Uke 9
Naturfag – Repitisjon Kap. 4: Kosthold og fordøyelse
· Næringsstoffene
§ Brennstoff
§ Karbohydrater
· Bygd opp: karbon & vann (H (2) O) = C + H + O
·
· Halskjede
· Monosakarider
o enkle
o èn + sukker
o glukose (druesukker) fruktose (fruktsukker)
· Disakkarider
o to, parvis
o melk (…esukker)
o øl (maltsukker)
o sukkerrør (rørsukker)
§ farin
§ ”vanlig” sukker
§ Èn ring glukose, èn ring fruktose, kjedet sammen
· Polysakarider
o Svært mange
o Fotosyntese à bjørketre à glukose (mono)à lenker seg sammen (5000 stk.) til (1stk.) cellulose à cellevegger
o Kostfiber
§ Rengjøringshjelp i tarmenene
o Stivelse
§ Dannes i plantecellene
§ Samme men annen (kostfiber)
· Karbohydrater i kosten
o Hurtige karbohydrater
§ Vanlig sukker
§ Bare energi, ingen vitaminer, mineraler, byggestoffer eller fiber
§ Tom energi
§ Mono- eller di-
o Langsomme karbohydrater
§ Matvarer som inneholder stivelse J
§ Polysakarider
§ Lang tid å omdanne
§ Gode stoffer ” på kjøpet”:
· Proteiner
· Mineraler
· Vitaminer
· Kostfiber (cellulose)
§
· Store molekyler
· Tre fettsyre à ett glyserolmolekyl
· Mettet fett
o Enkeltbindinger
o Dyreriket
§ Smør, fløte, ost, pølse, flesk
§ Kolestrol – blodårene – tettes – hjerteinnfarkt/hjerneslag
· Enumettet fett
o En dobbelbinding
o Beste J
o Motvirker kolesterol
o Olivenolje, rapsolje
· Flerumettet fett
o To à dobbelbindinger
o Fet fisk, tran, soyaolje
o Sunnere
§ Byggstoff
§ Proteiner
· Viktigste byggestoffene
· Enzymer
o En type
o Får det til å skje
§ Amylase – spytt
· Bryter ned stivelse – spalter til druesukker
· Brytes ned til amionosyrer (små) og bygges opp i cellene
o 20 forskjellige
§ (Vitaminer)
· Store molekyler
· Ikke kropp, men kost
§ (Mineraler)
· Byggestoff – kalsium
· Regulerer – natrium
· Sporstoffer
o Trenger lite av
v Vann
· Næringsstoffenes vei i kroppen
§ Begynnelsen à Munnen
· Spytt (glidemiddel)
à Vann
à Enzym
§ Amylase (karbohydrater)
· Tennene (mekanisk)
§ Svelget à magen
· Tungen à presse klumpen ned
· Muskelsammentrekninger
§ Magesekken
· Sterk lukkemuskel
· Kjertler
à Sur magesaft (saltsyre) pH 0,9
à Enzymet – pepsin
§ Pepsin i surt – proteiner brutt ned
· Muskler
à Knar maten
§ Tolvfingertarmen, Bukspyttkjertelen og Leveren
· 1. del av tynntarmen
· 20 cm
· Tømmer galle fra leveren og bukspytt fra bukspyttkjertelen
· Bukspyttet er basisk og nøytraliserer
· Gallen (farge) – fett – dråper
§ Tynntarmen
· Meste skjer - nedbrytningen
· 3-5 timer
· Oppsuging av næring
· Muskelsammentrekninger
· Enzymer – tarmsaft
· Smått – gjennom veggen
· Tynntarmen suger opp:
à Vann
à Salter
à Gallesalter
à Vitaminer
à Fettmolekyler
à Aminosyrer
à Monosakkarider
· 6-7 meter!
§ Tykktarmen
· Suges næringen opp
· Cellulose og andre fiber
· Bakterier i avføring – lager vitaminer – tas opp av tykktarmen
· Blodomløpet
§ Alle celler trenger næring og oksygen
§ Avfallsstoffer som må fraktes vekk
§ Rød væske –
· Blodplasma
à Gult
à Vann
· Blodceller
à Fleste blodceller er røde
à 1/1000 hvite blodceller
§ Imunforsvaret
§ Hjertet
· Hul muskel, mellom lungene
· Knyttneve
· Øverst, inn og ut av hjertet
· Hjertet som driver blodkretsløpet
· Pumper
· To årer ut av hjertet
§ Blodårer:
· Kapilærer
à Veldig små
à Rundt cellene
à Ikke tette
§ Svært tynne
§ Gå i kø
§ Der det blir byttet
à Samler seg og blir til…
· … Vener
à Årer som fører blodet tilbake til hjertet igjen
· Arterier
à Leder blodet ut i kroppen
à Deler seg mindre og mindre
à Tynnere og tynnere
§ Blodkretsløpet
· Lengste:
Venstre hjertekammer à hovedpulsåren à cellene i kroppen à høyre hjertekammer
· Lille kretsløpet:
høyre hjertekammer à hver lunge à venstre forkammer
à I lungene kvitter blodet seg med alle celler og henter oksygen
§ Celleånding