Søk i stiler
 

Kort foredrag om Henry Rinnan


Denne oppgaven inneholder fakta om Henry Rinnan, litt som ung og litt mer om hans arbeid i Sonderabteilung Lola, basert på flere forskjellige kilder.

Sjanger:AnnetLastet opp:31.01.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Nazisme og fascisme
Norsk historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Den 14. mai 1915, ble det født en gutt som het Henry Oliver Rinnan. Henry var eldst av sine 7 søsken, og han vaks opp i fattige og trange kår. Faren hans var skomaker, og familien hadde relativt dårlig råd. Grunnet dårlig råd, og sped vekst (som voksen var Henry bare 161 cm høy) ble Rinnan et populært offer for mobbing på skolen. Rinnan hadde også et temperament ut over det vanlige, og dette gjorde det ekstra morsomt å mobbe den lille gutten. Henry var svært viljesterk, over gjennomsnittet skoleflink og ble senere beskrevet av mange som levde i samtida som en mann som virkelig behersket demagogi.

 

I sekstenårs alderen ble Henry med i en gjeng som holdt til på en kafé. Dette var en milepæl for Henry, som under hele oppveksten alltid hadde vært utestengt. Henry fikk status i denne gjengen, for han var en av de få som hadde jobb. Henry hadde først jobb på onkelens bensinstasjon, senere på en sportsforetning.

 

Noe han likte svært godt, var å kjøpe detektivhefter som han kunne lese høyt for guttene på kafeen. På det mest spennende i historiene, pleide Henry å bytte ut navnene på hovedpersonen i historien med ”jeg-form”. Henry gjorde dette, fordi han hadde store problemer med å skille mellom fantasi og virkelighet. Å ikke kunne skille mellom disse i voksen alder er en mild form for Schizofreni.

 

For å finansiere heftene, kaffen på kafeen og røykingen, trengte Henry penger. Mer penger enn jobben hans innbrakte, faktisk. Dette klarte han med å drive underslag av varer og penger fra forretningen, men det ble oppdaget temmelig fort, og Henry mistet sin jobb i sportsforetningen.

 

I 1940 begynte Henry som lastebilsjåfør for de norske militærstyrkene, men etter litt mindre enn et år som arbeider for den norske siden, vervet han seg som tysk agent – Jobben som lastebilsjåfør var rett og slett ikke lønnsom nok for en mann som trengte å fø konen sin, Klara, og barna. Rett etter starten på hans karriere som tysk agent, bygde han opp en større gruppe av infiltratører. Denne gruppen ble kalt   Sonderabteilung Lola, og var en undergruppe av det tyske Sicherheitsdiensts i Trondheim. Sonderabteilung Lola bestod av rundt 60 personer, der Henry Oliver Rinnan var sjefen. Alle medlemmene var enten norske angivere, eller tidligere frontkjempere.

 

Sonderabteilung Lola brukte såkalt provokasjons- og infiltrasjonsmetoder for å nå sine mål, som var å opprulle nettverkene til diverse norske motstandsbevegelser, for så å angi dem til tyskerne, eller selv å torturere (av og til drepe) disse. Alt i alt førte arbeidet til Sonderabteilung Lola til at flere hundre mennesker ble torturert, og mer en 80 personer drept. Det skal nevnes at tyskerne satte svært mye pris på arbeidet Henry gjorde; allerede fra første stund som tysk agent, fikk han utbetalt 100 kroner uken for arbeidet han gjorde. 100 kroner var ganske mye på denne tiden.

 

Den 20. september i 1946, ble 7 medlemmer av Sonderabteilung Lola dømt til livstid og 11 dømt til døden (2 av disse ble omgjort til livstidsdommer). De kvinnelige medlemmene fikk opptil 20 års tvangsarbeid. Henry Oliver Rinnan ble skutt 1. februar i 1947, og samme dag ble liket beordret bort i en kiste, sannsynligvis ble liket kremert.

 

Henry Rinnan beskrev seg selv i hans siste dager på dødscellen, som en kaldblodig, kynisk og ikke-angrende morder, med en sosial intelligens og sjarm utover det vanlige. Dette forklarer kanskje hvordan han steg så fort, og høyt i gradene hos tyskerne – og som jeg nevnte tidligere var han jo litt av en demagog. Så godt som alle underordnede i Sonderabteilung Lola så opp til ham, med medmenneskelighet og respekt.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Kjell Gunstein Marken
29.04.2014 11:47

Bra!
10
anbefalinger
Finnes det noen kilder du har hentet dette fra? Isåfall, hvor?

Tore Magnus Berntsen
29.04.2014 12:08

Bra!
4
anbefalinger
Enig med Kjell Gunstein, finnes det noen bakrunn for dette?

NyanHorse
11.04.2012 17:26

Bra!
3
anbefalinger
First!

Ola D e MÆ
13.12.2013 09:19

Bra!
0
anbefalinger
Takk, dette hjelper med 10. klasse prosjektet mitt!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews