Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Lykketyven

Lykketyven

Dette er en historie om en kvinne som sliter med angst. I novellen får vi vite hvordan kvinnen selv takler livets hindre og hvordan miljøet hun lever i er.

Sjanger
Novelle
Språkform
Bokmål
Lastet opp
02.04.2008


Hun står der, der borte ved vinduet. Hun er stille slik som hun alltid er. Kroppen er bøyd i en slags hengslet c-form i det hun lener seg ut av vinduet og blir mettet av solens søte varme.

 

Skuldrene hennes er senket, som om hun prøver å skjule en uro som er tilstede inni henne. Hendene hennes er foldet. Knoklene stikker ut, minner om små fjell som skyter opp mot himmelen. Fingrene er skrukkete og huden er tørr, arbeidshender har hun. Neglene er avstumpet, bitt ned med årene. Neglisjering av ansvar og personlig hygiene er for lengst blitt frafalt. Når man nærmer seg henne kan man høre hjertet hennes slå. Det slår sakte, som en tromme slått i takt av roens svale slag. Hører hun oss? Nei, det gjør hun ikke. Hun bare står der.

 

Ansiktet er trist og blekt, nesten litt grått. Solen lyser det opp, men fargen forblir den samme. Fargen har ikke alltid vært slik. Før var den frisk og rosa, med en glødende energi. Den er borte nå, kanskje for alltid. Det var en tyv som kom. Tyven kom brått og dro igjen. Den ble kalt lykketyven og tok med seg noe, noe som kanskje var det viktigste for henne; lykken. Lykken ble fratatt henne og alt som er igjen kan minne om vedvarende tristhet og håpløshet. Da lykken forsvant, forsvant alt. Det eneste som er igjen er en tomhet. En tomhet som ikke kan fylles, og heller aldri vil fylles. Pessimismen har kommet, tatt over plassen til lykken. Den er tilstede til enhver tid, bryter henne sakte, men sikkert ned. Det hjelper ikke å kjempe i mot. Det er et tapt slag allerede før det i det hele tatt begynte. Hun er lei, lei av alt. Tanken på flykte er alltid med henne, men hun skyver den til side hver gang.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil