Søk i stiler
 

Mars


Mars er naboplaneten til jorda.

Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:28.02.2008
Språkform:AnnetForfatter:Anonym
Tema:Verdensrommet
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookMars er den fjerde planeten fra sola i vårt solsystem. På grunn av den røde fargen som kan minne om blod har Mars den fått navnet etter den romerske krigsguden Mars. Mars har en viktig plass i menneskenes fantasi på grunn av at noen har ment at det fantes grønne men på mars.

 

Overflatearealet på Mars er bare en fjerdedel av jordens, men hvis en bare ser på landarealet (over vann) på jorden er det omtrent like mye som arealet på Mars. Massen til Mars er kun 1/10 av jordens. Mars har to små måner som går i bane svært nær overflaten.

 

Solsystemets største vulkan finnes på Mars. Olympos Mons er ca. 25 kilometer høy og har en diameter på 600 kilometer ved bånn. Selv de største vulkanene på Jorden blir små iforhold. Dagen på Mars er omtrent like lang som her på Jorden, men Mars-året er 780 dager, og temperaturen varierer mellom pluss 20 til minus 120 grader.

 

For ca fire milliarder år siden ble både Jorden og Mars skapt. Den gang var sannsynligvis atmosfæren og temperaturen på de to planetene cirka helt like og begge antas å ha hatt flytende vann i form av elver og kanskje store innsjøer på eller like under overflaten. Men det var veldig langt mellom dem. Avstanden mellom dem varierer mellom 56 og 399 millioner kilometer.

 

           

          Atmosfæren til mars inneholder:

 

Karbondioksid                          95,32 %

Nitrogen

2,7 %

Argon

1,6 %

Oksygen

0,13 %

Karbonmonoksid

0,07 %

Vanndamp

0,03 %

Nitrogenoksid

0,01 %

Maks. banefart

26,499 km/s

Min. banefart

21,972 km/s

 


Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews