Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Brasil

Brasil

Litt fakta om Brasil. Inneholder informasjon om handel, regnskogen og klimaet til Sør-Amerikas største land.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.06.2008


Brasil er omtalt som et utrolig fantastisk reisemål. Landet har veldig mye spennende å by på , det er ikke bare karnevalene og fotballen som trekker folk. Amazonas som er den største regnskogen, er et spennende eventyr der du kan oppleve det store dyreriket, og kanskje få oppservert dyr som ikke finnes i vår del av verden, og selvfølgelig se regnskogen. Iguacu fallene som ligger på grensen mellom Brasil og Argentina er et av naturens underverker, som har enorme rekker med fosser. Og lange strender i Fortaleza, er jo en stor opplevelse for øyet, med palmer og lange strender med sand.

 

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>


 

Jeg har selv ikke vært i Brasil, men jeg har veldig lyst, når jeg ser bilder, og ser hvordan det er, blir jeg fristet til en ferie.

 

Jeg har  i denne sammenheng valgt å ta for meg klima, regnskog og handel. Det er noe av det viktige delene av Brasil. Og det er noe jeg interesserer meg for. Det er ikke bare turisme de lever av/for.

 

<bilde>

 

Klimaet i Brasil er tropisk og subtropisk. Tropisk klima betyr at solen står der hele året og lyser, tropisk klima er ikke-tørt og ligger på rundt over 18 grader celsius hele året. Et subtropisk klima er at gradene holder seg på 20 grader celsius hele året, men i vintersesongen kan det skje frost, men det er fortsatt mildt klima. Men denne sesongen er ikke særlig lang. Brasil har to deler av året, som er delt i vinter og sommer. Selv om ekvator krysser Brasil i nord av landet, er det en liten del som er vinter.

 

<bilde>

 

<bilde>

 

I Brasil er sommeren fra november til mars, og vinteren fra juni til august. Forskjellene på årstiden skjer mest i den sørlige delen. Opp mot nord er det varmt hele året, med en snittempratur på over 25 grader celsius..

 

<bilde>

 

Det vil si at Brasil ikke har store svingninger i været. Været gir nok nedbør til god nok jordbruk, som har på et lag 1000 mm til 2000 mm på de mest utbredte strøkene, i løpet av året.

 

<bilde>

 

Det er år at nedbøret ikke kommer, og det kan bli dårlig for jordbruk, og holde på god avling, og økonomi.

 

I kystsonen og i høysonen regner det regelmessige, mesteparten av alle sesonger. Selv har ikke Brasil særlig mange høyfjell, men har noen høyepunkter som Pico da Neblina som ligger 2994 meter over havet og er det høyeste punkte i Brasil.

 

Landet vil bli sagt å være et fuktig tropeklima.

 

<bilde>

 

Brasil er det 5 største landet i verden. Landet har 170 000 000  Mange av disse er europeiske utvandrere, andre delen er mulatter, og den tredje er Afrikanske utvandrere.

 

Hovedstaden Brasilia har ca 1.8 millioner innbyggere.

 

Stor del av innbyggerne er romersk-katolske, som er en religion, som bærer på treenigheten, Gud , fader, og den hellige ånd. Det er en stor del å ha et personlig forhold til Jesus Kristus for å komme til himmelen. De har styreform som er demokrati, og betyr at folket skal bestemme hvordan landet skal styres. Hovedspråket er portugisisk, men fortsatt er det en del minoriteter som har sine egnene språk. Det er liten forståelse for engelsk ( til og med for de høy utdannede). Høyt utdannede lærer heller fransk.

 

<bilde>

 

Regnskogen, Amazonas har verdifull naturresurser med jord, jern, aluminium, rågummi, gull, olje og skog.

Tidligere har det vært indianerstammene som har brukt naturressursene, men ikke lenger nå. Økt aktivitet truer ikke bare regnskogen men også indianernes boliger.

 

<bilde>

 

<bilde>

 

Ca. 30 prosent av verdens regnskoger ligger i Brasil. Regnskogen Amazonas har et område på 5,5 mill km2. Det Sies at om 20 år er det kanskje bare 5% av regnskogen som ikke er berørt.

 

Ressurser av regnskogen kan være legemidler, frukt, sjokolade, møbler som blir laget av mahogni. Også smykker av gull eller spesielle tresorter. Skinnjakker skinnbukser av truede dyrearter. Kjøtt som dyrene på beitemarka har blitt ofret for oss, kaffebønner som dyrkes på store åkere. Regnskogen er noe av det mest verdifulle vi har her i verden.

 

<bilde>

 

<bilde>

 

<bilde>

 

Handelen i Brasil er mest av jorbruksvarer og industrivarer.

 

Brasil sliter en del med utenlandsgjeld, men har i disse tider utviklet bedre handel, og har stor produksjon av storfekjøtt, kylling, kaffebønner, bananer, mais, ris, hvete, kakaobønner, sukkerør, soyabønner og tobakk.

 

Brasil har også fått til et bra industri, og er det beste industrilandet i Latin Amerika, de produserer biler, klær, maskiner og elektriske produkter.

 

<bilde>

 

<bilde>

 

Da dette skjedde hadde valutafondet hjulpet, men også gjort slik at Brasil fikk overskudd i handelen med andre land, men det ble mer av dårlige lønninger, tilbud og utdanning, helsepersonell osv. Landet handler mest med USA og andre EU-land, store deler av det vi bruker er fra Brasil.

 

<bilde>

 

Innen handel i Brasil er det stor prostutisjon, mange kvinner som selger kroppen sin. Hvorfor? Det er fordi samfunnet og regjeringen har gitt likegyldighet i det med seksuell utnytting. Denne likegyldigheten har blitt skapt fra jødisktro, de mener at Eva ga Adam et forgiftet eple, og dette har gjort at kvinnene kan/bør bli straffet. Frakten med kvinner skjer ved å hente dem fra små områder. Men etter at Luís Inácio da Silva ble president gjorde han krig mot seksuell utnytting. Hvis dette blir en vinner seier til Luís Inácio da Silva kan de endre deler av markede.

 

<bilde>

Jesus-statuen i Rio de Janeiro.

 


 

Kildeliste:

Nett:

http://www.daria.no/skole/?tekst=6732

http://www.storsteinnesskole.net/elevarbeid_10_kl/brasil_ramona.doc

http://voj.hfk.vgs.no/voj_t/fakta.html

http://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8r-Amerika

http://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8r-Amerika

http://www.hlsenteret.no/kunnskapsbasen/tradisjoner/88/1042

http://www.daria.no/skole/?tekst=5447

http://www.daria.no/skole/?tekst=5181

http://nn.wikipedia.org/wiki/Klima_i_Brasil

http://www.globalis.no/Land/Brasil

 

Bøker:

Geografi boka s.130-133

Cappelens Atlas for den vidregående skole, under redaksjon av Harald Utne og Arne Helge Øverjordet, J.W Cappelens Forlag AS, s.67

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil