Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Romerriket - imperiets vekst og fall

Romerriket - imperiets vekst og fall

Beskriver Romerrikets fem første keisere, og hvordan de ledet keiserriket.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
23.08.2008

Roma ble grunnlagt i år 753 f.Kr. Da ledet tvillingbrødrene Remus og Romulus en gruppe landsforviste menn til en liten landsby som senere skulle bli hovedstaden i et imperium sm skulle komme til å dominere hele Vest-Europa og hele området rundt Middelhavet. Men Renus og Romulus kranglet mye, og en dag drepte Romulus broren sin.

 

Dette grunnlaget for Romas opprinnelse. Når romerne senere tenkte på alle borgerkrigene som noen ganger skadet deres politiske liv hardt, så minnes deofte krangelen mellom Remus og Romulus, og mange tolket det slik at det var skjebnebesemt fra første stund at byen deres skulle lide under de forferdeligste former for gjensidige ødeleggelser.

 

Tiden mellom det andre århundret f.Kr. til det femte århundret e.Kr. var en tid med dramatiske og ofte revolusjonære forandringer. Byen forandret seg fra å være en mer eller mindre demokratisk republikk til et eneveldig imperium. Desssuten forandret Roma seg fra å være en hedensk til en kristen by.

 

Mellom 275 f.Kr til 130 f.Kr hadde den aristokratiske eliten i Roma drevet kriger, slag og felttog som hadde ført til seier for Roma, og hadde ført til at Roma skulle dominere hele Vest-Europa, og områdene rundt Middelhavet. På denne tiden hadde Roma blitt en supermakt, og hadde samlet seg store rikdommer.

 

Augustus var Romerrikets første keiser, og han ble sittende som keiser helt til sin død. I de 40 årene han var keiser var brgerkrig noe som hørte fortiden til, men fordi Augustus ikke hadde noen egne sønner, valgte han sin kones sønn Tiberius som etterfølger til keiserriket.

 

Tiberius var en erfaren feltherre, og styrte Romerriket i 23 år før han døde. Da han døde var de fleste potensielle arvtakerne drept, så derfor ble den neste keiseren Caligula.

 

Caligula ble mest kjent for sin ettertid på grunn av at det i hans regjeringstid forekom flere handlinger som i mange tilfeller var enten direkte latterlige eller i noen tilfeller av uttrykk for galskap. Caligula, hans kone, og datter ble myrdet av sine egne livvakter.

 

Etter Caligula ble onkelen hans Claudius valgt som keiser. Han var keiser i 13 år, og sørget for mer stabilitet etter Caligulas korte og turbulente periode som keiser. De ble påstått at han i sin tid som keser hadde beordret drapene på minst 35 senatorer og over 200 riddere. Claudius ble snikmyrdet av sin kone slik at sønnen Nero som hun hadde fått fra et tidligere ekteskap skulle bli den neste keiseren.

 

Nero var Romas femte keiser, og Augustus sitt barnebarns barnebarn. Mange av Romas innbyggere trodde at Nero kunne lede imperiet tilbake til den storheten som forfedrene hans hadde oppnådd for keiserriket mange år tidligere.

 

Men istedet for å bringe Romerriket til sin storhetstid igjen, så skapte han en av de mest beryktede revolusjoner i den romerske historien. Neros fall skulle komme til å utslette hele det dynastiet som keiser Augustus hadde grunnlagt. Nero døde angivelig av selvmord.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil