Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Broderskapet" av John Grisham

"Broderskapet" av John Grisham

Framføring om boken "Broderskapet". Boka er skrevet av amerikaneren John Grisham, og originaltittelen er "The Brethren".

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
05.05.2008


 • John Grisham var tidligere forsvarsadvokat, på kvelden og i pausene mellom rettsforhandlingene holdt han på med hobbyen sin som var skriving. Etter sin store gjennombruddsroman Firmaets mann og senere Pelikan-rapporten er han nå forfatter på heltid. Debutboken gikk i sin tid rett til topps på amerikanske bestselgerlister, der den ble notert i nesten et helt år, og det samme skjedde med Pelikanrapporten. Senere er det utkommet mange suksessbøker fra en forfatter som er spesialist på juridiske thrillere med samfunnsengasjement. Han har faktisk skrevet en bok per år siden 1988.

  Grisham ble sett på som 1990-tallets mest suksessrike forfatter. Bøkene hans har blitt trykt i 60 millioner eksemplarer og bøkene hans har blitt oversatt til 29 språk.
  Broderskapet ble skrevet i 2001.

 • Handlingsreferat:
  TEMA:
  Trumble er et åpent, statlig fengsel – mer som en leir med soning i frihet – og huser det vanlige utvalget av relativt ufarlige kriminelle – narkotikalangere, bankranere, svindlere, underslagsdømte, skattesnytere, to meglere fra Wall Street, en lege og minst fem advokater. Og tre tidligere dommere som kaller seg BRODERSKAPET: én fra Texas, én fra California og én fra Mississippi.

  De møtes hver dag i det juridiske biblioteket som er deres revir på Trumble, og her skriver de prosesskrift, gir juridiske råd til de andre innsatte og driver advokatvirksomhet uten bevilling. Og de tilbringer mange timer med å svare på kontaktannonser og skrive brev – et ledd i en omfattende utpressingsplan som virker over all forventning. Pengene strømmer inn. Men en dag svarer de på en annonse fra en mektig mann. En mann med farlige venner. BRODERSKAPETs fredelige og rolige dager er forbi.

  MOTIV:
  Grisham filtrerer inn samfunnsengasjement i en spenningsroman. I dette tilfellet ønsker å underholde samtidig som han setter valgsystemet til USA under lupen. Han bruker en spenningsroman som en ytre ramme rundt selve tema, som er hvordan valgordningen fungerer i USA.

  Her er et eksempel:
  I en diskusjon mellom Aaron Lake og CIA kommer det fram at berømmelse ikke er nok til å vinne valget, men penger vil gjøre susen. Med penger kan man kjøpe fjernsynstid og meningsmålinger. Et viktig budskap er også viktig, ikke om skattelettelser, likestilling, abort, tillit og familieverdier, men et budskap om liv og død og som vil beskytte USAs velstand er alt man bryr seg om. Kunne man beskytte økonomien og ta vare på freden, ville amerikanske velgere sette hvem som i Det Hvite Hus. Man får tanker og man stiller seg spørsmål om det korrupte rundt CIA agentene og måten de opererer.

  Her er noen eksempler fra boken som får en til å lure:
  CIA har klart å overtale Aaron Lake til å annonsere hans kandidatur til å blir president i USA. Aaron lurer på hvordan de kan være så sikre på at han vil vinne: CIA som har spionert på ham og vet han er plettfri, forklarer at folk vil se på ham som en tulling fra Arizona som vil doble forsvarsbudsjettet til å lage flere bomber, men på riktig tidspunkt vil CIA skape en krise i Asia som vil få Aaron til å se ut som en visjonær. De fortsetter med at sånn vil det fortsette resten av valgkampen. De skal sende ut rapporter, skape situasjoner, manipulere mediene og sette Aarons motkandidater i forlegenhet.

  Et annet eksempler er når CIA finner ut om Aarons skitne hemmelighet og kontakt med Broderskapet som han tror er homofil sjelevenn, så klare CIA faktisk å ordne det slik at Broderskapet slippe ut av fengsel uten får rømme til utlandet, alt for at de ikke skal røpe Aarons skitne hemmelighet til offentligheten.

Komposisjon og oppbygning: Boken er bygd opp av en rekke parallellhandlinger, vi har to stk som er sentrale. Den ene er hvor Broderskapet skriver brev og driver utpressing av rike personer, blant annet Aaron Lake. Den andre er hvor Aaron Lake og CIA direktør planlegger valgkampen nøye og omhyggelig. Noen steder i handlingene ser vi spor av den andre parallellhandlingen. Til slutt er det en møteplass for disse to hovedhandlingene som samler boken og gjør den komplett.

 

Utenom disse to har vi f.eks handlingen om hvor Broderskapet hjelper en uskyldig ung gutt i å rømme fra fengselet. Et annet eksempel er advokaten til Broderskapet. Han heter Trevor og hjelper dem med utpressing av rike homoseksuelle, men i all hemmelighet prøver han å svindle Broderskapet, men uten hell.

 

Ang. tiden så omfatter handlingen en hel presidentvalg periode, som vil si ca 1 år. Spenningskurve på powerpoint.

 

Forteller, synsvinkel: Fortelleren er i tredjeperson, en slags flue på veggen som også hører de fleste tanker. De som har hyppigst tankereferat er Joe Roy Spice, Aaron Lake og CIA-direktøren Teddy Maynard.

Hovedpersoner:

  • Dommer Finn Yarber, 60 år gammel, 7 år fengsel av en dom for skatteunndragelse. Republikanere startet korstog og folkeavstemning for å fjerne ham fra delstaten Californias høyesterett. Republikanerne hisset folk opp mot dommeren som var imot dødsstraff. Avstemmingen ble en suksess, Finn Yarber ble satt på gaten og kavet rundt etter beste evne en stund før skattemyndighetene stilte spørsmål. Soner bittert straffen i et føderalt fengsel i Florida.
  • Hatlee Beech, 56 år gammel. Hele tiden problemer med hemoroider, hodepiner eller hovne kjertler. Med ni år igjen var han overbevist om at hans kulle dø i fengsel. Tidligere føderal dommer i East Texas, konservativ mann som kunne sin Bibel. Hadde politiske ambisjoner, en god familie og bra med penger fra konas oljelegat. Også et alkoholproblem som senere førte til fengsel. Drepte to personer i en trafikkulykke i fylla, ble funnet naken i bilen som tilhørte en dame han ikke var gift med. 12 års fengsel.
  • Joe Roy Spicer, fredsdommer hadde ingen juridisk utdannelse. Aldri gjort seg ferdig med videregående, og deretter hadde han arbeidet i farens landhandel i 20 år. Baserte seg ofte på sunn fornuft, som ofte var i strid med jussen.
  • Aaron Lake, sittet i kongressen i 14 år. Likte å være alene. Singel, enkemann, og hadde et koselig, lite rekkehus i Georgetown som han var veldig glad i. Pen, lyst rødt hår nesten helt uten gråstenk, Mørkeblå øyne, kraftig hakeparti og veldig pene tenner. 53 år gammel og bare alderen med glans. Han like livet som middelklassemann, selv om han er svært velstående. Hans situasjon: CIA overbeviser ham til å bli presidentkandidat, vi følger hans vei mot det hvite hus.
  • Teddy Maynard

Min mening:

John Grisham er et juridisk geni som kan underholde på et ganske høyt nivå.

 

Selve boken er utrolig spennende, ikke bare blir jeg underholdt, men en lærer også en del om valgsystemet i USA, da selve boken handler om det, og hvilke ting som egentlig skal til for å vinne. Boken gir meg følelsen av at dette kunne mulig hendt i disse dager. Boken er også ganske morsom på en genial måte, jeg må le litt for meg selv når jeg leser om hvordan Broderskapet utpresser homoseksuelle rikinger ved å ha en kontaktannonse ” Enslig, hvit mann i 20 årene søker diskré herre i 40- eller 50-årene. Håper vi kan brevveksle”. De undersøker nærmere mennene som svarer, og når de så finner rike menn som helst ikke vil at noen skal finne ut at han er skaphomo, så er det bare å dra spøken litt langt og til slutt kreve penger. Helt genialt morsom!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil