Søk i stiler
 

Afrikas utfordringer


Handler om Afrikas problemer og hvorfor det er slik det er.

Karakter: 5+

Sjanger:ArtikkelLastet opp:25.11.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Afrikanske samfunn
Verktøy:Utskrift

Afrika i dag står på mange måter utenfor den sosiale og økonomiske utviklingen som har funnet sted på flere kontinenter, i en ekstrem fart, de siste 150 årene. Hvorfor er det slik? Hva er det som hindrer Afrika i å oppnå denne utviklingen? Afrika er en fellesbetegnelse for alle landene på det afrikanske kontinentet. Man snakker imidlertid ofte om Afrikas utfordringer selv om flere av landene i Afrika ikke lider under komplikasjonene som blir diskutert i denne artikkelen. Det er viktig å ha dette i bakhodet mens man diskuterer utfordringene.

 

For at et lands økonomi skal kunne utvikle seg, er det viktig at landet har ledere som ikke undertrykker folket og regulerer det økonomiske markedet etter egne interesser. I mange afrikanske land er det i dag diktaturliknende styresett. Det er flere grunner til dette. Før kolonistene kom til Afrika, hadde det vært stammeledere og småkonger som styrte de ulike stammene og områdene. Under imperialismen fra cirka 1870 styrte de hvite over de innfødte på diktatorisk vis. Da de så trakk seg ut av de afrikanske landene, fra 1945 til helt utpå 1970-tallet, hjalp de ikke folket til å danne nye regjeringer og demokratier. Naturlig nok tok diktatorer og militære over makten, fordi det ikke var noen folkevalgt ledelse som kunne hindre dem fra å ta makten. Det var også vanskelig å samle folket i mange av landene, fordi landene besto av forskjellige stammer. Disse stammene var vant til å krige mot hverandre, og hadde forskjellige synspunkter på forskjellige politiske spørsmål. Et godt eksempel på to stammer som har vært vanskelig å samle under et demokratisk styresett, er konflikten i 1994 mellom tutsiene og hutuene i Rwanda. På grunnlag av slike konflikter er det vanskelig å skape demokrati og et diktatur blir lett en løsning. Dette fører igjen til det blir vanskelig for land i Vesten å hjelpe til med forsyninger og penger, fordi det ikke er åpenhet om hva pengene blir brukt til i de ulike diktaturene. Mye korrupsjon fører til at pengene ikke havner der de egentlig skal, hos folket.

 

Afrika er et kontinent med mye jordbruk og mange ulike råvarer, som kull og diamanter. Problemet er at landene ikke har en industri som kan omdanne disse varene til ferdige produkter. De må selge råvarene sine til fabrikker i andre land, for så å kjøpe en del av dem tilbake ferdig produsert. Da har varen gått igjennom en prosess som gjør at den er mer verdt, enn da landet solgte den ut som råvarer. For at afrikanske land skal klare å få en god økonomi, må landene altså bygge egne fabrikker til å produsere ferdigvarer. For øvrig står mange afrikanske land i gjeld til Verdensbanken og mange rike land, noe som forverrer situasjonen betydelig. Da imperialistene dro, var landene i oppløsning. Staten eide få eller ingen penger fordi de europeiske styresmaktene hadde tatt med seg mange av godene til sitt hjemland. Mange trengte pengehjelp til å bygge opp samfunnet og staten igjen. Derfor måtte de ta opp store lån, likevel klarte ikke mange å fullføre oppgaven med å bygge opp landet fullstendig. I dag bruker mange av landene nesten 50 % av statsbudsjettet på å betale tilbake gjeld. FN jobber i dag med å slette mye av gjelden landene skylder. Mange bedrifter og land har de senere årene begynt med en ny satsning, der man gir små rentefrie lån til enkeltpersoner og lokalsamfunn. Slik kan landene starte egne bedrifter og bygge opp landets økonomi sakte, men sikkert.

 

Få innbyggere i afrikanske land får tilbud om skolegang, derfor er det svært mange analfabeter eller mennesker med svært lav utdanning i Afrika. Dette fører til at mange ikke kan følge med i politiske temaer eller stemme ved valg. De har få muligheter for å få jobb, og de kan heller ikke hjelpe barna sine med å lære å lese og skrive.

 

Sult og naturkatastrofer henger ofte sammen med hverandre, og er viktige faktorer som hindrer veksten i de afrikanske samfunnene. Staten har ikke penger til å hjelpe de som sulter, og i noen land har til og med lederne nektet andre land i å hjelpe fordi de ikke vil sette seg i gjeld. Svært mange mennesker sulter i Afrika i dag, og det verste er at det er ikke mangel på mat i verden som er problemet, maten verden har er bare ujevnt fordelt. For å sette det hele i perspektiv kan jeg nevne at UNICEF meldte i fjor vår på sine nettsider at det var meldt en lang tørke i Eritrea, Etiopia, Kenya, Somalia og Djibouti. 1,6 millioner barn stod i fare for å sulte i hjel, og 300 000 av disse var allerede underernærte. Den ble den verste tørken på fem år. Vi får høre meldinger som denne, om tørke og liknede, nesten hver dag.

 

Afrika har generelt mange sykdommer på grunn av stor fattigdom og mangel på kunnskap om hygiene i befolkningen. Malaria og underernæring dreper mange mennesker hver dag, men den verste trusselen Afrika har i dag er aidsepidemien. Den er en trussel mot hele befolkningen. Aids har i løpt av 25 år drept rundt 20 millioner mennesker i Afrika. 15 millioner barn har mistet mor eller far, og flere millioner av disse har ingen til å ta vare på seg. Hvert minutt smittes barn av hiv eller dør av aids. Og under fem prosent av alle aidsrammede barn i Afrika får behandling. De afrikanske landene er avhengige av internasjonal hjelp. Staten har ikke kapital til å betale medisiner til folket.

 

En positiv utvikling er at det er dannet flere organisasjoner og programmer i kampen mot aids. Flere kjente frihetskjempere, politikere og artister står som frontfigur for disse organisasjonene, og de prøver å engasjere verdens befolkning til å hjelpe. For å nevne noen har Nelson Mandela, Bill Clinton og Bono fra bandet U2 jobbet lenge med kampen mot aids. Organisasjonene jobber med å utvikle og spre medisin. Mange organisasjoner har også laget kampanjer der de deler ut gratis kondomer. Dessverre er det noen religiøse ledere som går ut i media og oppfordrer folk til å ikke bruke kondom. Det sirkulerer også mange overtroiske påstander, som for eksempel at sex med en jomfru vil kurere menn for aids. Dette fører til at mange unge jenter blir voldtatt.

 

Afrika har mange enorme problemer på sentrale områder, noe som henger sammen med den økonomiske og politiske utviklingen som igjen er viktig for utdanning, helse og sykdom og rett og slett overlevelse i et land. Hva kan de afrikanske land og vi gjøre? Det finnes mange konklusjoner, og jeg vet ikke hvilken som er den rette. Det eneste jeg vet er at vi kan klare å hjelpe Afrika hvis vi vil, det er bare menneskelig egoisme som stopper den videre utviklingen. For å få Afrika med i markedet må markedet bli rettferdig, og det vil det ikke bli før alle har samme utgangspunkt slik at de dyktigste vinner. Slik situasjonen er i dag, er den urettferdig. Så foreløpig kan vi bare prøve å hjelpe de som trenger det mest, inntil systemene blir forandret.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Siren
11.03.2008 15:40

Bra!
20
anbefalinger
Bra stoff, dette kan brukes  Very Happy :-D

belinda
14.11.2010 00:58

Bra!
15
anbefalinger
velidg bra skrevet Smile :-\) men jeg syns likevel at du knne fått med positive ting om Afrika, hva som går bra, hva de har suksess med, og ikke bare alt det triste & vonde som får folk til å bare føle synd på Afrika. Det finnes mye gode ting om Afrika som du kunne fått med, og at det er tv som også påvirker andre ved å se synd mot Afrika. Husk; Afrika er et velsignet land som hadde mye gods som diamanter, kokoa, kull & gull som ble tatt fra bla. av usa og eurpeerne.

mee
06.03.2008 12:57

Bra!
14
anbefalinger
drit bra

lærer
19.11.2008 12:02

Bra!
14
anbefalinger
Dette var kjempe bra!! Jeg ville gitt 6!

ert
20.10.2008 22:21

Bra!
11
anbefalinger
Kjempe bra! Hjalp meg masse! Takk Smile :-\)

Aebykier
12.04.2012 23:34

Bra!
10
anbefalinger
" Bedre død en lidende" tuller du? nå blir jeg skikkelig provosert, Men jaja vi mennesker har jo den evnen til å drite alt annet som ikke inngår oss eller det som er langt vekk fra oss. Tydeligvis så er du den praktfullt eksemplar!


22.02.2011 06:53

Bra!
7
anbefalinger
Hvorfor skal hele verden bli urban? Vi hadde det alle bedre som ur-folk i pakt med naturen. Penger er en europeisk oppfinnelse, og hører ikke hjemme i Afrika. Det eneste som kan redde Afrikas folk fra smerte og lidelse, er at store deler av den blir utslettet, slik at det blir mer til overs for de som blir igjen. Det vil si: IKKE støtt noen organisasjoner, la sykdommene vandre fritt, og la store deler av befolkningen dø. Bedre død en lidende.

jldf
26.02.2013 11:19

Bra!
7
anbefalinger
utrolig bra skrevet

Vilde Enge
13.02.2013 01:19

Bra!
6
anbefalinger
Veldig lett for Ulvhild å sitte i fine Norge og prate om å våre ur-befolkning, har du i det hele tatt vært i Afrika? har du bodd med ne ur-befolkning? levd i ett år uten penger? bortkjemt, trangsynt, ureflektert og romantisk.

Problemet er organisasjonene som Afrikanske land står i gjeld til, de krever av landene at de skal følge verdensbankens neo-liberale abstrakte teorier, som enda ikke er bevist at er i stand til å bringe en nasjonal økonomi på fote. Gjør som Sør-Korea og andre asiatiske land, la staten ta en aktiv rolle i industrialisering og beskyttelse av industrien, ikke la et land basere seg på bare ett fåtall råvarer. Men hva kan man gjøre i et korrupt land? det må komme innenfra

håvard
07.05.2013 11:27

Bra!
4
anbefalinger
Hei, veldig bra! Kan du oppgi kildene du brukte?

?
27.03.2014 23:27

Bra!
2
anbefalinger
?

Matsi
24.11.2014 14:21

Bra!
1
anbefalinger
Dette er en god artikkel om du går i 10. klasse. Utover dette mangler det faglig dybde.


29.04.2015 23:03

Bra!
0
anbefalinger
kan vi sende gaver for å hjelpe de i afrika? hva liker de


22.11.2017 06:26

Bra!
0
anbefalinger
Hallo,

Vi er her igjen for å kjøpe nyre for våre pasienter og de har blitt enige om å betale god sum penger til alle som ønsker å donere en nyre for å redde dem og så. Hvis du er interessert i å være en donor eller du vil redde et liv, Du skal skrive oss på e-posten nedenfor.

Dette er en mulighet for at du skal være rik ok, vi forsikrer og garanterer deg 100% sikker transaksjon med oss, alt vil bli gjort i henhold til lovgivende nyredonorer.
Så kast bort ikke mer tid, vennligst skriv oss på irruaspecialisthospital20@gmail.com

Irrua-spesialis- tundervisningssykehus.

Grantante Elisabeth
04.05.2018 09:40

Bra!
0
anbefalinger
Jakob har TJUKK tiss


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.020 sec - 1 pageviews