Søk i stiler
 

Menneskets beste venn


Essay om menneskers pengegriskhet.

Karakter: 5+ i 9. klasse

Sjanger:EssayLastet opp:12.02.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Verdier
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


I dagens samfunn kan det virke som om vi mennesker har fått noen nye bestevenner. Vi kjæler med dem, og tar dem med ut på lufteturer. Enten vi har dem i baklommen, eller i veska så har vi dem alltid med oss. Vi føler oss hjelpeløse uten bestevennene våre i nærheten. Men hvem er egentlig disse vennene?

 

Jo, det er noen papirlapper med et bilde og et tall som markerer hvor mye lappen er verdt. Tåpelig nok lar vi oss styre av noen lapper som kalles penger. Vi vil ha så mange slike lapper som overhodet mulig, men hvorfor? Fordi pengene gir oss status og gjør oss mer verdt. Desto mer penger du har, desto dyrere og nyere ting kan du kjøpe. Vi jobber og jobber for å tjene oss rike, bare for å sløse pengene bort igjen på nye ting og klær vi egentlig ikke har bruk for. Slik kan det da ikke være.

 

Det er ikke bare i de voksnes samfunn at penger betyr mye. Allerede som barn ønsker vi å ha de nyeste og beste lekene, og de voksne punger villig ut for at barnet skal ha det bra. Det blir ikke bedre når barna blir ungdommer. Da er det å ha de dyreste merkeklærne og det nyeste elektroniske utstyret som gjelder. Hvis du ikke har dette er du ikke like ”kul” som de andre. Det å ha masse penger, betyr at du kan få alt dette. Du kan altså kjøpe deg popularitet.

 

De fleste i USA, Norge og resten av Europa har mer enn nok penger, enda vi kaster dem rett ut av vinduet. Det spiller ingen rolle om det er pund eller dollar, euro eller kroner, mye vil ha mer. Folk vil bli vellykket, og i dag betyr det penger. Mange vil sikkert si at penger er veien til lykke, men er det virkelig slik? Kan man kjøpe evig lykke for penger?

 

Vi er rett og slett blitt alt for bortskjemte. De fattige nede i Afrika som sulter bryr vi oss ikke noe særlig om. Det som betyr noe er at du får merkeklærne dine, for du kan jo ikke bli sett i noen billige klær fra Fretex, kan du vel? Nei, da er det bedre at de nede i Afrika dør. Pengene har gjort oss griske og egoistiske. Det har igjen ført til at vi er blitt maktsyke. Du vil tjene mest og være rikest. Tjene så mye penger at du kan kjøpe så mye du vil. Ja, uten at de blir brukt opp da selvsagt. Du henger deg opp i hvor mye andre tjener og har. Du vil ikke være noe dårligere enn andre. Kan dette være sunt?

 

Pengeavhengighet kommer sikkert snart til å bli et like stort problem som alkohol og narkotika. Vi må kanskje legges inn til pengeavvending og rehabilitering. Spilleavhengighet er vel bare en svak begynnelse på det vi har i vente hvis vi fortsetter slik som nå. Vi må slutte å være så opphengt i penger!

 

Stakkars hunden. Det kan se ut som om den har fått seg en konkurrent.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

kaaaaaaaaa?roline
28.02.2008 21:39

Bra!
8
anbefalinger
bra slutt Smile :-\)ellers en bra essaytekst;D

Judge
20.10.2015 16:58

Bra!
0
anbefalinger
Et ganske pent skrevet essay med mange sterke og radikale meninger. Jeg synes at du har fått en vel fortjent 5+. Det jeg mener som trakk deg ned, var at du hadde en tendens til å avspore litt.
Ellers et godt skrevet essay!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews