Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (610) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8054) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Barneårene og behovet for trygghet

Barneårene og behovet for trygghet

Fagteorinotat i sosialkunnskap om barneårene.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
16.03.2008


Behov for trygghet

De erfaringene vi gjør som barn, samt de opplevelsene vi har i barndommen viser seg å være svært avgjørende for det som skjer seinere i livet.

 

Allerede fra fødselen av har spedbarn fysiologiske og psykologiske behov; det trenger mat, drikke, luft å puste i, søvn, fysisk nærkontakt og selvfølgelig kjærlighet.

 

Dette blir dekket om barnet får god omsorg. God omsorg innebefatter her at de som gir omsorgen, ser barnets signaler og behov, og deretter reagerer og tilfredsstiller disse. Slik at barnet lærer at signalene de sender ut har en effekt på miljøet - det kan påvirke miljøet rundt seg. Dette, sammen med trygghet og stabilitet er med på å avgjøre barnets forhold til mennesker generelt senere i livet. At barnet opplever en trygg, pålitelig og forutsigbar verden gjør at det utvikler en grunnleggende tillit til omgivelsene.

 

Noen barn utvikler en grunnleggende mistillit til omverdenen. For eksempel ved tap av jevnlig kontakt med sine nærmeste, noen igjen under mindre dramatiske omstendigheter. Et ”krevende” barn som fort sliter ut foreldrene med gråt, våkenetter og lignende, opplever etter hvert at foreldrene blir utålmodige og lett irriterte. Dette medfører at de etter hvert ikke ”ser” når barnet inviterer til kontakt. Da barnet opplever dette som avvisning reagerer det med å fortsette å være ”vanskelig”. Med andre ord lærer barnet at det mer eller mindre kun oppnår kontakt ved denne oppførselen.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil