Søk i stiler
 

J. K. Rowling


Oppgave om forfatteren til Harry Potter-serien. Skrevet i 10. klasse.
Sjanger:SæroppgaveLastet opp:13.02.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Harry Potter
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.J. K. Rowling

J. K Rowling, er en av verdens mest kjente forfattere. Hun har skrevet Harry Potter bøkene, en serie fantasi bøker stort sett for barn og ungdom. Denne serien av bøker har gjort henne rikere enn den britiske dronningen. Joanne er født 31. April 1965 i chipping sodbury, nær Bristol i England.

 

Navnet

Joanne Murray bruker pseudonymet J. K Rowling, fremfor sitt virkelige navn. Bokstaven K. står for Kathleen, som er navnet på hennes bestemor. I virkeligheten har ikke Joanne noen mellom navn. Hennes forlag ville ikke at noen grupper, spesielt yngre gutter, skulle la være å kjøpe bøkene fordi de var skrevet av en kvinne. Så de valgte å bruke 2 betegnelser, istedenfor å skrive hennes fulle navn. J. K Rowling påstår hun alltid har blitt kalt ”Jo” og ikke Joanne.

 

Barndom

J. K Rowling var datteren til en middelklasses familie. Hun begynte med å skrive bøker på en ung alder, ved å fortelle historier til hennes lille søster Dianne. Som er 2 år yngre enn Joanne. Under barndommen til Rowling, flyttet familien hennes masse. Når hun var 4 år gammel, flyttet de til byen Winterbourne, hvor de ble kjent med familien Potter. Allerede som 6 åring skrev Joanne sin første bok.

 

Karriere

Joanne ble tidlig inspirert av foreldrene sine, og etter utdannelsen ville hun starte på en karriere som to språklig sekretær. Hun startet i et firma, men det tok lang tid før Joanne fant ut at dette ikke var den rette jobben for henne.

 

I 1990 satt Joanne på vei hjem i et tog fra Manchester. Det var under denne 4 timers turen Harry Potter ble vekket til live i henne. Samme kveld skrev hun første utkast av Harry potter og de vises stein. Det året døde moren til Joanne, dette påvirket familien, og så klart Harry Potter. Hennes måte å skrive om sorgen til Harry Potter, ble mye mer realistisk og innpåvirkende. Joanne dro til Portugal 9 måneder senere, hun var desperat etter å komme seg bort for en stund. Så hun takket ja, til stilling som engelsklærer i Portugal. Der fortsatte hun å skrive om Harry Potter.

 

I 1997, rundt juletiden ble Joanne endelig ferdig med den første Harry Potter boken i serien. Dessverre var det ingen som ville publisere den. Boka ble sendt til mer enn ti forlag, men alle takket nei. Hun fikk til slutt publisert den, hos et mindre kjent forlag kalt Bloomsbury. Noe som førte til at hun samlet inn flere millioner av dollar, og en rekke priser. Som f. eks: British Book Awards: Children’s Book of the Year.

 

Sommeren 2000 ble en helt spesiell sommer for Joanne. Dronning Elizabeth av England adla Joanne til Mrs. Joanne Kathleen Rowling. Bare på de 3 første bøkene, hadde hun tjent mer enn 400 millioner dollar. Hvilket gjør henne til den første forfatter som har blitt dollarmilliardær og den niende rikeste kvinne i Storbritannia

 

 

Generelt om serien

Harry Potter serien består av 7 bøker:

Harry Potter og De vises stein (1997)

Harry Potter og Mysteriekammeret (1998)

Harry Potter og Fangen fra Azkaban (1999)

Harry Potter og Ildbegeret (2000)

Harry Potter og Føniksordenen (2003)

Harry Potter og Halvblodsprinsen (2005)

Harry Potter og Dødstalismanene (2007)

 

Galtvort høyre skole for hekseri og trolldom er en skole hvor man må gå 7 år på, for å bli ferdig utdannet. Det er skrevet 7 bøker, tilsvarende de 7 årene Harry Potter går på skole. Selv om Harry er på flukt utenom skolen i den siste boka.

 

Serien om Harry Potter er blitt oversatt til mer enn 63 språk. Deriblant inkludert Persisk. Noe som viser hvor populær Harry er over hele verden. Hittil har alle Harry Potter bøkene sprengt alle salgs rekorder. Harry potter og Dødstalismanene slo enda en rekord, den solgte mer enn 11 millioner kopier på de første 24 timene. Rekorden før, som var på 9 millioner solgte bøker, ble holdt av forgjengeren, Harry Potter og halvblodsprinsen.

 

Kort om Harry Potter

Harry Potter mistet begge foreldrene sine på en ung alder. De ble myrdet av svart magiens far, Voldemort. Forsøket på å drepe Harry, førte til at Voldemort ble borte og Harry overlevde. Det eneste merket Harry sitter igjen med, er et sikksakk lyn på venstre side av pannen. Ettersom årene går, finner Harry ut at det er han som må drepe Voldemort. Han for en god støtte av sine beste venner, Ronny og Hermine. Som hjelper ham gjennom årene på Galtvort.

 

Skrivemåte

Sjangeren Rowling skriver er fantasi. Alt er rent oppspinn, blandet med den virkelige verden nå i dag. Alle karakterene er funnet opp, og har ikke noe med realiteten å gjøre. Bøkene til J. K Rowling er fortryllende, måten hun drar deg inn i Harrys verden er ubeskrivelig. Stilen Joanne skriver på, får leseren til å føle seg ”tilstedværende”. Noe som gjør hennes verk mer realistiske enn noen andre fantasi bøker.

 

Påstander

J. K. Rowling ble beskyldt for å ha tatt i bruk andre sine verk i sine bøker. Denne påstanden kom fra en gammel barnebok forfatter ved navnet Nancy Kathleen Stouffer. Noe Joanne nektet, og som Nancy aldri fikk bevist.

 

”Paven fordømmer Harry Potter”

 

Etter at Harry Potter og Dødstalismanene ble utgitt, har pave Benedict XVI sagt: ”Harry Potter er en feil helt. J. K Rowling viser i sine verk at hekseri og det okkulte er hos de gode. Den utvalgte klarer å mestre både det onde og det gode, innen hekseri og trolldom.” Noe han igjen mener, fører til at leserne kommer til å tro mer på spøkelser enn på Jesus.

 

Jeg valgte J. K Rowling fordi jeg elsker Harry Potter bøkene. Nå elsker jeg dem enda mer, nå som jeg kan så mye om forfatteren og bakgrunnen til hennes verk. Jeg viste blant annet ikke, hvorfor hun brukte navnet J. K Rowling på alle sine bøker. Jeg syns det var lærerikt og morsomt. Nesten gøy, og kunne fordype seg i forfatteren, som har skrevet bøkene jeg elsker mest.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 

Kildehenvisning

www.google.no/com

www.wikipedia.org

www.stiler.no

http://www.edwardsly.com

http://www.nrk.no


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


17.12.2008 20:29

Bra!
11
anbefalinger
Jeg er helt oppslukt av harry potter bøkene, Filmene og spillene.! En dag runna jeg Harry Potter og mysterie kammeret OG harry potter og fangen fra azkaban! PÅ EN DAG ASSA!!

jeg drømer om galtvort hver eneste dag og jeg skulle sååå inderlig ønske at det var ekte. Sitte på sopelime, få komentarer av Slur, høre Albus Humlesnurr si velkomst ordene for det første eller det neste året..! Fy søren det skulle jeg ønske.. Du er en såååå bra forfatter Rowling.! Jeg digger deg 4 ever!! Jeg skulle ønske du kunne lese dette for disse bøkene betyr ALT for meg..!!!!! jeg er i en heltannen verden sammen med deg på reise!! LES DETTE, for det ville vært driiiit kult om du fikk se dette!! Jeg har utrooolig lyst å bli brevvenn med deg .. (HEHE) Som om det kommer til å skje.!! Jeg DIGGER DEG. d.i.g.g.e.r deg!!!!!!!!! KLEM fra Maiken Charlotte en fra Norge

Pedofil
17.03.2010 12:31

Bra!
10
anbefalinger
Takk for artikkelen  Smile :-\)

Johanne
19.08.2008 19:45

Bra!
9
anbefalinger
Hei! Dette var sååååååååååå bra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jeg ELSKER harry jeg og!!!!!  Smile :-\)  Smile :-\)  Smile :-\) Og du skriver kjempebra!! ikke bry deg om teite komentarer... For dette er noe av det BESTE jeg har lest i mitt liv!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hilsen en blod-fan


02.03.2017 12:03

Bra!
8
anbefalinger
Veldig bra! men hun er født i juli ikke april

hello
24.04.2008 10:15

Bra!
7
anbefalinger
Haryy Potter eier hardt

Kathrine
05.11.2008 08:24

Bra!
5
anbefalinger
Veldig interresant! Dette likte jeg.  Smile :-\)

Kristine
06.12.2011 22:27

Bra!
5
anbefalinger
"Joanne er født 31. April 1965..." APRIL?! APRIL?! Juli, ikke april fss.

Genial
14.09.2009 20:46

Bra!
4
anbefalinger
Denne teksten gav meg en sekser (en sterk sekser faktiskt!), når jeg hadde særoppgave i 10. klasse! Anbelfales, takk forfatter!


24.03.2018 12:24

Bra!
4
anbefalinger
Takk for informasjonen hjalp meg veldig med en skoleoppgave 😊❤️


07.03.2017 09:06

Bra!
3
anbefalinger
Jaja.. sola skinner ikke får alle vet du

haha
23.02.2009 18:10

Bra!
2
anbefalinger
haha teksten er tuuuuul, nei da Razz :-P


Sirius elkser
05.03.2009 20:58

Bra!
2
anbefalinger
helt enig med "=(" at hp ikke er rent oppspinn.. Btw: Desperantene var i Jo's drøm..
Og navnet Potter het nabo'n til Jo. Og Vises Stein sies at den finnes på ekte...
Rent oppspinn meg i ræva.. Men fint skrevet (:

:D
17.03.2009 09:30

Bra!
2
anbefalinger
Flink du Peiman;D

Marita
20.03.2009 10:46

Bra!
2
anbefalinger
Er veldig fin Smile :-\)


03.02.2010 19:18

Bra!
2
anbefalinger
bra skrive, eg likte det veldig godt!!! Smile :-\) Smile :-\) Smile :-\)

o
13.05.2011 19:03

Bra!
2
anbefalinger
hunble født 31 juli og ikke april

andrew
18.02.2020 08:49

Bra!
2
anbefalinger
.l.

pedofil
18.02.2020 08:54

Bra!
2
anbefalinger
hvis dere ser en mann med gotteri og en varebil gå inn i varebilen

pedofile ronny
18.02.2020 08:56

Bra!
1
anbefalinger
snart kommer jeg og henter pedofil i den hvite varebilen min


24.01.2018 13:00

Bra!
0
anbefalinger
Likte dette! med har sjønt at hun ble født i juli 196000 folk trenge ikke å skrive det


12.02.2018 15:31

Bra!
0
anbefalinger
Tusen takk for all den informasjonen! Det hjalp meg veldig!!  Smile :-\)

:D2nd
23.04.2018 22:03

Bra!
0
anbefalinger
dritt!!! nei da du var flink


01.04.2019 09:24

Bra!
0
anbefalinger
Eeeeeggggggggeeeellllllsssskkkkreeeerrrrrrrrr hhhhhhaaaaarrrrryyyyy. Pppppooooottttteeeeerrrrr (not)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews