Søk i stiler
 

Visdomslitteraturen


En tekst skrevet i KRL om visdomslitteraturen.

Karakter: 6 (tror jeg ;)

Sjanger:ArtikkelLastet opp:13.12.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Filosofi
Kristendom
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.I Det gamle testamente finnes det tre bøker som heter Job, Ordspråkene og Forkynneren. På grunn av at det er mye poetisk innhold, blir bøkene presentert i poetiske uttrykksformer. Det finnes mange kulturer som har gamle leveregler innen visdomslitteraturen. I Norge har vi noe som kalles Håvamål, det gir oss innsikt i våre forfedres livssyn og hverdagsetikk. Det betyr ”Den høyes tale”, se bilde til høyre Gamle egyptiske og mesopotamiske kilder har paralleller med visdomslitteraturen bibelen. Ordspråkene er den delen av visdomsbøkene som har de klareste likhetstrekkene med utenom - bibelsk visdomslitteratur.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Visdomslitteraturen inneholder filosofisk innsikt, livsvisdom, kunnskap om ulike yrker og religiøs forståelse. Mange sitater fra visdomslitteraturen forteller at man skal for eks høre på moren og faren sin. Andre ting er bare generelt kunnskap om Gud. Hensikten er å få innsikt i det gode liv, og kjennskap til Gud.

 

Ordspråkene

Her fortelles det mye om at visdom, gudsfrykt, rettskaffenhet, lykke og rikdom er godt for mennesket. Er man fattig eller ulydig blir man negativt påpekt.

 

Noen ordspråk:

”Den som farer med sladder, skiller venn fra venn.”

”Gå til mauren, du late, se på dens strev og bli vis!”

”Milde svar demper sinne, sårende ord vekker vrede.”

 

Ordspråkene har blitt til gjennom flere år hundrer, den kalles også Salomos ordspråk, men det er lite sannsynlig at det er han som har skrevet alt, ifølge forskere. Hvis man leser boken, skjønner man raskt at ingen kvinne kunne ha funnet på å skrive dette innholdet. Et eksempel er ”Det er bedre å bo i en krok på taket enn å være i hus med en trettekjær kvinne!” Dette står gjentatt til og med 3 ganger i Ordspråkene.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Dette bilde er malet av Pieter Bruegel den eldres, og heter "Nederlandske ordtak". På bildet ser man 80 forskjellige illustrasjoner av ordtak og talemåter fra samtida.

 

Jobs bok

Denne boka handler rett og slett om vismannen Job. Den inneholder prosa og poesi, og blir regnet som en perle i verdenslitteraturen. Han var velsignet fra Gud, noe som vil si at han var rettferdig, velsett, from og rik på barn og gods ifølge Det gamle testamente. Livet hans gikk helt strøkent, men så gikk alt galt! Han mistet kona, barna og eiendommene. I tillegg blir han også syk, og får utslett over hele kroppen. Han føler seg sviktet av Gud, og spør om vi skal ta i mot det onde fra Gud eller ikke. Det er urettferdig at en rettferdig mann som han, skal lide, ifølge han. Dette er hovedsakelig det hele boken handler om. Boka drøfter temaet i dialogform, altså samtaler mellom han og hans venner. Plutselig en dag, etter mange dager med klaging og spørsmål, så får Gud snakke med dem. Han gir ikke noe svar, men viser sin rettferdighet i skaperverket. Etter denne hendelsen trekker Job tilbake sine anklager, og situasjonen blir endret med engang. Han blir frisk, stifter ny familie og blir steinrik. Man får ikke noe særlig godt svar på hvorfor han ble rammet for slike store skader o.l., men den sier hvertfall at alle mennesker som er enten rettferdige eller urettferdige kan bli utsatt for lidelser.

 

Denne boken er Bibelens største visdomsdikt. Flertallet av forskere, mener at boken ble skrevet fra 500-400 år f.Kr.

 

Forkynneren

Kong Salomo er knyttet til innledningen i denne boken, men forskere mener at det er lite sannsynlig han er forfatteren. Selve ordet Forkynneren, stammer fra et hebraisk ord som kan oversettes til ”den som taler offentlig.” Det regnes med at boken ble skrevet noen århundrer før vår egen tidsregning starter. Vi blir oppfordret til å glede oss over det vi har, og alt som er godt. Den handler kort sagt om at mennesket burde nyte livet mens de har det, for plutselig kan man dø, når som helst. Et sitat fra boken ”Tenk på din skaper i ungdommens år”.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Sitat fra Forkynneren, på tysk. ”Den som graver en grav, kan selv falle i den; den som river en mur, kan bli bitt av en orm.”


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

seth
03.06.2008 15:14

Bra!
12
anbefalinger
må nok skuffe deg her, men dette er ikke en sekser... Sad :-\(
direkte avskrift og skrivefeil trekker ned.

Solveig
05.06.2008 09:47

Bra!
4
anbefalinger
nei dette var ikke en sekser......

Per Gustav
26.10.2010 08:54

Bra!
3
anbefalinger
Slett den

Mischa
03.04.2008 02:07

Bra!
2
anbefalinger
utrolig bra ! men du har ikke tilfeldigvis "under samme himmel" som kilde? så veldig mye som var likt, men bra du forklarer de vanskeligste ordene og tar ut det viktigste. virker som sekser stoff hvertfall  Smile :-\)14.04.2008 17:26

Bra!
2
anbefalinger
jo ;p brukte mest det å litt wiki om jeg ikke husker feil ..! kanskje no mer å men husker som sagt ikke

Linn
15.04.2009 16:48

Bra!
2
anbefalinger
Og dette skal jeg ha på muntlig eksamen? faen jeg sliter!

Håvard
18.10.2009 13:47

Bra!
1
anbefalinger
Ser du har tatt det meste fra Under Samme Himmel xD. Men jeg sitter her og leser til muntlig prøve og jeg foretrekker dette fremfor boken. Veldig bra takk  Wink ;-\)

jostein!
01.03.2010 23:47

Bra!
1
anbefalinger
takk!

Anonym
07.06.2010 17:08

Bra!
1
anbefalinger
Hele teksten er helt lik den som står i ''Under samme himmel''. Men teksten din hjalp meg litt. Kult at du ''postet'' teksten din her  Very Happy :-D

Jens
19.10.2010 09:03

Bra!
1
anbefalinger
en klar sekser!!!

R
15.11.2011 17:07

Bra!
1
anbefalinger
dette hjalp meg veldig  Smile :-\)

ALL THE THINGS SHE SAID ALL THE THINGS SHE SAID
09.10.2018 09:58

Bra!
1
anbefalinger
takk jeg hater skole


12.11.2019 19:50

Bra!
0
anbefalinger
Kan du si det på ny


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews