Søk i stiler
 

Hydrogen


Rapport fra øvelse "1.6 Hydrogen".
Sjanger:RapportLastet opp:18.02.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Under dette forsøket samarbeide jeg med Gunn, fredag 28/09-07. Hensikten med forsøket var å fremstille hydrogengass og se hvordan den reagerte med ild.

 

Utstyr:

- Fire reagensrør

- Kork m/hull

- Glassrør og gummislange

- Glasskål m/vann

- Stativ m/klemme

- 10% saltsyre (HCI)

- Sinkbiter (Zn)

- Fyrstikker

- Vernebriller

 

Figur:

<bilde>

Logg inn for å se bildet

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Fremgangsmåte:

- Det første vi gjorde var å montere utstyret slik som figuren viser. Deretter fylte vi to reagensrør fulle med vann og glasskålen halvfull med vann. De fulle reagensrørene satte vi opp-ned i glasskålen.

- I det tomme reagensrørene helte vi 10% saltsyre (HCI), så glasset ble ca halvfullt. Deretter la vi noen sinkbiter (Zn) ned i røret og tettet åpningen igjen med med en gummikork. Saltsyren og sinkbitene reagerte med hverandre og vi så det begynte å boble. Glassrøret, som sitter i gummikorken, la vi forsiktig under det ene reagensrøret, som er fullt med vann.

- Da reagensrøret ble tomt for vann løftet vi det opp og stengte åpningen igjen med tommelen. Vi holdte reagensrøret opp-ned og satte en tent fyrstikk foran åpningen og det oppstod et lite smell.

- Deretter gjorde vi det samme med reagensrør nr. 2, men isteden for å tenne på fyrstikken under åpningen med en gang, satte vi et reagensrør inntil det hydrogenfylte røret. Vi snudde rørene slik at det røre som ikke opprinnelig inneholdt hydrogengass ble øverst. Deretter satte vi en tent fyrstikk foran åpningen og vi det samme smellet som med reagensrør nr. 1, men sterkere.

 

Drøfting:

 

A) Hvilken farge hadde gassen som ble utviklet?

Gassen som ble utviklet var fargeløs(blank).

 

B) Sett opp et forslag til reaksjonlikning for det som har skjedd under utviklingen av gassen.

 

Sink + saltsyre → hydrogengass + sinkklorid + energi

 

Balansert likning for fremstilling av hydrogen:

 

Zn (s) +2Hcl (aq) → H2 (g) + ZnCl2 (aq) + energi

 

C) Gi en forklaring til det du observert da innholdet i det første glasset ble tent på. Hvilken gass i lufta har deltatt i reaksjonen? Lag et forslag til reaksjonlikning.

Da vi tente på innholdet i det første reagensrøret reagerte hydrogen (H2) med oksygen (O2) og det ble dannet vann (H2O).

 

Hydrogen + oksygen → vann + energi

 

Balansert likning

 

H2 + O2 → H2O + energi

 

D) Hvorfor vendte vi glasset i det siste forsøke før påtenningen? Hva trur du er grunnen til at reaksjonen virket sterkere nå enn ved den første påtenningen?

Grunnen for at vi vendte glasset er for å bevise at hydrogengass er lettere enn luft. I teorien skal reaksjonen virke sterkere på det andre forsøke, fordi vi får en gunstigere blanding av oksygen (O2) og hydrogen(H2).


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


Caroline
07.04.2008 12:44

Bra!
0
anbefalinger
Bra skreve!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews