Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (752) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1333) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8209) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1149) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hjem kjære hjem

Hjem kjære hjem

Et kåseri om det å komme hjem fra både lengre og kortere reiser. Oppgaven er skrevet på sidemål.

Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
17.04.2008

Det er like dagligdags så vel som sesongorientert. Alt ettersom hvorfra, når og hvordan. Ja, jeg snakker om å komme hjem. - Enten det er fra skolen, jobben, en helt alminnelig spasertur eller kanskje ferie. Det å komme hjem trenger ikke nødvendigvis være "inn døren", men også det å returnere tilbake til landet fra reise, kan også bli sett på som en hjemkomst. Hva vil det egentlig si å komme hjem? - Før en stiller seg spørsmålet vil det kanskje være relevant å tenke på hva det vil si å dra. Det å dra på ferie for eksempel..

 

Alt er klappet å klart. Huset er ryddet, hybelkaninene vasket bort, og all bagasjen står ferdig pakket ved døren. Det meste ligger til rette for at Ola Nordmann og hans familie skal få oppleve en ypperlig ferie ved turkise hav på sol fylte strender i Syden. Legg merke til ; huset er ryddet! Ja, de fleste velger å forlate sitt hus i pen og ryddig stand ved avreisedagen. Man tenker fremover. Fremover til hjemkomsten. Man tenker faktisk på det å komme hjem igjen allerede før en har dratt. Det er nok ikke så dumt som det kanskje høres ut til. Det å komme hjem til noe en trives i er viktig for de aller fleste. Eksempelvis er at samtlige medlemmer i beryktede familien Nordmann nemlig er sliten etter å ha kommet hjem fra utallige sightseeinger med steikende sol og etter de lange, ville nettene i Syden.

 

Da kan det være fint å komme inn døren, kjenne lukten av sitt eget hus innblandet i en myk duft av grønnsåpe, og slippe fra seg kofferter og annet habengut på det nyvaskede gulvet. Det er i slike tilfeller smart å legge forholdene til rette, slik at denne hjemkomsten ikke blir noe stort annet enn rent velbehag.

 

Når sant skal sier, så er ikke en hjemkomst alltid like fortreffelig heller. Et tilfelle av dette er når familien Nordmanns naboer kommer, kanskje ”drassende” på alle mulige tropiske sykdommer av inkognito, til alt uhell, hjem til et endevendt hus. Og ikke nok med alt rotet som befant seg i huset før avreise, men når familiens hamster ligger uttrykksløs og stiv på sin kalde rygg, kanskje på grunn av den inntørkede vannflasken i buret, og det attpå til har vært innbrudd, for husalarmen ikke har vært satt på i løpet av ferien. Da er det ikke lenger så kjekt på komme hjem.

 

Som nevnt er det helt dagligdags å komme hjem, og denne hjemkomsten kan foregå på mange forskjellige måter. Når mor har brukt sitt siste overskudd av dagen på aerobic, og blir møtt med en deilig lukt av nydelig tilbredt aftens, i regi av barn eller mann, er det forståelig nok en lykksalighet å komme hjem. I kontrast kan det hende at en sliten far fra arbeid formodentlig må sette på poteter, og hvis denne faren ytterligere er en nybakt far, må kave med bleieskift derpå. Ja du, da må jeg på sympatisk vis få lov til å si at det igjen ikke kan være særlig knirkefritt under hjemkomsten.

 

Det å komme hjem kan også markeres på flere ulike vis. For eksempel når Drillo-guttene returnerer fra et Frankrike-VM med forholdsvis stor suksess, vil en slik hjemkomst mulig virke mer interessant, og deretter bli markert forskjellig fra når for eksempel Talette på 84 år, kom hjem frå sin heller lite spenningsfulle handletur på Nærkjøp. Så finnes det jo også de som ikke har noe hjem å komme hjem til. Ta uteliggerne for eksempel. De har selvsagt ikke tilhørighet til noe hjem, og slipper dermed å ta stilling til hvordan en hjemkomst tar seg ut.

 

Når alt kommer til alt dreier det å komme hjem seg helst om å tilpasse seg det miljøet og de omstendighetene som en forhåpentligvis trives litt bedre i enn andre, man enten minutter, timer, dager eller år før har forlatt. Så jeg regner med at den berømte klisjeen om at ”borte bra, hjemme best” fortsatt holder mål i vårt dagligdagse liv.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil