Søk i stiler
 

Spor av kristen tro i norsk kultur


Kristen tro og kultur står sterkt i norsk kultur.

Karakter: 6

Sjanger:ArtikkelLastet opp:13.12.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norsk kultur
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Introduksjon

Kristendommen har dominert i Norge for over 1000 år. Mange menneskers måte og tenke på har blitt forandret. Den har noen røtter som kommer fra jødedommen, og derfra har vi noen jødiske tradisjoner i kristendommen. I over 500 år har Norge vært katolsk.

 

Da reformasjonen i 1537 ble innført, ble Norge luthersk. Siden da mistet vi mange ”merkedager” knyttet til Maria. I 1845 ble dissenterloven til. Da kom flere religioner inn i bildet, og Norge ble et land med forskjellige religioner (Selv om kristendommen fortsatt var dominerende).

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Helligdager

Noen av dagene våre er ”arvet” av jødedommen, sånn som søndag. Den skal være den første dagen i uka. NT sier at søndag skal være en fest dag siden det var dagen Jesus stod opp fra graven. Samtidig som søndag er ifølge NT en fest dag, er den også en helligdag og hviledag.

 

Om julaften feirer vi til minne om Jesu fødsel. Påske er også en arv fra jødedommen, den feires til minne om Jesu død og hans oppstandelse. Jødisk – ortodoks kristen påskefeiring derimot, er litt annerledes enn slik vi kjenner den. Det er en slags døds - fortelling om en dødsengel som drepte alle egypternes førstefødte før israelittene fikk dra fra landet sitt.

 

Pinse, noe vi også har her i Norge er arvet av kristendommen, som sier at den HÅ(Hellige Ånd) gav disiplene kraft og utrustning, og derfor feires dette i Pinsen. Vinterferien har ingen spesiell bakgrunn, men den er for ”rekreasjon” og hvile. Høstferien er en arv derimot fra dem gangen det var flere bønder og fiskere i landet. Skolene avtalte ofte med foreldrene om når denne ferien passet, og hvorfor den skulle holdes. Det ble til at barna kunne være med i arbeidet på jorda eller sjøen i en uke.

 

Nåtiden

I dag er Den norske kirke det største kirkesamfunnet i Norge. Grunnloven sier at evangelisk-lutherske religion er statens offisielle religion. Myndighetene fikser kirker om omkring i landet. Grunnloven sier også at kongen må bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religionen. For eks når kongen åpner Stortinget, sier en forsamling i kor: ”Gud å bevare kongen og fedrelandet!” Kongen har et kors på toppen av kronen sin i tilegg, noe som beviser at kristendommen er satt høyt oppe i Norge, bokstavelig talt. Gjennom livet kan man møte ”Kirkens gang” hvis man velger å være kristen. Man kan for eks bli døpt, konfirmert ha bryllup i kirken og begravelse. Andre vanlige kristne folk, drar ofte til kirken, eller bare en eller noen sjeldne ganger i året.

 

Navn som stammer fra kristen tro

Mange barnenavn i Norge stammer også fra kristen tro.

 

Noen guttenavn er: Kristian, Krister og Karsten.

Noen jentenavn er: Kjersti, Kristin, Kristine og Kristina.

 

Maria er også et vanelig navn som kommer etter moren til Jesus. I Norge var navnet Maria forbudt helt til 1500-tallet, da kom reformasjonen. I dag er det et av de mest vanlige navnene i den vestlige verden.

 

Dyr og natur

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Enkelte insekter og dyr, har fått navn etter kristne tradisjoner. Korsedderkoppen, har fått navnet sitt, pga den har et kors på ryggen. Den kan man finne gangske mange forskjellige steder i Norge. Marihøna har fått navnet sitt etter Maria. Det var meningen at den skulle fly til himmelen og be Maria om godt vær. Et sagn forteller at Jesus som barn lekte på stranda og lagde små fugler av leire, så klappet han, og fuglene kom til live. Fuglene ble kalt for ”Lerke” siden de var laget av leire. En gammel norsk tradisjon sier at hvis man spiser 3 lerkeegg til frokost før, får man en vakker sangstemme.

 

Musikk, kunst og kristendom

Musikken og Bibelen har inspirert mange kunstnere og kunstarter, en stor inspirasjons kilde med andre ord. Mange kjente og store musikere har laget musikkstykker inspirert av bibelske fortellinger. Blant annet Mozart og Bach har lagd musikalske ”mesterverk”. J. S. Bach mente han fikk talentet sitt av Gud. I juletider har kristen musikk blitt brukt gangske mye. Åge Aleksandersen skrev engang en sang som het ”Va det du Jesus?” som handlet om overgrep i en flyktningsleir.

 

Mange kunstnere har også blitt inspirert av Bibelen gjennom alle år. I kirkene rundt omkring her i landet kan man finne ganske mye kristen kunst utover veggene osv. Noen kjente kunstnere som har blitt blant annet inspirert av Bibelen er Vincent Van Gogh og Quentin Massys.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Kuuult
04.10.2010 20:34

Bra!
18
anbefalinger
noen av disse temaene fra denne oppgaven, er faktisk fra Under Samme Himmel 10, altså RLE boka ^^
Det var litt gøøøy  Smile :-\)

ML
11.11.2010 20:18

Bra!
16
anbefalinger
Har lest om kristendommen i RLE-boka mi en gang, men like vel kjente jeg igjen teksten med en gang. Du kunne ikke skrevet av litt mer'a?

Pål Pinse
06.11.2013 15:03

Bra!
11
anbefalinger
Dette var interessant, gitt. Jeg burde kome til denne siden oftere, føler jeg!

nina
11.06.2008 21:11

Bra!
10
anbefalinger
hei har dere noe om kunst innenfor kulturarv


21.10.2012 11:45

Bra!
8
anbefalinger
hvordan har kristendom har utviklet den kulturarv i Norge ???

Marius
13.03.2013 21:15

Bra!
8
anbefalinger
"NT sier at søndag skal være en fest dag siden det var dagen Jesus stod opp fra graven. Samtidig som søndag er ifølge NT en fest dag, er den også en helligdag og hviledag." - Jeg garanterer at du ikke finner noen ting i bibelen om at søndag hverken er en fest dag eller hviledag. Hviledagen er "den syvende dagen", og på språket (hebraisk) som bibelen er skrevet på heter lørdag/sabaten "den syvende dag" den dag i dag.

Kåre
29.11.2015 22:49

Bra!
4
anbefalinger
I følge Bibelen så er lørdagen den syvende dagen i uka, så det er egentlig denne dagen som er hviledagen, ikke søndag. Derfor det at søndagen er en fest dag i Bibelen.

sol
30.10.2017 13:31

Bra!
1
anbefalinger
sykt bra!


28.01.2019 12:36

Bra!
0
anbefalinger
Hei, teksten var veldig bra denne fortjener en sterk 4. Jeg er også lærer med Ski Ungdomsskole, det INGEN lærer som heter Thea på denne skolen!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews