Søk i stiler
 

"Et dukkehjem" av Henrik Ibsen


Enkelt og oversiktlig sammendrag av hendelsene i Ibsens "Et dukkehjem".
Sjanger:ReferatLastet opp:11.02.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Et dukkehjem
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Ett dukkehjem er ett stykke som handler om den barnslige Nora, som etter den tidens normer er Den Perfekte Hustru. Hun er etter min mening ganske enkelt dum og blåøyd. Mens Thorvald er det stikk motsatte, han er en ganske stolt og smart mann med en god jobb i banken.

 

Stykke begynner med en introduksjon av karakterene der de prater om fjorårets jul. i denne julen hadde tydeligvis nora låst seg inne på ett rom for å lage julepynt som katten uheldigvis hadde revet i stykker. her kommer også flere ting frem som for eksempel Thorval`s store lek med Nora, han kaller henne forskjellige fuglenavn og favoritten er Lerkefugl her er etter min mening ett annet dilemma. Fordi det jeg ser er en man som på en veldig tydelig måte mobber sin kone. Fordi fuger er ganske dumme men de synger pent, og de er ganske søte også. Dette er hva jeg tror Thorvald mener også. Men videre ut i historien kommer Noras venn Kristine inn i historien noe som rusker opp ett par ting, dette er grunnsteinen for hele dramaets dilemma.

 

Når Kristine har blitt introdusert for tilskuerne så begynner Nora å fortelle om det alt for lette livet hennes. Som ett ivrig barn legger hun ut om hva hun og Thorvald har vert igjennom, den viktigste delen av denne samtalen er det at Thorvald hadde blitt syk og de måtte reise til Syden for at han skulle bli frisk igjen. Der hadde tydeligvis nora fått pengene fra sin far. Men sener i samtalen viser det seg at dette faktisk var en løgn, fordi i virkeligheten hadde hun lånt penger fra Kråkstad, dette er en viktig vending i stykket det er ca her vi beveger oss ut av åpningen av stykket. Etter hvert får denne gjelden til Kråkstad betydning, fordi Kristine tar Kråkstads plass i banken.

 

Siden Kristine tok Kråkstads plass i banken så bestemte han seg for å få den tilbake koste hva det koste vil. Dette er hvor vi hører om dette gjeldsbrevet, som Nora har forfalsket, denne truer han å vise Thorvald hvis ikke hun får jobben hans tilbake. Nå går dramaet inn i en fase jeg liker å kalle ”Crash And Burn” fasen, nå faller dukkehjemmet til Nora helt sammen og hun får en brutal innføring i den virkelige verden. Her begynner doktor helmer sin store tid etter min mening fordi han er en av de første som får vite det, og han vil gjerne hjelpe. Det er tydelig at han er betatt av Nora noe som egentlig alle mennene er. Det er også en del av dilemmaet.

 

Mot slutten begynner Kråkstad å angre. Men en annen mørk hemmelighet kommer frem i lyset, Kristine som vi ikke enda har hørt etternavnet til er faktisk Fru Kråkstad. Og dette sørger for at hele stykket som vi kjenner det faller sammen. Men brevet som forteller Thorvald hva som Nora har gjort er allerede sent og nå er det for sent.

 

Når Thorvald finner ut hva Nora har gjort, skjeller han henne ut på en slik brutal måte at hun forstår hvem han egentlig er. Men Thorvald når han finner ut at Kråkstad ikke skal gå til mediene med dette. Går han tilbake til seg selv. Men det gjør ikke Nora som forstår at hun må dra fra dette dukkehjemmet. Hun reiser samme kveld.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ina
03.11.2008 19:46

Bra!
0
anbefalinger
Du må først og fremst skrive navnene til personene i stykket korrekt.

ragnhild
02.02.2009 18:17

Bra!
0
anbefalinger
den sugde. fikk 3+  Confused :-\?

Torbjørn B
09.02.2011 09:59

Bra!
0
anbefalinger
Veldig detaljert i starten, og ingen detaljer mot slutten... Dette, samt noen skrivefeil trekker ned..


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews