Søk i stiler
 

Adjø


En skjønnlitterær tekst som handler om 10 år gamle Hanna som må flytte fra bestevenninnen Bente.

Karakter: 4+ (10. klasse, sidemål)

Sjanger:NovelleLastet opp:10.12.2007
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Sorg og savn
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook”Pappa, fort deg!”

Eg blir så uttålmodig når det gjelder pappa av og til, at eg kunne kasta han gjennom vindauge.

”Ikkje mas, Janne, eg er på vei.” Pappa gikk inn på badet for å hente handdukar for ca 30min sidan, og enda opp med barbere seg under haken, og vaske seg grundig. Janne viste kva han gjorde, han ville imponere den pene dama som stod i kiosken ved bassenget.

”Pappa, kan vi gå nå?” Maste litlebror.

”Straks, Jonatan, pappa må bare jåle seg opp først,” svarte eg spist. Jonatan gjorde store augo.

”Er ikkje det kva damene gjør?” Han hørtes ut som om det var livsfarlig. Maria kniste.

”Det er tross alt siste dagen vår. Han vil vel att venene våre skal huske det beste av ham? Dessutan har du ingenting å si, Janne. Du stod opp før alle andre for å ”jåle deg til” i dag sjølv.” Maria gliste av skadefro. Eg vart varm i kinna og mumla svakt ”det gikk ikkje utover andre da”. Men Maria burde ikkje snakke, ho var naturleg pen ho. Ho trengde ikkje sminke eller ei kul badedrakt for å være tiltrekkjande. Det var bare noko med ho som strålte ut av vennlegheit.

 

Maria var min besteven, og hadde blitt med meg til Mallorca saman med familien min. Eg var så utroleg glad for det, for det virka liksom så teit å fare på ferie saman med familien.

” Eg syntes det er kult eg.” hadde Maria sagt når eg fortalte ho dette. ”Mor ville aldri tenkt på å ta meg med til Mallorca, det hadde sikkert krasja med jobben hennar.”

 

Det gikk ei stund før pappa kom, men til slutt var vi alle på kledd og klare. Vi gikk ned til bassenget og fant oss ein plass å liggje, og smurde på solkrem. Jonatan sprang bort til venane sine, som spilte vasspolo.

 

”Kan dykk passe Jonatan en stund?” Spurte pappa nervøst. Han flakka med blikket, og vrei seg i hendene, som om han var redd en viss dame skulle gå forbi akkurat nå.

”Klart vi kan,” sa Maria. ” Ta den tida du trenger du,” sa ho med et lite blunk. Pappa smilte enda meir, og gikk mot kiosken. Maria og eg tok en liten symjetur, før vi la oss ned på magen og slikket sol. Vi låg der ganske lenge, før vi kjente noen prikket oss på ryggen.

”Er det her dykk ligger å latar dykk?” spurte en latterfull stemme.

”Hei Odin, oppe så tidlig?” sa Maria

”Nja, eg måtte nesten bære han ut av senga,” lo Sandra og klappa Odin på ryggen. Eg snudde med for å sjå dei. Dei var begge lyst hår, lange, solbrune kroppar og store blå augo. Det var lett å sjå at de var tvillingar.

”Kva er det Janne, du ser ut som du har vore i drømmeverden sjølv du,” sa Odin og flira.

”Tei still,” sa Sandra. ”Nokon som blir med å bade? Eg sveittar i hel i denne sola!”

 

Det blei til at vi blei med Jonatan og venane hans i vasspolo. Vi hadde det så morosamt at vi gløymde av at vi alle skulle reise i natt. Men rundt tre tida kom pappa tilbake, og vi kledde på oss til middag.

 

”Eg har allereie snakka med foreldra dykkar, de skulle være med oss å ete,” smilte pappa til tvillingane. ”Flott, da kan vi være saman i heile dag.” Smilte Maria til de to, og eg var sikker på att Odin blei litt raudare i kinna. Sandra merka det også, for ho dulta til han og smilte da Maria snudde seg vekk igjen. Odin kvikna til og såg sint på Sandra.

”Vi kan ete her,” sa pappa og pekte på en restaurant rett over gata.

Etter vi hadde bestilt begynte pappa, Jonatan, Odin og Maria å prate om ein fotballkamp mellom Aafk-Lyn. Odin var frå Ålesund og haldt fast med laget sitt, men de andre var Lyn fans, og flirte over tapet til Aafk. Eg var aldri interessert i fotball, og ikkje Sandra heller så det ut som.

 

”Eg gledar meg til å komme heim,” sa Sandra draumande. Eg har ikkje lagt merke til kor mykje eg eigentleg savnar venane mine før no.

”Eg savne hunden min, Rudolf, eg.” sa eg. ” Han heiter Rudolf fordi han er så raud på nasen”

 

Sandra flirte lenge over Rudolf, og eg merka at eg grudde meg på å ta avskjed med ho. Vi hadde vorte så gode venner i løpet av dei siste 2 vekene at det føltes som om vi hadde vore venner bestandig!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Hazel
22.05.2014 17:04

Bra!
20
anbefalinger
Det var en fin historie, men den står virkelig ikke til en 4+! Det var ingen spenningspunkt og ingen spenningspunkt og det ble ganske flatt. Det var noen litterære virkemidler, men det ble litt tynt. Det virker litt som om du hasteskrev for å få dra hjem med én gang man kunne levere. Novellen var uferdig.

Kristian Engebakken Nielsen
31.08.2013 21:20

Bra!
13
anbefalinger
Var en som utga seg for å være meg, herlig novelle!  Smile :-\)

Flakern
25.01.2013 11:56

Bra!
5
anbefalinger
Esel, rev, oter, mink!? hvor er alle disse ordene i novellen din? Fy flakern!

Jozzyboy
16.12.2015 09:41

Bra!
5
anbefalinger
Leverte inn samme oppgave, fikk 6-...

anonym
22.11.2010 20:10

Bra!
4
anbefalinger
kjempebra novelle!, men slutten kunne vært bedre....23.05.2008 18:33

Bra!
1
anbefalinger
anbefales

Linda
08.04.2010 19:55

Bra!
1
anbefalinger
litt mykje bokmålsord, men eller oK! gikk-gjekk16.11.2010 23:24

Bra!
1
anbefalinger
Kva har skjedd med navna Hanna og Bente? Kor blei dei av?  Razz :-P Også ein del en/et der det skulle ha vore ein/eit. Ein litt rask avslutning utan å fortelje meir om ka som kan skje i framtida.

hehe
26.11.2013 15:56

Bra!
1
anbefalinger
Denne novelen hadde aldri fått 4+ av min lærer! For det første er hun drit streng og for det andre var den ret og slett ikke god nok. Dårlig språk og nynorsk. Tror at du har glemt deg helt i forhold til hvorddan du beskrev novella for ingen ting i beskrivelsenvar relevant. Jeg vil neppe kalle dette en novelle, det var få virkemidler her og slutten virket bare uferdig og ikke gjennom tenkt. Jeg kunne ha fortsatt litt til men det blir litt mye negativt.

Randi
08.05.2017 09:07

Bra!
1
anbefalinger
Denne var gammel!


03.12.2012 22:03

Bra!
0
anbefalinger
Kjempemøkjebra der inni, men noen fortsatt noen bokmålsord.  Razz :-P

hedda
23.04.2013 15:29

Bra!
0
anbefalinger
Ikke akkurat veldig spennende her, så vidt jeg kunne lese var det ikke noe vendepunkt, og teksten passet vel ikke egentlig til beskrivelsen. Virket kanskje mer som et kort utdrag av en bok.

TAN
02.11.2016 09:45

Bra!
0
anbefalinger
Litt mye skrivefeil, prøv å få frem følelser og sanser. alt i alt, et greit forsøk.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews