hevder å stimulere spesielle akupunktur punkter som kontrollerer sulten.

 

Jeg er selv sterkt imot slike såkalte slankeprodukter, som sies å gjøre deg tynn og vakker. Jeg mener at dersom en person er født med litt ekstra fett på beina er det slik denne personen skal være og dersom en annen person er født tynn, og trives med seg selv og sin kropp er det slik han eller hun skal være. Dersom man likevel ikke er fornøyd med sin egen kropp er det viktig å ikke gi etter for slankeindustrien, og isteden finne andre sunnere måter å gå ned i vekt på.

 

Det er jo ikke noen hemmelighet at det er helt umulig å gå ned i vekt uten engang å løfte en finger. Den eneste sikre måten å redusere kiloene på er ved å enten redusere mengden kalorier man tar inn i løpet av en dag eller ved å få en økt fysisk aktivitet; gjerne en blanding av begge. Overvekt kan få alvorlige helse konsekvenser. Blant annet økt risiko for hjerte- og karsykdommer, slag, høyt blodtrykk, diabetes, gallestein og noen former for kreft.

 

<bilde>

 

Jeg ser svært få fordeler med slike såkalte slankeprodukter, men dersom noen finner en som virker og som ikke gir helseskader (noe som jeg anser er nesten umulig) er det jo fint, men jeg har likevel svært så liten tro på slike produkter. Mange vil kanskje se på dette som den siste utveien bort fra de ekstra kiloene, men det er viktig å ikke gi etter, da skuffelsen kan bli enda tyngre å bære enn de ekstra kiloene.

 

I debatten om hvor vidt slike produkter virker og om de er bra for oss, ser jeg mest ulemper. Mange tror at noen produkter er som magiske piller, som man bare inntar og så forsvinner kiloene, men det er selvfølgelig ikke i nærheten av sannheten en gang. En rekke produkter ødelegger kroppen fra innsiden og ut, og kan føre til en rekke skader og plager, både psykisk og fysikk.

 

På det psykiske planet kan du bli fortere stresset, få problemer med å styre ditt temperament og bli lettere irritert. Noe som kan føre til generelle problemer i din hverdag. De fysiske skadene er også store, og om ikke større, så i hvert fall like alvorlige. En rekke slankepiller kan gi alvorlige leverskader og gulsott. En amerikansk kvinnes lever krympet en tredjedel i størrelse etter bare 17 dagers bruk av middelet usninsyre. Legene var sikre på at hun skulle dø, men en levertransplantasjon reddet hennes liv.

 

I dag finnes det kun to godkjente, reseptbelagte slankeprodukter på markedet, nemlig Xenical, som virker ved at opptaket av fett i tarmen blir redusert, og Reductil som påvirker metthetsfølelsen.

 

Det finnes en rekke andre slankemidler, som slankete, -kaffe og -piller, som blant annet selges i helsekostbutikker. Mange av disse selges med påstander om at de øker forbrenningen. Effekten av disse er imidlertid minimale, dersom de virker i det hele tatt. Noen virker vanndrivende, slik at man går ned i vekt på grunn av mindre vann i kroppen, ikke mindre fett!

 

<bilde>

 

Å gå ned i vekt og holde resultatet ved like i lengre tid krever langvarige forandringer i daglige spiserutiner og treningsvaner. Mange eksperter anbefaler et mål for vektreduksjon på en halv kilo i løpet av en uke for at det skal være sunt. Å gå ned i vekt kan ikke skje uten en del jobbing fra sin egen side, men behøver ikke å være så veldig komplisert. For å oppnå langvarige resultater er det best å unngå raske eller kompliserte løsninger. Fokuser isteden på å forandre dine daglige rutiner. En balansert og sunn diett, og regelmessig fysisk aktivitet er nøkkelen for å oppnå resultater og å klare å holde på sin idealvekt.

 

Det viktigste dersom du har planer om å gå ned i vekt er å spise mindre kalorier, mindre fett, hold øye med vekten ved å veie deg regelmessig, være regelmessig fysisk aktiv og spis frokost hver dag. Å ikke spise frokost er den største feilen mange gjør. Ved å ikke spise frokost vil de trolig bli sultne raskt etter og vil da ty til raskere, og mer usunne, alternativer.

 

Å gå ned i vekt er enkelt, men å holde vekten nede er mye vanskeligere. Det første steget mot en lettere kropp er å sette seg realistiske mål, og da er det viktig å ikke sette seg alt for store mål som kan være vanskelige å nå. Og hvor det kan føre med seg en følelse av skuffelse og tafatthet.   

 

Selv små vektreduksjoner kan forbedre blodtrykket, og hjelpe til med å regulere diabetes og høyt kolesterol hos overvektige mennesker. Alle matvarer er en del av en sunn diett, så lenge du ikke spiser for mye av noe. For å ha suksess med vektreduksjon må du forandre hele din livsstil og ikke bare dine matvaner. Det er også viktig å begrense matporsjonen du inntar, spesielt mengden kaker og frityrstekt mat.

 

Fysisk aktivitet minsker risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer, og risikoen for å utvikle diabetes, høyt blodtrykk og kreft. Det er ikke mye som skal til for å gjøre en stor forandring. For å gå ned i vekt og vedlikeholde en sunn vekt trengs det vanligvis ikke mer enn 30 minutter intensiv trening tre til fire ganger i uken.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil