Søk i stiler
 

Nynorsk på skolen


Er det nødvendig å lære nynorsk som sidemål på skolen?
Sjanger:ArtikkelLastet opp:05.11.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Fag i skolen
Skolepolitikk
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookI dag har Norge to forskjellige skriftspråk, bokmål og nynorsk. Rundt 1850-tallet ble nynorsk innført i store deler av Norge av Ivar Aasen (1813-1896). (Før dette hadde dansk vært det offisielle skriftspråket i Norge.) Nynorsk er basert på forskjellige norske dialekter.

 

Dagens bokmål ble skapt omkring 50 år senere, i 1907. Siden den tid har nynorsk blitt mindre og mindre brukt i Norge, og i dag har kun 10-12 prosent av den norske befolkningen nynorsk som hovedmål. Bokmål, som egentlig er en modernisering av dansk skriftspråk, brukes i dag som hovedmål i de fleste deler av landet, utenom på vestlandet. Der er det nynorsk som er det offisielle skriftspråket, selv om det blir brukt som sidemål i resten av landet.

 

Mange elever liker ikke å måtte lære nynorsk på skolen. De ser på det som unyttig, og ser ikke poenget i å lære to forskjellige typer norsk. Er det egentlig nødvendig å lære nynorsk på skolen?

 

Det er enkelte jobber som krever at man kan nynorsk, for eksempel jobber i kommuner på vestlandet. Hvem kan vel forutse hvor man kommer til å bo og jobbe senere i livet? Hvis man får et brev som er skrevet på nynorsk, kan man bli nødt til å svare på dette brevet på det samme språket. Det er også mange forfattere og diktere som skriver sine verker på nynorsk, fordi de synes at det er et fint og detaljert språk. I tillegg gir det innsikt i norsk kultur, språk- og litteraturhistorie og talemåter. Nynorsk er jo tross alt vårt eget språk, en fin blanding av forskjellige norske dialekter. Faktisk er det over en halv million mennesker i Norge som har nynorsk som hovedmål.

 

Hvor er det egentlig skoleelevene har fått denne misnøyen mot nynorsk fra? De sier at det er et unyttig språk, Norge har jo gått over til bokmål for lengst! Hva er poenget med å lære Norges gamle språk, når de antageligvis aldri kommer til å få bruk for det? Og de har rett. De aller fleste av dagens elever kommer aldri senere i livet til å få bruk for nynorsk.

 

Flere elever sier de heller vil bruke tiden de bruker på nynorsk til å jobbe med andre fag, for eksempel matematikk. Men når vil vi egentlig få bruk for alt det vi lærer i mattematikktimene, for eksempel algebra? Det er antageligvis bare et fåtall elever som vil få bruk for dette senere i livet.

 

Det er mange som vil ha nynorsk som valgfag på skolen. Da kunne elevene selv fått velge om de vil lære nynorsk, eller ikke. Da kunne de som ville lære nynorsk, få lov til å lære det. Dette ville antageligvis vært et mindre antall elever, men de hadde da til gjengjeld lært mer. De som absolutt ikke har noen interesse av å lære nynorsk, kunne da heller brukt tida til å bli sterkere i andre fag.

 

Men da ville kanskje nye spørsmål ha dukket opp: Hva med miljøet i klassen? Hvis det var noen elever som hadde lyst til å lære nynorsk, ville de ha turt å gå inn for det, i redsel for å bli mobbet eller utestengt pga. det? Det er allerede nokså mye mobbing i norske skoler. Ville nynorsk som valgfag ha forverret dette? Det er ikke lett å komme med klare svar til slike spørsmål.

 

Elevene mangler rett og slett motivasjon når det gjelder nynorsk. De ser ingen grunn til å arbeide for å lære det. Ettersom man ikke kan fjerne nynorsken (siden det er så mange som bruker den), bør man vel prøve å gjøre sitt beste for å leve med den. Det er noen som sier at ”man heller burde lære et språk godt, enn to dårlig”. Dette er blitt bevist feil. Forskning har bevist at jo flere språk man kan, jo bedre språkkunnskap får man. Et alternativ kan være å lære å lese og skrive på nynorsk, og ikke legge så stor vekt på grammatikken. Jeg tror at mange av de som ikke liker å lære nynorsk på skolen, ikke liker det pga. all grammatikken. Man kan jo tross alt forstå nynorsk selv om man ikke kan alle de grammatiske reglene. Jeg mener at hvis man hadde kuttet ned på grammatikken, og heller gått inn for å lære elevene å bruke nynorsk, hadde motivasjonen for nynorsk økt betraktelig. Det hadde da vært valgfritt hvor mye nynorsk man hadde hatt lyst til å lære.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


14.03.2010 23:12

Bra!
38
anbefalinger
Ville MYE heller ha lært norrønt enn nynorsk! Er bruker to verdifulle timer HVER uke på nynorsk. Kunne vært EN prøve i løpet av ungdomskolen. Du skal lese en tekst, og gjenfortelle etterpå. Hvis du kan si litt om hva den handlet om, så trenger du ikke nynorsk mer. Langt ifra alle elever på ungdomskolen, til og med vidregående skole, kan ikke enkle ting som 'ord delings reglene' en gang! Da er det rimelig dumt å pugge gramatikk flere timer i uka, for å kunne skrive brev til vestlendingene, som fint forstår bokmål. Ville heller lært nyttige ting som å få nuke med throwing knives etc (dere som ikke forstår dette er n00bs). Dataspråket, 1337, er jo veldig mye mer nyttig å kunne også. Ja, mårna!

ida
28.10.2008 11:04

Bra!
17
anbefalinger
dansk var ikke det offesielle språket før Ivar åsen lagde nynorsk (landsmål). vi hadde dansk som språk i nesten 400 år fordi vi var i union med danmark,men før det snakket vi gammelnorsk, som også alle de norske dialektene var basert på. så det opprinnelige språket er det nynorsk som ligner mest på.

Anna
22.05.2011 15:33

Bra!
12
anbefalinger
Wow Sigurd. Du viser deg å være en svært uvitende gutt du. Kan du "ord delings regelene" godt du eller? Med tanke på at "ord delings reglene" faktisk skrives orddelingsreglene..


08.01.2009 21:30

Bra!
11
anbefalinger
jo, det var det offisielle skrivespråket før nynorsk... men ikkje talemåten  Smile :-\)

SkoleKis
22.11.2012 12:42

Bra!
10
anbefalinger
Anna, du tror ikke at han brukte ironi da... Det er nok en grun til at han bruker dette: ''..................''

rudolf
23.01.2010 17:20

Bra!
9
anbefalinger
Hvis vi skal ha det opprinnelige norske språket, så måtte vi vel ha snakket norrønt?  Very Happy :-D

Amanda
14.01.2010 19:25

Bra!
8
anbefalinger
Bortskjemte? Vi? Hadde vi ungdommer vært bortskjemte, hadde ikke vi hatt nynorsk. Det kunne jo i hvert fall vært valgfritt.

Bra stoff ! :)
05.11.2009 17:48

Bra!
7
anbefalinger
Dette er en fantstisk bra tekst !  Smile :-\)

Bra dette
05.11.2009 15:28

Bra!
6
anbefalinger
Bra artikkel du har skrevet her ! = )
Stå på ! = )

Miah
17.04.2010 13:51

Bra!
6
anbefalinger
Ehh, vi har ikkje nynork som hovedmål på vestlandet... bare i noen små og FÅ deler!

Mika
10.05.2010 13:35

Bra!
6
anbefalinger
Sigurd, du burde kunne mer om emnet før du uttaler deg slik. Nynorsk stammer fra norrønt, siden det enda hang igjen i dialektene. Så nynorsk er ikke så alt for langt unna norrønt, noe bokmål er.

heisan
25.05.2010 11:01

Bra!
6
anbefalinger
Kilder?

Random navn
24.05.2011 19:16

Bra!
6
anbefalinger
Anna, jeg håper seriøst den kommentaren var serkastisk.

nyat
01.02.2017 11:46

Bra!
6
anbefalinger
bare VELDIG BRA!!

Miriam
12.12.2009 13:09

Bra!
5
anbefalinger
Ungdommer nå til dags er blitt så utrolig bortskjemte, ikke rart de syter over at de må ha nynorsk. Jeg er selv 18 år og syns at nynorsk er null stress, men får ikke akurat 6 i faget. Likevel så er det nyttig.
Kjæresten min er fra sunnfjord og ofte forstår ikke folk hva han sier. Det betyr jo bare at folk virkelig trenger å lære seg nynorsk. Dessuten er enkelte formelle papirer nødt til å være skrevet på nynorsk. Hva gjør man da om man aldri har hatt nynorsk på skolen?

anonym
23.05.2011 10:39

Bra!
5
anbefalinger
konstanse hvem?

........
15.04.2015 11:21

Bra!
5
anbefalinger
det er mye mer nytting å bruke tid på å lære ett nytt språk en å kaste bort tid på ett skriftspråk som du vil aldri trenge med mindre du e politiker

Skilpadde
24.03.2017 09:24

Bra!
3
anbefalinger
Miriam, kanskje du syntes nynorsk er null stress fordi du har blitt påvirket av kjæresten din som du er glad i? Husk at alle har ikke en kjæreste som snakker nynorsk!

kristin
29.05.2017 08:43

Bra!
3
anbefalinger
Hvilke kilder har du brukt?

mammakuk
23.05.2018 13:55

Bra!
2
anbefalinger
suger daddy kommer løøøp


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.022 sec - 1 pageviews