Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Kremen av Norge

Kremen av Norge

Et morsomt kåseri om norske stereotypier.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
26.09.2008


Velkommen til Norges-guiden! Du skal nå få æren av å møte interessante nordmenn med respekt for seg selv og sin identitet. Våre kjære landsmenn som utgjør samfunnet vårt. Glem monolitten, Ibsen, slottet, fjord og fjell, glem Holmenkollen, Hamsun og dyreparken. I dag vil jeg at du skal tenke over de som gjør Norge. Ja, vi elsker dette landet, som for øvrig IKKE er hovedstaden i Sverige. Vi er nemlig noe for oss selv – i positiv forstand, naturligvis. I og med at Norge ikke kan fordra Janteloven, er det så klart best om disse personlighetene kan få presentere seg selv.


La oss ta turen til Spydeberg. Et idyllisk paradis for de uten fritidsproblemer, som liker bondegårder og landlige omgivelser med innbydende bensinstasjoner per tiende meter som lyser opp veikanten. Her er førstemann ut:

Navn: Kim-Roger Johansen.
Alder: 52 år serru.
Bor: Spydeberg.
Yrke: Trailersjåfør, jobber litt på tippeboden i hæljene.
Sivilstatus/ eventuelt barn:
Gift med a Randi. Vært gift i sytten år allerede, tida flyr i godt lag, ja, høhø. Men vi har blitt enige om at det er greit å se, men ikke røre andre. Blir lett sånn når jeg er ute med kara på byen vett. Greit å få appetitten ute, så lenge en spiser hjemme, kan du si. Sammen har vi tre unger, Ronny på ti, Nathalie på fjorten og Stein-Åge på sytten.
Interesser:
Tippe på hest, dra på pub med kara, se sport på TV-en (Greit å se andre drive med sport, men orker ikke drive med sånt no’ sjæl. Var en jævel på fotballbanen i ungdomsåra skal jeg si deg, men ga meg på topp, for og si’re sånn), campingliv om sommeren, kvalitetstid med ungene og kona, spise og slappe av hjemme i sofaen med en øl i hånda og potetgullposen i den andre. Da er jeg i mitt ess.
Yndlingsmat:
Randis hjemmelagde pizza, gryterett og baconpølsa fra Statoil, rett borti her.
Musikken jeg helst lytter til:
Countrymusikk får meg i godt humør, det samma gjør dansebandmusikk. Kjenner det rykker i ”rockefoten” da, ja, hehehe.
Leser helst: Vi Menn og bilblader.
Beste film: Siden jeg er fra Østfold må jeg nesten si ”Lange Flate Ballær” da. Har to kompiser som spiller i filmen og, faktisk. Jævla artig film, ja.
Kler meg helst i: Trives jo godt i grilldressen da; komfortabelt og praktisk. Tresko er et must.
Beste side: Har alltid fått høre at jeg er en artig, sjarmerende og likendes kar med glimt i øyet, så jeg velger å stole på de rundt meg, hehe!
Verste uvane: Nei, du, jeg røyker ca tretti om dagen, det er jo ikke akkurat noe å skryte av. Har prøvd å slutte før, men det funker faen ikke. Lastendes sum er konstant, er’e ikke det man sier a’? Noe sånt, ja. Jeg kunne nok drukket litt mindre og da, men man lever jo bare en gang. Viktig å more seg litt da vettu, eller hva sier’u?
Hvor jeg helst vil reise på ferie: Det er alltid like hyggelig på campingturer om sommeren, men vi elsker jo å dra til Syden, om økonomien ikke svikter som den pleier å gjøre. Gran Canaria er et fint feriested - med flotte restauranter, hyggelige mennesker, søte reiseledere, bra tilbud for ungene, sol og strender og billig alkohol ;-)
Mest stolt av å ha oppnådd: Nei, du. Jeg er jo rimelig stolt av at jeg har fått så fine unger da, det må jeg jo si. Og Randi da. Hu kunne godt ha pønta seg litt mer, men når hu vil, så er hu ganske grei å se på. Bilen må jo også nevnes da, har ei nydelig Mercedes 1995modell i garasjen, blank og styla.
Yndlingssitat: ”Hvis jeg kunne valgt, hadde jeg heller tatt søster’n din!” Høhøhø. Eller: ”Så lenge ”Merca” skinner, går alt på skinner…”


 

Jeg regner med at du nå bare klør i fingre og tær etter å dra til Spydeberg, men vi er ikke halvveis en gang. Bli med til Asker, så skal du få møte den sjarmerende, begavede, beundringsverdige Marianne som alltid har orden i sakene:

Navn: Marianne Halvorsen.
Alder: I min beste alder.
Bor: Nesøya i Asker.
Yrke: Advokat i advokatfirmaet, ”Jensen og Johnsen”.
Sivilstatus/ eventuelt barn:
Gift med Thorvald; en velutdannet, pen og raus ektemann. Har to flinke og veloppdragne barn; Kine på femten og Preben på atten.
Interesser: Design, innredning, gå på kunstutstillinger, lese faglitteratur, nyte godt selskap med utsøkt vin, ost og kjeks, gå turer med ektemannen og aerobic tre ganger i uken (viktig å holde seg i form!). Om sommeren er det alltid deilig å reise til villaen vi har i Spania, mens om vinteren koser vi oss på hytten vi eier i Hemsedal.
Yndlingsmat: Min mann og jeg liker svært godt å eksperimentere på kjøkkenet! Et vennepar av oss driver gourmé-resturant, og de har gitt oss mange nyttige tips. Vi setter pris på å prøve ut nye matretter, men må nok si at yndlingsretten min er marinerte snegler med aspargissaus og friterte bønnestenger. Alltid en suksess.
Musikken jeg helst lytter til: Jeg må nok ærlig innrømme at jeg ikke hører så mye på musikk, men foretrekker klassisk musikk. Josh Groban har en god stemme.
Leser helst: Romaner, Dagens Næringsliv, design og interiørblader og for ikke å snakke om Vagabond.
Beste film: ”Notting Hill”.
Kler meg helst i: Jeg holder en knapp på Dolce & Gabanna-drakten, Dior-pumps og skjorte fra Gucci.
Beste side: Jeg er målbevisst, strukturert og har god selvkontroll og selvinnsikt.
Verste uvane: Unnskyld?
Hvor jeg helst vil reise på ferie: Jeg har alltid hatt en drøm om og utforske Macho Picho!
Mest stolt av å ha oppnådd: Jeg er stolt av å ha gjort alt i riktig rekkefølge; studier – mann – barn, karriere.
Yndlingssitat: ”Carpe Diem!” Det beskriver hvor viktig det er å… Ja, gripe dagen. Nemlig.

 

Jeg forstår godt at du nå føler deg litt underlegen, men slik er det nå en gang i dagens samfunn; noen er mer vellykkede enn andre. Akk. Jeg foreslår at vi tar turen videre til Oslo sentrum og hilser på ungkaren Kåre – en ordentlig kjekkas med respekt for seg selv og hårgeleen sin.

Navn: Kåre Hansen.
Alder: 25
Bor: Oslo sentrum. Vil helst ikke si adressen min lissom, da kommer det altfor mange på døra mi. Hæhæ. Bor sammen med en kompis av meg som heter Jonas. Vi har de kuleste vorspielene og nachspielene!
Yrke: Student ved BI, jobber litt på JC.
Sivilstatus/ eventuelt barn:
Unger? Nei, takk! Ikke skrem meg med det a’! Lei av det der ass. Leter fortsatt etter den rette…
Interesser:
Trene, shoppe, sjekke damer, henge med kompiser, dra på byen, feste, dra på hytteturer, sydenturer; ha det fett, lissom!
Yndlingsmat: Grandis er alltid digg. Billig og ganske enkelt å lage. Stikker ofte nedom kebabsjappa rett under kåken her. Orker ikke lage mat ass, er så jævlig stress.
Musikken jeg helst lytter til: Det meste, egentlig. Digger hip hop og R&B på fest, men kan være skikkelig pus og høre på boybandmusikk og ballader hjemme lissom, hehe.
Leser helst: VG, FHM og Pondus.
Beste film: ”American Pie”-filmene.
Kler meg helst i: Trange jeans, skjorte og kult tilbehør.
Beste side: At jeg alltid får med en dame hjem… Hæhæ.
Verste uvane: At jeg alltid får med en dame hjem… Haha!
Hvor jeg helst vil reise på ferie: Tyrkia og Hellas er alltid chill.
Mest stolt av å ha oppnådd: At jeg alltid får med en dame hjem!
Yndlingssitat: ”Søta, du ser så støvete ut, skal jeg feie over deg?”

 

Selv om du nå har mest lyst til å ta deg en tur ut på byen for å møte Kåre, skal vi videre til neste person. Vi skal til Vennesla for å hilse på den aldeles gjestfrie, godhjerta og romslige Siv.

Navn: Siv Haugen.
Alder: 48.
Bor: Vennesla.
Yrke: Hjelpepleier.
Sivilstatus/ eventuelt barn:
Jeg har vært gift med Gunnar i atten år. Sammen har vi fire nydelige unger, Kristine, Kristoffer, Birgit og Halvor.
Interesser: Menighetsarbeid (leder for smågruppa på Søndagsskolen, aktiv i felleskoret og medlem i menighetsrådet), lage kos rundt familien (det lukter jo omsorg av nybakte boller), sy (syr for øyeblikket bunad til Birgit som skal konfirmeres) og kvinneforeningen hver torsdag ettermiddag.
Yndlingsmat: Det må bli steika på søndagen det, med sjokoladepudding til dessert.
Musikken jeg helst lytter til: Kurt og Roland er en favoritt, men det beste av alt er å høre ungene synge i ten-singkoret; da blir mamma alltid så rørt og stolt.
Leser helst: Bibelen selvfølgelig, Misjonsbladet, Vårt Land, Hjemmet og en god roman når jeg har tid.
Beste film: ”Sound of Music”.
Kler meg helst i: Gode joggesko, bluse og helst ei romslig dongeribukse.
Beste side: Jeg skulle ønske jeg hadde mer tålmodighet, og at jeg var enda mer kjærlig mot de rundt meg, men jeg gjør så godt jeg kan, og ber for de hver kveld.
Verste uvane: Jeg har lett for å være litt slurvete når jeg stryket skjortene til mannen min.
Hvor jeg helst vil reise på ferie: Hytta i Setersdalen; vinter som sommer.
Mest stolt av å ha oppnådd: Alle ungene har tatt imot Jesus i hjertet sitt, og jeg tror at jeg har oppdratt de til å bli samvittighetsfulle og nestekjærlige mennesker.
Yndlingssitat: ”Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre mot deg”.

 

Er det ikke godt å tenke på at det fremdeles finnes mennesker med moralen og nestekjærligheten i behold. Fra Bibelbeltet skal vi videre til ”katt og kaniner og ei eng med løvetann” på Nesodden.

Navn: Guri Silkeborg.
Alder: 45.
Bor: Ursvik på Nesodden.
Yrke: Rosenterapaut og ”hobbybonde”, som jeg liker å kalle det.
Sivilstatus/ eventuelt barn:
Samboer med Håkon. Han har Gerd og Torstein fra før, sammen har vi Valentine.
Interesser: Frigjørende dans/meditasjon, keramikk, urtedyrking, yoga, søm, tar trommekurs hver fredag, tarotkurs hver tirsdag og intensivt russisk språkkurs annenhver mandag med masse mer. Og ungene, da…
Yndlingsmat: Urtebakt steinbitt med selvdyrkede grønnsaker og hjemmelaget solbærrødvin.  
Musikken jeg helst lytter til: Trommetrioen, ”Shangwai” fra Etiopia med flere afrikanske grupper, Kornelius Vresvik og Mikael Wie.
Leser helst: Er inne i en buddhistisk periode, så leser mye buddhistisk litteratur for tiden, sluker alle selvutviklingsbøker jeg kommer over, kulturbiten i Aftenposten og Margit Sandemos litteratur.
Beste film: ”Ran” av Akira Kurosawa og filmen jeg lagde selv under filmkurset i fjor høst.
Kler meg helst i: Skjørt jeg har sydd selv, topp fra Uno og sko fra Fretex.
Beste side: At jeg tar vare på min mentale helse og at jeg utfordrer mitt eget sjeleliv. Jeg er en god lytter samtidig som jeg tar meg selv på alvor.
Verste uvane: Skittentøyskurven kan nok bogne over alt for ofte, og det hender at jeg glemmer å smøre matpakke til ungene. Når jeg først husker på det, er nistepakken sunn og god med friske urter, hjemmelaget grovt rugbrød og de beste varer fra Helios.
Hvor jeg helst vil reise på ferie: Drømmeferien er en temareise til Tibet. Det er noe jeg alltid har drømt om.
Mest stolt av å ha oppnådd: Jeg har egenhendig murt opp utepeisen i hagen, og sammen med min samboer har vi vinterisolert hytta vi bor i. En annen ting er at jeg SELV har klart å bygge opp min egen personlighet som ingen kan ta fra meg. Jeg er også stolt av min samling med afrikanske masker.
Yndlingssitat: ”Finn ditt høyere jeg!”


 

Etter at du har blitt inspirert til å tenne en røkelse i vinduskarmen, skal vi hilse på sistemann i rekka, Hassan Abdala.

Navn: Hassan Abdala.
Alder: 35
Bor: På Grønland i Oslo.
Yrke: Egentlig ingeniør, men jobber for tiden som sjåfør i Oslo Taxi.
Sivilstatus/ eventuelt barn:
Gift med Samira, sammen har vi tre barn under fem år; Ali på ni måneder, Faiza på to og Rania på fire og et halvt.
Interesser: Være hjemme med familien, spille terningspill med fetterne mine på kafeen bortpå hjørnet, se på asiatisk TV gjennom min nye, flotte parabol (Aljazeera-nyheter er noe jeg prøver å få med meg hver dag), familiefester og fredagsbønn i moskeen selvfølgelig.
Yndlingsmat: Kebaben til Muhammed, og Samiras deilige gryter, så klart! Samira er flink på kjøkkenet.
Musikken jeg helst lytter til: Oum Kazorum, Bhangra, Salman Khan og annen pakistansk/asiatisk musikk.
Leser helst: Koranen og avisen Quaid.
Beste film: Det er mye bra Bollywoodfilmer. Jeg og Samira liker å se sånne filmer.
Kler meg helst i: Dressbukse og skjorte. Det er mye fint på Dressmann.
Beste side: Jeg er flink til å passe på døtrene og kona. De kan alltid føle seg trygge hos meg. Jeg sender også ned penger til familien i Pakistan.
Verste uvane: Jeg kjører noen ganger på rødt lys, og kjører kanskje litt for fort i taxien av og til.
Hvor jeg helst vil reise på ferie: Til Pakistan selvfølgelig - for å besøke familien. Alle ferier går til Pakistan, hvor vi har et flott feriehus.
Mest stolt av å ha oppnådd: At jeg endelig fikk en sønn.
Yndlingssitat: ”Inshallah” (Om Allah vil).

 

Norske mann i hus og hytte, takk vår store Gud (eller Allah om du vil). Landet ville han beskytte, skjønt det mørkt så ut … Slik går sangen, og da er det jo nesten en smule rørende at dette fortsatt stemmer i dag. Takk for følget.  

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil