Sjåfør søkes

Et kåseri om gutters kategorisering av jenter.
Sjanger
Kåseri
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.04.13

”Sjekk det karosseriet a! Det er det jeg kaller et skikkelig glis!”. Gutters daglige samtale.

”Skulle gjerne ha mekka litt på det understellet ja!”

”Der sa du noe! Lurer på hvordan airbagen funker på denne skjønnheten”

”La oss forsøke å få oss en prøvetur, lurer på hvordan’ a er å kjøre!”

 

En helt vanlig mandag, jeg står og henger i skolegården. Samtalen som foregår rundt meg gir meg ingenting, men til gjengjeld har jeg fått ørene opp for en annen samtale. Med hakeslepp står jeg å hører hvordan sønner av Adam står og kommenterer den sist ankomne datter av Eva: ”sjekk den forgasser’n!”. Er det mulig?! Lurer på hva sønn av Adam hadde sagt hvis vi omtalte dem som sko: ”sjekk de klumpete sålene a! De kan ikke være særlig behagelige å gå med!” Hadde det vært så hyggelig? Altså, koselig at de har brukt hele sitt liv på å utarbeide et eget språk for å beskrive oss jenter, men seriøst, get real!!

 

Samtalen fortsetter, nå har de gått over til å snakke om ”verkstedsbilen”, bilen som er så falleferdig at den aldri forlater verkstedet. Lakken er ripete, og bilen har ikke vært vasket på det den kan huske. ”Hu der kunne vi skrevet ’vask meg’ i ruta på, ass”, sladrer de til hverandre før de bryter ut i full latter.

 

Er det virkelig blitt sånn at hvis jeg kommer på skolen trøtt, usminka og i joggebukse får jeg kommentarer som: ”shit, hu der skulle vært taua vekk!”? Eller: ”skal si hun er feilparkert i dag ass!”. Snakk om skjønnhetspress.

 

Jeg skal vedde på at hvis en av de to der hadde fått seg dame, hadde de sendt henne på verksted med en gang. Ikke fordi hun var en ”verkstedsbil”, nei da! Bare for å fikse litt på dashbordet og kanskje litt på dekkstillingen! Ingen datter av Eva er jo perfekt før hun er blankpolert og oppgradert!

 

Men når hun endelig ser ut som en drøm av en kabriolet, så hjelper det ikke, til syvende og sist, hvis man ikke har en viss anelse om hvordan man skal kjøre. En bil trenger nemlig masse omsorg, både under kjøring og en masse vedlikehold. Husk for all del å tråkke varsomt på gass og brems, se deg for til høyre og venstre før du krysser en vei, vær varsom og aktpågivende, holdt fartsgrensen, for all del, og husk å sjekke at alt er i orden, gjerne flere ganger om dagen. Biler er jo svært sensitive.

 

Så hvis dere tenker nøye over dette, hadde det kanskje vært en idé å ta en titt under panseret også. For, la meg si det på denne måten, skal man ut å råne hjelper det ikke at bilen er blankpolert hvis motoren mangler! Det er bedre med en liten tur i den lille poloen enn å ha en parkert sportsbil.

 

Guttene som hadde fått meg til å bruke hele dagens tankekapasitet på å reflektere rundt samtalen deres, sto nå foran med meg munnene halvåpne, som for å si noe. Men før de fikk sagt et ord, fikk jeg inn en replikk:

”Ja, ja gutter. Det hadde kanskje ikke vært så dumt med et trafikalt grunnkurs før dere tenker på å kjøre. På kjøretøyet skal godtfolk kjennes vet dere.”

Jeg snudde ryggen til og gikk fornøyd bort, bak meg hørte jeg ”jøss, så rusten hun der var’a!”

 

Det hadde kanskje vært greit å legge førerkortet til side og heller ta seg en spasertur med jenta di, mennesket ditt, under stjernehimmelen.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst