Søk i stiler
 

Baptisme og metodisme


En muntlig eksamensoppgave om kristne trossamfunn.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:12.12.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kristne trosamfunn
Verktøy:UtskriftBaptisme

De første baptistene var grupper som var opptatt av å gå mye lenger enn de andre protestantene når det gjaldt bruddet med den katolske kirke. Blant annet forkastet de barnedåpen, og motstanderne kalte dem gjendøpere. Disse baptistiske gruppene ble nesten utryddet når katolske og lutherske myndigheter forfulgte og angrep dem. Men tidlig på 1600-tallet vokste det fram nye livskraftige baptistmenigheter i England og Nederland. Baptistene var de aller første forkjemperne av religionsfrihet i Europa. Mange av dem vandret etter hvert til USA, hvor baptismen fikk stor framgang. I dag er to tredeler av den svarte befolkningen i USA baptister. I Norge ble Porsgrunn og Solum Baptistmenighet stiftet i 1860, som den første i landet.

 

For baptistene har begrepet frihet alltid hatt stor betydning. De kjemper for tanke og ytringsfrihet, som vil si å tenke å tro det de selv har kommet fram til, og gi uttrykk for det. Baptistene legger også vekt på at Bibelen er den eneste kilden til rett forståelse av kristendommen. De tror at den er Guds inspirerte ord, gitt oss som et historisk dokument. Baptistkirken er en frikirke og har selvstyre uavhengig av staten. Hver menighet er en selvstendig enhet som samarbeider gjennom Det Norske Baptistsamfunn. De fleste baptistkirkene i verden er med i The baptist World Alliance, men denne organisasjonen har heller ingen rett til å bestemme over de enkelte medlemskirkene. Baptistkirken er også en evangelisk kirke. Det vil si at den arbeider for at mennesker skal tro på Gud og la seg døpe. Den som lar seg døpe, skal la seg døpe med full neddykking i vann, som dere ser på dette bilde. De første kristne, apostlene, hadde valgt å tro på Jesus av egen vilje og de hadde bekjent en personlig tro. Av den grunn forkastet de barnedåpen, og innførte voksendåp. Dette er for at du selv skal være bevisst på valget ditt. I menigheten står alle døpte likt og har samme ansvar, og de skal ikke ha prester og biskoper over seg, bare en valgt pastor. Kvinner fikk tidlig lederansvar, og i dag har de flere kvinnelige pastorer. Baptistene har til og med et eget kvinneforbund, som startet i 1916.

 

I dag finnes det omtrent 100 millioner baptister i verden. Størst er utbredelsen i USA- der nesten tre av fire baptister i verden bor, og baptismen er også det største protestantiske samfunnet i USA. I Norge er det ca. 10 500 som er tilknyttet Det Norske Baptistsamfunn, av dem er 5100 døpte. Det er 65 baptistmenigheter i landet.

 

Den mest kjente skikkelsen innenfor baptismen er Martin Luther King Jr. som på 1950-60 tallet kjempet for at de svarte i USA skulle få like borgerrettigheter som de hvite. Han ble sett på som en leder for de svartes sak, og fikk gjort mye for likestillingen mellom svarte og hvite. King brukte religion for å nå fram til de svarte og fremme saken deres.

 

Metodisme

Metodisten har sitt utgangspunkt i den anglikanske kirken i England på 1700- tallet. Det startet med de to brødrene John og Charles Wesley. De begynte å studere teologi og skulle bli prester- akkurat som deres far. De opplevde at mange av de andre studentene ikke tok den kristne tro eller egen livsførsel alvorlig. Dette opprørte dem. De ville bruke livet til mer enn diskusjoner og festing. De startet en bibelgruppe der de studerte Bibelen nøye, og forsøkte så å leve etter det de leste. Medstudentene lo av dem og kalte dem metodister fordi de ville tilpasse livet etter det de mente var Bibelens metode. Etter studiene drog brødrene til Amerika der de fungerte som prester, men så ble John engstelig, så etter noen måneder, reiste han tilbake til England som en nedbrutt mann. ”Jeg reiste til Amerika for å frelse andre, men hvem skal frelse meg?” skrev han i dagboken sin. 24. mai 1738 skjedde det noe som gjorde denne dagen til en merkedag for metodistene. John Wesley var ute og gikk i en bakgate. Da hørte han sang fra et møtelokale. Han gikk inn å satte seg. Mens predikanten talte, ble han plutselig revet ut av mørket han var inne i. Han forteller at hjertet ble forunderlig varmt. Han fikk en sterk personlig opplevelse av at Gud hadde tatt bort alle syndene hans og frelst ham.

 

Sammen med andre medarbeidere drev de indremisjon over hele Storbritannia og Irland. De reiste rundt og holdt store friluftsmøter der de gav videre budskapet om omvendelse, frelse og en ny måte å leve på. Det var egentlig ikke meningen å starte en ny kirke, men de møtte så stor motstand fra kirkens ledelse at et brudd ikke var til å unngå, og mot slutten av 1700-tallet framsto metodistene som et selvstendig kirkesamfunn. Metodistkirken i Norge ble grunnlagt i 1856, etter at sjøfolk hadde møtt bevegelsen i USA.

 

Metodistene har ganske mye til felles med den anglikanske og lutherske kirke, både i troslære og i formen på gudstjenestene. For eksempel er de tilhengere av barnedåp. Metodistene mener at Den hellige ånd kan gi enkeltmennesket en sterk overbevisning om å være frelst, og da kan man også få Guds hjelp til å leve et liv preget av kjærlighet til Gud og medmennesker. Det mest sentrale begrepet i metodistenes tro og lære er nåde, og Gud tilbyr nåde gratis til alle mennesker. Nåden er nemlig Guds måte å behandle synderne på, for alle mennesker er syndere. Den er et tilbud om total tilgivelse, og Gud møter dem på fem forskjellige måter: I guds ord i bibelen, i bønnen, i det kristne fellesskapet, i dåpen, i nattverden. Den største forskjellen ved den anglikanske og metodistkirken, er at metodistkirken har lekfolk med i ledelsen på alle nivåer. ”Kristendom skal være en hjertereligion”, sa Wesley. Metodistene sier at varme hjerter må bli til aktive hender, og med dette, mener de at det er viktig å hjelpe andre mennesker. Lekfolk i dette samfunnet har alltid gitt en stor innsats innen misjon og sosialt arbeid og sykepleie. De er også ivrige i arbeid for fellesskap med de andre kirkesamfunnene. Metodistene var også tidlig ute med å godta kvinnelige prester. I Norge innviet de en kvinnelig prest allerede i 1954, flere år før andre kirkesamfunn. I 1980 fikk metodistkirken i USA verdens første kvinnelige biskop.

 

I verden i dag er det metodister i omtrent 100 land, og til sammen over 70 millioner medlemmer. Aller flest i USA. I Norge er det ca. 12 000 metodister, fordelt på over 50 menigheter, de har mange tiltak for barn og ungdom, som for eksempel speiderkorps, kor og det arrangeres søndagsskole på alle gudstjenester.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

genesis_crisostomo
11.04.2014 08:31

Bra!
127
anbefalinger
helt topppers artikkel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!forundrende god!!

erlend_hanna
11.04.2014 08:34

Bra!
112
anbefalinger
Dette er så fascinerende, altså jeg blir inspirert av sånne artikler! Jeg sikter høyt, og jeg skal prøve å bli en professor i somalia, jeg håper at jeg lykkes.
Som de sier ikke sant? "Hard work beats talent"

me
11.03.2015 20:03

Bra!
41
anbefalinger
Veldig god artikkel!


18.11.2013 13:20

Bra!
16
anbefalinger
æ fekk bare en 4 på d som sto her æ

Elise er best
11.04.2014 08:42

Bra!
14
anbefalinger
hallo jeg er best

britt
30.09.2009 13:52

Bra!
13
anbefalinger
det er jo helt riktig !

Ruben_Knutsen
08.04.2014 13:45

Bra!
11
anbefalinger
Veldig bra fakta om dette her jeg vet ikkje ka eg lese om men det går bra Snabb ut.....

erlend.genesis
11.04.2014 08:42

Bra!
11
anbefalinger
metodismen er så heftig as

hestejenta Berit
11.04.2014 08:44

Bra!
11
anbefalinger
Nei nå synes jeg dere burde sjerpe dere.. dette er en seriøs side. dere kan heller gå ut å leke med biler.

heyhey
11.04.2014 09:14

Bra!
6
anbefalinger
M to the E to the T to the O to the D to the I to the S to the M to the E

john
11.11.2014 11:48

Bra!
6
anbefalinger
en del av det du har skrevet om metodistene er bare tatt rett fra Horisonter 9

Linnea
10.05.2015 18:10

Bra!
5
anbefalinger
Bra tekst, men som flere har nevnt er veldig mye kopiert fra Horisonter 9, så hvis du har denne er skolens lærebok, ville jeg vært forsiktig med å skrive rett av fra denne siden...

Saklig
09.05.2016 21:39

Bra!
5
anbefalinger
Unnskyld meg? Men de som bruker denne nettsiden er de mest kresne og frekke menneskene jeg har hørt om. Det er helt sykt med deres kommentarer, og kritikk. Først og fremst, den som skrev det har skrevet noe bra. Det er ganske så fengende å lese, det er ikke slik at man kjeder livet av seg - noe som er positivt. Til deg som skrev at du fikk 4 på dette, men altså - det fantes plagiat... Hvis det var en presentasjon, så kan jeg se hvorfor du fikk det, for da var det du som var problemet.
Hadde dette vært på min skole, hadde man i hvertfall fått minst 5, og vi har ganske så strenge lærere, vil jeg påstå.
Slutt å heng andres oppgaver ut, greit med konstruktiv kritikk, men når du har så himla dårlig selvtillit og selvbilde så burde du ikke være her. Tenk om noen sa til deg at teksten din sugde pikk?
Få dere et liv, og gå tilbake til der hvor dere hører hjemme - langt vekke fra pcen og sosiale medier.

heiiihei
11.04.2014 12:23

Bra!
4
anbefalinger
vet det er lenge siden teksten ble skrevet, men lurte på om du har kildene

Bob
29.04.2014 11:23

Bra!
4
anbefalinger
Dette er en av de beste fakta sidene jeg har lest! Nå burde jeg få bra karakter i RLE.


07.05.2015 13:24

Bra!
3
anbefalinger
Dette kommer jo rett fra Horisonter 9! Du har jo ikke skrevet noe selv! Du har bare kopiert fra en bok!

?
24.02.2020 13:03

Bra!
2
anbefalinger
سلام شما باید بیشتر شبیه یک احمق باشید که همیشه باید درباره چیزها اظهار نظر کند.

carina
29.04.2019 09:53

Bra!
1
anbefalinger
bra skrevet, lærerik informasjon Smile :-\)

carina
29.04.2019 09:55

Bra!
1
anbefalinger
Så det er kopiert, du burde skrive i kursiv og skrive kilde. Slik at vi som leser det tror at det er du som har skrevet det.
Det lærte vi på ungdomsskolen.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.020 sec - 1 pageviews