Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tanker om gruppepress

Tanker om gruppepress

Artikkel om gruppepress og følelsen at man må passe inn.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
30.09.2008


Gruppepress er et voksende og et alvorlig problem. Det finnes mange forskjellige typer gruppepress. For eksempel slankepress, motepress, drikke press, sexpress, press til å gjøre ting man ikke ønsker å gjøre selv og mye mer. Jeg skal for det meste ta for meg slankepress og motepress.

 

En undersøkelse gjort av Norges Idrettshøyskole bekrefter at mange ungdom, mellom 15 og 24 år, er opptatt av hvordan de ser ut og er villige til å gjøre drastiske ting for å endre på utseende.

 

Undersøkelsen viser også at unge er mye mer opptatt av hvordan de ser ut enn eldre person. En av fem ønsker å endre utseende ved hjelp av fettsuging, kirurgiske inngrep og ved hjelp av medikamenter. Kroppsfikseringen går rett og slett på helsa løs.

 

Undersøkelsen, som ble utført på en rekke ungdommer som ikke er med på noen type idrett, viser at 28 % er villige til å ta fettsuging, 22 % er villige til å ta medikamenter for å holde seg ung, 20 % er villige til å ta kirurgiske inngrep for å holde seg slanke, 12 % er villige til å ta plastisk kirurgi i ansiktet, 17 % ville tatt silikon i brystene og 69 % ville tatt tatoveringer.


 

Undersøkelsen viser også at om foreldrene tyr til slike enkle løsninger og synes det er greit, er det mye større fare for at også barna gjør det senere i livet.

 

Mens 28 % av ungdommene som ikke holdt på med spesielle idretter var misfornøyd med sin kropp, var bare 9 % av idrettsungdommene det. All forskning viser at all fysisk aktivitet fører til bedre selvfølelse og et bedre selvbilde.

 

Motepress og slankepress henger ofte tett sammen og kan føre til store problemer. Jeg tror hovedgrunnen til slankepress er syltynne forbilder. Idolene til mange ungdommer er veltrente og lever et lykkelig liv. I hvert fall i følge sladderbladene, og mange er villige til å gjøre alt for å få ”det perfekte liv”.

 

Slankepress kan føre til spiseforstyrrelser, som bulimi og anoreksi. Som igjen kan føre til livsfare. Overdreven slanking kan også føre til slapphet og hodepine, som gå utover skolearbeid og jobb.

 

Mange foreldre er uvitende og naive og vil ikke innse at de har et sykt barn. Vis deres datter ”glemmer” å spise frokost og middag, og kommer med dumme unnskyldinger når de ber henne spise, er det noen foreldre som naive og lar dette foregå helt til det nesten er for sent. Mange unge er også naive og skyver under bordet at det har et problem, så lenge som mulig.

 

En annen viktig årsak til slankepress er mobbing og gruppepress. Mange tro man ikke kan ha et gram ekstra fett på kroppen, uten å bli kalt fet.  Det er som regel jenter som har mest problem med dette, fordi det virker som gutter ikke så fort blir påvirket av slike ting.

 

Mange ungdommer vil være som vennene sine og gjør alt for å bli som dem. Dette er egentlig veldig dumt fordi alle er unike og vi burde heler prøve å opprettholde den vi er istedenfor å forandre oss, for andres skyld. Hvis alle dine venner hoppet utenfor et stup, ville du gjort det samme? Dette er et spørsmål som jeg tror det fleste ville svart nei på. Men noen få ville svart ja. De som svarer ja er utsatt for gruppepress og må jobbe for å ta egne valg og tenke selv. De må bli selvstendige.

 

Motepress er også et alvorlig problem. Definisjonen på mote er en klesstil som er ”inn” akkurat nå. Moten forandrer seg hele tiden og dette fører til at mange unge vil ha nye klær hele tiden og bruker alle sine penger på dyre merkeklær. En rekke unge blir mobbet fordi de ikke har ”de rette klærne” eller ikke ser helt perfekt ut. Folk blir helt desperate etter å være ”inn” og få være med i gjengen. Butikkene gjør heller ikke saken noe bedre. De presser prisene opp og utnytter unge som er desperate og sårbare.

 

Dette synes jeg er helt idiotisk fordi den eneste forskjellen på merkeklær og andre klær et lite merke. Merkeklær blir heler ikke akkurat laget i store størrelser og det kan føre til at man begynner å slanke seg for å få på seg ”drømmebuksa”, som alle andre går med.

 

Spørsmål er nå er jo hvordan man kan hindre slankepress og motepress. Man kunne for eksempel innført skoleuniform i skolen. Da ville press om å ha riktige klær blitt mer eller mindre borte på skolene i hvert fall, men da ville vel folk begynne å mobbe for andre ting, som for eksempel øyne, hår, kroppsform osv.

 

Vi er egentlig ganske bortskjemte vis vi tenker oss om. Vi har mat, tak over hode og alt vi kan tenke oss. Mens store deler av jordas befolkning opplever krig, sult, får ikke utdanning og lever i små skur eller har ikke tak over hode i det hele tatt. Vi må snart innse at vi har det utrolig bra og slutte å klage over små ting, som at vi ikke har råd til en dum bukse.

 

Som sagt tror jeg aldri gruppepress vil bli helt borte, men vi må jobbe med å begrense det og rose hverandre, istedenfor å mobbe hverandre. Vi må ha mot til å si nå, være unike og tenke selv!

 

 

Kilder

http://www.dagbladet.no/dinside/2003/04/09/366067.html - skrevet av Ingvil Snøfugl

http://www.skoleforum.com/stiler/artikkel/det.aspx?id=5475


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil