Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Eutanasi (dødskjelp)

Eutanasi (dødskjelp)

En skoleartikkel om eutanasi. Hvilken holdning har du til aktiv dødshjelp?

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.05.2008


Eutanasi (Gresk og betyr ”behagelig død”), også kjent som dødshjelp eller barmhjertighetsdrap, går ut på at man fremskynder en persons eller dyrs død. Vanligvis for å ende lidelse.

 

Eutanasi kan deles inn i følgende kategorier:

 • Aktiv involuntær eutanasi
 •       - Aktiv dødshjelp

 • Aktiv voluntær eutanasi
 •       - Assistert selvmord

 • Passiv voluntær eutanasi
 •       - Å ikke hindre selvmord      

   

  19. februar 2008 ble aktiv dødshjelp legalisert i Luxemburg. Luxemburg er det tredje europeiske landet der aktiv dødshjelp blir legalisert. I Nederland og Belgia, samt den Amerikanske staten Oregon, er eutanasi lovlig fra før av. Sveits har i mange år praksisert dødshjelp, men det finnes ikke noen lov som tillater det.

   

  Avlivning av dyr er en slags eutanasi. Det blir utført i de fleste land i verden. Også i Norge. Dyr som er så syke at dyrlegene ikke kan behandle det, er veldig gammelt, lider veldig, eller er så aggressivt at eigeren ikke lenger ønsker det, blir som oftest avlivet.Det er da det er vanskelig å være dyreeier. Å måtte ta valget mellom liv og død. Beslutningen om “den siste sprøyte” bør ideelt sett tas av eieren i samråd med dyrlegen. Selvfølgelig skjer det, at man som dyrlege må være bestemt og nærmest kreve avlivning. Dyrevernsloven plikter man å respektere."Dyr skal ikke lide i utrengsmål".


   

  Avlivningen av dyr skjer ved at det blir injeksjert en overdose av sovemiddel (barbiturat) direkte inn i et blokar. Dyret sovner da stille inn iløpet av sekunder.

   

  Aktiv dødshjelp er et heftig debatt tema i Norge. Noen mener at det burde være lovlig, fordi det er en del av det å ha frihet. Frihet til å velge selv. Frihet til å bestemme over sitt eget liv. Mens andre mener at aktiv dødshjelp avverdiger menneskelivet.

   

  Da jeg skulle skrive denne stilen spurte jeg diverse personer om hvilke meninger de hadde rundt temaet aktiv dødshjep. Utrolig nok var alle nokså positivet til det.

   

  Pro eutanasi

  ”Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter”, står det i Menneskerettighetserklæringen. Mennesker har sin frihet og muligheten til å ta egne valg. Men ikke når det gjelder liv og død.

   

  ”- Folk har sin frihet, og velger selv hva de vil. Så hvis de lider mye, og ser ingen annen utvei, så er aktiv dødshjelp det en bra ting. Det å ikke ha aktiv dødshjelp innført i flere land en 2-3 stk, tyder på at vi ikke har så stor frihet som vi burde ha!.”

   

  ”- Hmm, hvis eg har forstått det rett, så meina eg at det bør være lov. Hvis det er eit svært sjukt menneske det er snakk om, så bør familien sleppe å sjå at ein dei e gla i dør en sakte og kanskje pineful død.”

   

  I medisinens verden fins det mange uhelbredlige sykdommer, uten noen kur eller botemiddel. Noen av disse sykdommene innebærer kansje store smerter. Det står i Norges lover at medisin kan gis som smertelindring, men ikke som dødshjelp. Ofte når det gjelder svvært syke mennesker, kan ikke legene gi mer medisiner. Den siste sprøyta med morfin kan være dødlig. Derfor er det mangen lidende mennesker som ligger rundt omkring på Norges sykehuser med uhelbredlige smerter og tanker om selvmord. Mange velger faktisk å ta selvmord. Er det riktig at vi skal la disse menneskene bli utsatt for mer smerte ved f.eks å henge seg selv?

   

  Selvmord er ikke ulovlig i Norge. Det er en tragisk og individuell akt. Aktiv dødshjelp handler ikke om rettighetenene til den som dør, men om å endre loven og gi leger muligheten til å lindre smerte og lidelse.

   

  ”- Ingen burde bli tvinget til å være i live!”

   

  Kontra eutanasi

  Svært relgiøse mennesker er imot aktiv dødshjelp, og mener at smertestillende er nok. Livet er en gave fra Gud, og det å kaste det bort, vil være å fornærme ham.

   

  Jeg snakket med en venninde, som er datteren til en prest, og spurte hva hun syns om aktiv dødshjelp. Svaret jeg fikk var: ”- Eg syns synd i dei som e i en sånn situasjon., men på en måte så blir jo alt bare feil viss en person skal hjelpe en annen med å dø!”.

   

  Aktiv dødshjelp nedverdiger menneskelivet. De som er pro eutanasi sier at det er sett på som lov å ta ett mennsekeliv under noen omstendigheter, slik som selvforsvar. Men det de utelater eller glemmer, er at når det gjelder selvforsvar, redder de også et liv. Når det gjelder aktiv dødshjelp blir ingen liv reddet. Bare tatt.

   

  Historien har vist oss faren ved eutanasi, og hvorfor bare noen få land praksiserer det. Mange samfunn, tilogmed ikke relgiøse samfunn, har gjort aktiv dødshjelp ulovlig og straffbart.

  Legg inn din oppgave!

  Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

  Last opp stil