Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Næringsstoffer

Næringsstoffer

Oversikt over næringsstoffer.

Sjanger
Rapport
Språkform
Bokmål
Lastet opp
30.09.2008


Næringsstoffer er nødvendige for kroppens vekst og utvikling. De er også viktige for å opprettholde kroppens normale funksjoner. Proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler er de vanligste næringsstoffene. Den daglige kosten bør inneholde ca. 15 % proteiner, 30 % fett og 55 % karbohydrater.                                                                                                                                                                                                           


Karbohydrater gir kroppen energi. Karbohydrater finnes i brød, mel, poteter, frukt, grønnsaker, sukker og andre matvarer som innehold sukker. Det finnes to typer karbohydrater, raske og trege.

 

Hvis du spiser raske karbohydrater vil blodsukkeret ditt fly i været og du får mye energi på en gang. Etter en stund vil blodsukkeret synke til under det nivået det var før du spiste de raske karbohydratene. Det er best å spise trege karbohydrater fordi de forandres saktere til energi og blodsukkeret blir jevnere. Hvis du likevel skal spise raske karbohydrater, for eksempel på en heldags prøve, må du passe på å spise jevnt slik at blodsukkeret holder seg jevnt.      

 

Proteiner gir energi. Proteiner er også et viktig byggemateriale i kroppen. Proteinene som vi får i oss brytes ned til aminosyrer i fordøyelsessystemet. Disse aminosyrene kan kroppen bruke enten som byggesteiner til å bygge opp egne proteiner eller til drivstoff. Proteiner finnes i kjøtt, fisk, korn, brød, melk, ost og egg.

 

Fett

Fett er livsviktig og fungere som varmeisolasjon og støtdemper. Fettet legger seg som en isolasjon rundt cellene og regulerer hva som skal inn og ut av cellene våre.

 

Det finnes tre typer fett. Navnen henger sammen med fettsyrenes atommessige oppbygging.

 

Mettet fett bør man spise mindre av. Mettet fett øker kolesterolnivået i kroppen og dermed også faren for hjerte og karsykdommer. Kroppen trenger kolesterol for å produsere gallesyre, hormoner og D-vitamin. Kolesterolet frakter fett ut til cellene. Mettet fett finnes i smør, helmelk, ost og rødt kjøtt.

 

Flerumettet fett inneholder ofte mye E-vitamin og er derfor vår viktigste E-vitaminkilde. E-vitaminer er også bra for huden og for fruktbarheten. Flerumettet fett finnes i oljer, fet fisk og hvitt kjøtt.

 

Enumettet fett er det beste fettet du kan spise. Enumettet fett påvirker ikke blodkolesterolet.

 

Vitaminer

Kroppen trenger vitaminer til en rekke viktige prosesser. Kroppen trenger vitaminer for å bygge opp og vedlikeholde muskler, skjelett, hud og slimhinner. Omdanningen av karbohydrater, fett og proteiner til energi er også avhengig av vitaminer. Vitaminer sørger også for at kroppen er motstandsdyktig mot infeksjoner.

Vitamin A er viktig for øyets funksjon og er nødvendig for vekst og utvikling.

Den finnes i gulrøtter og andre grønnsaker, margarin, smør, lever og leverpostei.

Vitamin B-gruppen inngår i enzymer som en nødvendig for nedbrytning av karbohydrater, fett og proteiner. Vitamin B finnes i grønne grønnsaker, brød, kornvarer, melk, ost, kjøtt, fisk og egg.

Vitamin C er viktig for celler og vev. Det er også viktig for opptak av jern.     Den finnes i frukt, bær, grønnsaker og poteter.

Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte kalsium.

Man får D-vitamin fra sollys, tran, fet fisk, fiskelever, margarin og smør.

Vitamin E er viktig for celler og vev. Den finnes i kornvarer og olje.

Vitamin K er viktig for blodets evne til å koagulere. Vitamin K finnes i grønnsaker.

 

<bilde>

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil