Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (709) Anmeldelse (bok, film...) (634) Artikkel (927) Biografi (262) Dikt (1036) Essay (552) Eventyr (115) Faktaoppgave (374) Fortelling (833) Kåseri (609) Leserinnlegg (119) Novelle (1310) Rapport (621) Referat (173) Resonnerende (204) Sammendrag av pensum (179) Særemne (155) Særoppgave (337) Temaoppgave (1246) Annet (527)

Språk

Bokmål (8053) Engelsk (1612) Fransk (26) Nynorsk (1123) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Skole eller klær som sentralplass?

Skole eller klær som sentralplass?

I flere europeiske land er det vanlig med skoleuniform. Denne artikkelen diskuterer fordeler og ulemper med bruk av skoleuniform. Kom gjerne med tilbakemeldinger på hva som kunne vært endret i teksten!

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
11.03.2008

En rekke land har skoleuniform. England er kanskje det landet som er best kjent for sine daglige skjorter og bukser, men også andre europeiske land som Frankrike, Italia, Spania og deler av Tyskland har skoleuniform som praktiseres med stort hell. I Norge har debatten rundt skoleuniformer dukket opp jevnlig, og kanskje særlig rundt skolestart eller i forbindelse med klær og kjøpepress.

 

Skoleuniform har vist seg å være en ordning som fungerer godt mange steder. Det kan være deilig å slippe å tenke på hva man skal ha på seg hver dag. Dessuten vil man kanskje slippe et eventuelt motepress, og vips – Den verdenskjente mobbefaktoren vil forsvinne. Plaggene vil ikke lenger være en måte å skille seg ut på, særlig på et sted hvor man skal lære.

 

På samme tid finnes det mange som ønsker å uttrykke seg gjennom de klærne de har på seg, og da blir det ikke så enkelt hvis skolen allerede har tatt valgene på den fronten. På en annen side ville man fortsatt kunne gå med hva som helst på fritiden. Så hva er problemet? Det er ikke riktig med lave bukser, kort topp og ulekkert undertøy, slik at lærere og elever får se litt mer enn det de trenger på en vanlig hverdag. Skolen er rett og slett ikke et sted for å ’’leke deilig’’ men for å lære.

 

Uansett om du føler motepress eller ikke, vil skoleuniformene garantert understreke elevrollen, og fjerne «visuell støy» fra skoleområdet. Det vil også gjøre det lettere for barn og unge å skille de ulike rollene. Skoletiden blir da en sentral plass og en bestemt tid på dagen.

 

Fordi skoleuniform (må være) et godt disiplineringsmiddel da det hadde en positiv effekt på skolemiljøet i utlandet, og siden skoleuniformene vil øke kunnskapene hos elevene så bør det bli innført i norske skoler.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil