Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > 17. mai-tale

17. mai-tale

En tale skrevet til nasjonaldagen.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.06.2008
Tema
17. mai

Gratulerer med dagen, alle sammen!

 

Vi er samlet her i dag 17. mai, vår nasjonale festdag på/i ……….. for å feire grunnloven vår, som ble skrevet av 112 menn på Eidsvold 17. mai 1814. Sammen bygget disse 112 mennen opp grunnloven vår på idealer som frihet, likhet og brorskap, og sist, men ikke minst på kjærligheten til sitt fedreland. Vi fikk ikke vår fullstendige frihet i 1814. Vi gikk inn i en union med Sverige med felles svensk konge, men vi fikk vårt eget storting og fikk endelig retten til å styre landet vårt selv. Gleden blant det norske folket var ubeskrivelig.

 

Kjære barn og voksne,

17. mai er først og fremst en dag for å tenke på, hedre og hylle vårt fedreland for det det er verdt. Vi må ikke glemme den dyrebare friheten som våre forfedre har kjempet for. Hadde det ikke vært for dem hadde vi ikke hatt denne årlige nasjonale festdagen for å hedre kongeriket Noreg.

 

Vi skal likevel huske på at i dag er dagen vi feirer vårt demokrati, vår selvstendighet og våre rettigheter. Dette er ting som dagens generasjoner som oftest ser på som en selvfølge.

 

Vi lever i ett fritt land hvor vi har frie valg, talefrihett og likestilling. Dette er ting vi må sette pris på og være stolte av, for alle har ikke disse privilegiene. Mange mennesker rundt om i verden lever i frykt for krig, overgrep, sult og mangel på de mest grunnleggende tingene her i livet. Alle har ikke en hverdag hvor de har mulighet til å gå på skole eller få den maten de trenger for å overleve.

 

Men en ordentlig 17. mai-tale blir det ikke uten at Henrik Wergeland er nevnt. For som de fleste sikkert har hørt mange ganger før og kommer til å høre mange ganger til, så var det Henrik Wergeland som startet de 17. mai-tradisjonene vi har den dag i dag. Det er hans fortjeneste at vi går tog, synger sanger og vinker med det norske flagget i rødt, hvitt og blått.

 

17. mai er en nasjonal festdag, og er kanskje mest barnas dag. Barn får spise så mye godteri, is og pølser de bare vil. Vi går i tog og spsier is og god mat. Vi er sammen med venner og familie som vi kanksje ikke treffer så ofte. Dette er dagen da fiender blir venner.

 

Så kjære medmennesker, elever og lærere, venner og familie. Sett pris på hvor godt vi har det er i kommunen og ellers i landet vårt. Vi har mat på bordet, tak over hodet og klær på kroppen, men enda vil vi har mer. Dette er dagen da alle er glade og faktisk gleder seg over det vi har. Vi må ta vare på hverandre og landet vårt.

 

Kjære alle sammen, jeg sier til dere og håper dere gratulerer hverandre også, gratulerer med dagen!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil