Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Den iranske revolusjonen i 1979 - en personlig skildring

Den iranske revolusjonen i 1979 - en personlig skildring

Jeg fikk en oppgave på skolen hvor jeg skulle intervjue noen i familien om en historisk hendelse som de husker spesielt godt. Det er sikkert et par feil i teksten, jeg får ikke karakter på den så jeg skrev den på kjappe 45 minutter :P

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
21.08.2008

Jeg våknet opp etter en liten blund og tenkte å få snakket med moren min om historieleksen min. Jeg spurte hun på persisk om det var en historisk hendelse hun husker spesielt godt. Hun fortalte meg at i revolusjonen i Iran 1979 ble mange mennesker lurt. De fleste vestlige medier snakket om den religiøse lederen som startet revolusjonen Khomeini som om han var en veldig stor og bra man. Mange ble lurt og hjalp ham med å få makt men de måtte følge konsekvensene.

 

Moren min fortalte at hun ikke støttet Khomeini… selv om hun var ikke aktiv i noen form for demonstrasjon fikk hun besøk av pastorene for å sjekke huset hennes og alle hennes verdier for å se om det var noen bøker som var imot prestestyret og troen deres. Moren min fortalte at hun jobbet i en videregående skole og i en av litteraturtimene analyserte hun et dikt av Bertolt Brecht, en tysk dikter og forfatter. Diktet handlet om Galileo Galilei, en italiensk filosof som mente at jorden var rund og derfor fikk problemer med den romerske inkvisisjonen.

 

<bilde>

 

Etter at moren min analyserte dette diktet som stod i lærerboken som var fra shahens tid som de ennå ikke at skiftet fikk hun besøk av skolekontoret og fikk sparken. Etter hun fikk sparken måtte hun i en periode måtte hun daglig besøke skolekontoret og signere et hefte som alibi at hun ennå levde i Tehran slik at de visste hvor hun var. De anklaget henne for å være blant annet kommunist, marxist, leninist og andre ideologier, men hun nektet og sa at hun var enkel lærer som prøvde og undervise elevene sine.

 

Etter et år sendte sikkerhets avdeling i skolekontoret en pastor med våpen hjem til moren min og han sa at han skulle sjekke om hun hadde noen bøker, plater eller noe i det hele tatt som regimen ikke likte. Hun forteller meg at hun blir veldig trist når hun tenker tilbake fordi hun måtte brenne veldig mange bøker og hive veldig mange plater som var frie andre plasser i verden slik at de ikke skulle tro at hun hadde slike verdier. Selv om hun hadde hivet alle bøkene sine kritiserte mannen bøkene etter å lese bare titlene og ikke innholdet.

 

Etter dette fikk mor en melding fra skolen hvor det sto at hun kunne komme tilbake til jobb, men hun måtte først stilles for retten. Hun fortalte at i retten var det bare to personer, hun og en gammel man som var ansatt som dommer før revolusjonen. Han leste anklagingene, rapporten og vitnemålet til moren min hvor det sto blant annet at hun spilte i teater når hun gjekk i universitetet og at hun hadde fått pris for det. Han så også at hun hadde veldig høye karakterer og at hun var populær blant elever og lærere. Dommeren ble imponert og sa: Jeg vet at du ble feil behandlet men du må bare godta det, jeg kan ikke gjøre noe med det heller. Du må bare vente til du får brev av skolekontoret, men jeg skal prøve å hjelpe deg.

 

Moren min fortalte at hun var heldig og fikk tilbake jobben men at det var ikke det same. De kontrollerte lærerne og hva de underviste. Hun giftet seg med faren min og i 1989 reiste hun til Norge hvor faren min ventet på henne. Hun forteller at når hun tenker tilbake på revolusjonen som folk trodde skulle gjøre landet bedre, ble det bare verre. Revolusjonen satte sine spor rundt hele verden konfliktene mellom Iran og USA, Irak og Iran krigen og alle menneskerettighets bruddene som blir utført av den islamistiske republikken.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil