Søk i stiler
 

Vildanden, Henrik Ibsen - referat


Greit referat.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:26.07.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Vildanden
Verktøy:UtskriftVildanden ble skrevet i 1884 av den største av de norske forfatterne, Henrik Ibsen.

 

Ibsen var en realist som både tok opp samfunnproblemer og skildret det som er inni mennesket (gleder og sorger som styrer oss slik at vi ikke klarer å bestemme over oss selv).

 

Skuespillet Vildanden kommer fra et dikt av Johan Sebastian Welhaven. Dette diktet er godt kjent og meget populært. I diktet står det om en villand som blir skadeskutt og i stedet for å leve som krøpling, så dukker den ned i fjorden for å dø.

 

Ibsen sitt skuespill Vildanden handler om en virkelig and som lever på et loft. Der bor den sammen med en familie : mor (Gina), far (Hjalmar), farfar (gamle Ekdal) og datteren (Hedvig). Oppe på loftet er det laget en skog av trær hvor denne anden bor.

 

Det hele begynner med at grosserer Werle er ute på jakt. Da han begynner å bli gammel, er det så som så med skytingen hans. Han skyter etter en and, men skadeskyter kun vingene dens. Vildanden dukker, men i motsetning til Welhavens villand, så blir denne anden plukket opp av Werles hund.

 

Grossereren forærer anden til lille Hedvig Ekdal . Hun elsker villanden og passer godt på den hjemme.

 

I andre akt blir vi bedre kjent med Hedvig og hennes mor Gina. Selv om faren ikke er der (han er på fest hos grosserer Werle), så blir vi godt kjent med forholdet i familien og økonomien deres. De tilhører den lavere middelklasse. Hedvig holder meget av faren sin, og Gina ser også ut til å ha et bra forhold til ham. Hedvig gleder seg til han kommer hjem for han har lovt å ta med godter til henne fra festen.

 

I første akt viser en middagselskapet hos grosserer Werle, hvor Hjalmar er med. At Hjalmar ikke passer inn får publikumet med seg tidlig. Det ble sagt ved bordet at de var tretten altså en for mye. Han ble også tilsnakket om vinkvalitet og forskjell på viner, noe som var fornærmende på de tider. Men allikevel brukte Hjalmar mesteparten av tiden sin til å prate med sin gamle skolekamerat Gregers Werle, som hadde vært i utlandet i 16-17 år. De snakket for det meste om Hjalmars familie og hvordan Hjalmar traff Gina.

 

Fortida i skuespillet blir litt etter litt rullet opp, det er det en kaller retrospeksjon. Først kommer andre akt, så første så andre igjen. Dette er nokså typisk skrivemåte for Henrik Ibsen.

 

I fortsettelsen av andre akt blir vi bedre kjent med gamle Ekdal da han kommer fra Werle. Han har med seg to pakker; en med skrivesaker slik at han kan tjene penger og i den andre pakken er det en flaske konjakk. Gina og Hedvig setter pris på at han har fått arbeid slik at han slipper å sitte på Madame Eriksens restaurasjon. Siden kommer Hjalmar hjem og svarer feigt og unnvikende på alle spørsmålene om selskapet. Et selskap hvor han ikke gjorde en særlig høy stjerne. Han skryter over at han belærte alle gjestene om viner, men alle vet at det er løgn og fri dikting!! Han spøker og ler litt med Hedvig. Så spør hun om han har med seg godtene, men det har han glemt. Hun blir lei seg og gråter, men Hjalmar trøster henne ved å lese middagsmenyen for henne og forklare henne de diverse smakene.

 

Litt ut på kvelden sitter Hjalmar med familien og spiller fløyte og har det kjekt.

 

Senere får de besøk av Gregers Werle, som har brutt med faren. En far han aldri har hatt noe godt forhold til. Vi er fortsatt i andre akt:

 

Nå får vi vite at Hedvig har en uhelbredelig øyensykdom, som vil gjøre henne blind med tiden. Resten av akten er bare tomt familiesnakk. Etterpå får vi høre en paralog mellom Gamle, Hjalmar og Gregers. Gamle skryter av sine jegeregenskaper. Så forteller han villandens historie om hvordan den kom opp på loftet og Werles jakttur.

 

Tredje akt:

 

Det beynner med en dialog mellom Hedvig og Gregers der de snakke om villanden og Hedvigs skolegang. De hører så et skudd fra loftet og Hedvig forklarer at det er Hjalmar og Gamle som går på jakt der med jevne mellomrom. Hjalmar drøser med Gregers for å forklare at pistolen spiller en viktig rolle i familiens tragedie, både han og Gamle har prøvd å ta selvmord med den. Han snakker også om en oppfinnelse som han bruker mye tid på å sette i stand. Denne vekker Gregers nysjerrighet, men Hjalmar vil ikke si hva det er… Gregers mener nå at hans livsoppgave er å åpne øynene for Hjalmar om løgnene som spinnes i hans hjem.

 

Fjerde akt:

 

Nå finner Hjalmar ut om Ginas seksuelle fortid med grosserer Werle. Han blir rasende og river i stykker gavebrevet fra grossereren. Han vil vite om Hedvig er hans barn. Gina vet ikke, og Hjalmar blir rasende og stormer ut!! Hedvig prater med Gregers om faren og han mener at hun bør ofre villanden for hans skyld og hun går med på det.

 

Femte akt:

 

Det er Hedvigs bursdag og hun har besøk av Molvik og Dr. Relling (naboene). Relling kjenner til Hjalmars livsløgn og det er her han uttaler de kjent ordene: Tar de livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar De lykken fra ham med det samme. (Her er vi sannsynligvis ved kjernen av det som Ibsen forsøker å fortelle oss i dette skuespillet). Hedvig forhører seg med bestefaren om hvordan en fugl skal skytes. Dette for å kunne skyte villanden. Til slutt ser vi henne storme opp på loftet med pistolen i hånden mens hun sier: villanden! Hjalmar tenker etter og finner etterhvert mange unnskyldninger for å ikke reise/flytte fra hjemmet. Ja han bestemmer seg til slutt for ikke å reise i det hele tatt, men å flytte inn igjen. Han vil begynne helt forfra igjen, og nå sier han at han er oppriktig glad i Hedvig, selv om hun kanskje ikke er hans biologiske datter.

 

Akkurat da han kom hjem og forklarte sine gode intensjoner, hører alle et pistolskudd. De tror først det er Gamle, men da de går opp på loftet møter et skrekkelig syn dem: Hedvig ligger utstrakt, urørlig med pistolen mellom fingrene. Det tar litt tid før de oppfatter at hun er død. Hjalmar angrer på at han jagde henne og faller om i gråt… Da alle er gått sier Relling:
aldri skal noen binde meg på nesen at dette var et vådeskudd.(…) Forladningen har svidd kjolelivet. Hun må ha trykket pistolen like imot brystet og fyrt av.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

francie
08.06.2004 19:20

Bra!
24
anbefalinger
bra referat! Smile :-\) Smile :-\)

Marie
21.04.2005 16:39

Bra!
16
anbefalinger
Takk, dette sammendraget hjalp meg mye  Wink ;-\) hehehe

rolly
09.01.2007 20:53

Bra!
14
anbefalinger
Bra referat!! skal ha prøve om vildanden om ikke så lenge!! Så dette hjalp litt jah!! Takkar Razz :-P

chris
26.01.2006 00:47

Bra!
12
anbefalinger
du burde vært en "lur" måte å komme seg inn på daria, en måte bare elever kan finne ut Razz :-P Razz :-P slipper alt maset fra lærere som sier: Du har skrevet av nettet eg fant siden"...


21.06.2007 17:14

Bra!
11
anbefalinger
ja altså havde forstået det bedre hvis det havde været på dansk .. men skide godt gået  Very Happy :-D tak for hjælpen.

noen
14.01.2007 16:17

Bra!
10
anbefalinger
bra referat detta hjalp meg mye! skjønte egentlig ikke en dritt av stykke før jeg leste her

BobCat
14.12.2005 10:46

Bra!
9
anbefalinger
Greit referat. Sjekk også ut tidsskriftet "Norsklæreren" nr 5 - 2005 for en utdypende artikkel: "En villand bakser med vingene" av Helge Horn.

huge
08.10.2006 19:37

Bra!
9
anbefalinger
takk for at du har skrivd om vilanden. det hjalp meg veldig egentlig

admin
21.01.2008 09:53

Bra!
9
anbefalinger
bra referat men du må bruke litt mer feelings you know. Du må leve deg inn i symmetrien og bruke karismaen din!  Very Happy :-D


27.02.2008 11:06

Bra!
9
anbefalinger
Når Hjalmar får vite at Hedvig muligens ikke er hans datter, avskyr han henne og vil ikke ha noe mer med henne å gjøre. Hun tror at dersom hun ofrer det kjæreste hun har, vil han bli glad i henne. Hjalmar ombestemmer seg endelig etter en prat med Gregers, men når han kommer tilbake, har datteren rukket å ta sitt eget liv.

Barbie92
08.02.2008 11:27

Bra!
5
anbefalinger
jeg holler på med inleveringsoppgave om dette, må si jeg har fått fra insprasjon fra denne  Wink ;-\) hehe

l0lz0r
11.03.2008 09:35

Bra!
4
anbefalinger
hmmm. prøve muntligt...  Confused :-\? kjedligt! har dette emnet så håper dette kan hjelpe meg.


02.06.2012 15:17

Bra!
4
anbefalinger
er vi venner?

Slangen fra Harstad
26.04.2018 11:39

Bra!
4
anbefalinger
Heia verden! jeg har nå lest dette innholdsreferatet, og jeg må dessverre si at jeg er temmelig skuffet, sånn som familien min er med meg. Det var fordi jeg tok lillebroren min opp i skogen og begynte å gi han ris. men det er en helt annen historie. Tilbake til teksten. Jeg synes at teksten er feil fordi han tar ikke med slutten hvor romvesenene kommer, gir dem lasersverd, og det ender med at Gregers sier til Hjalmar: "I have the highgroung Hjalamkin." Det slutter med at Hjalmar hopper mot Gregers, men Gregers svinger sverdet mot han, og kutter av han beina og en arm.
-Slangen


26.04.2018 11:55

Bra!
4
anbefalinger
Oh man, I dont normally get off on pornography, but this text really got my fries going. I even dipped it in ketchup because of exoticness of this marvelous text.
Thanks a lot,
- Lil Berger

jackass
29.04.2008 17:12

Bra!
3
anbefalinger
der slapp jeg den lexsa fort

Sikre deg 5'eren?
25.05.2008 17:27

Bra!
3
anbefalinger
jeg er enig med "chris", at det burde vært en side som bare vi elever kommer inn på, slik at lærerene ikke fant stilene.. men man trenger jo ikke skrive av hele oppgave, man kan miske med alle man finner på nettet, elelr gjøre sånn som meg, bare ta noen ideer, og sim sala bim, det blir til din egen oppg;D


20.11.2008 21:52

Bra!
3
anbefalinger
står et øyeblikk urørlig, i angst og rådvillhet, biter leppene sammen for å kvele gråten; så knytter hun krampeaktig hendene og sier sakte, Villanden

hun lister seg og tar pistolen fra hyllen, åpner loftsdøren på klem og smyger inn.


31.08.2009 12:32

Bra!
3
anbefalinger
Han er så jævlig kjekk! skulle igtt mye for og gå til seng med den karen  Smile :-\))


29.01.2010 10:09

Bra!
3
anbefalinger
er dette helt og antihelt ?

esdxhgfc
20.05.2010 20:31

Bra!
3
anbefalinger
Hvordan kan noen like vildanden?? jeg prøver og finne det ut, men greier det bare ikke

Vannhodemannen
07.11.2012 15:16

Bra!
3
anbefalinger
Dette hjalp meg mye med en skoleoppgave ! Takk  Smile :-\)

Little boy Dedoyd
26.04.2018 11:40

Bra!
3
anbefalinger
Broren min heter Gina! Jeg har mange bilder av henne på veggen min.
En natt hørte jeg skumle ulyder fra rommet til mamma og pappa, jeg satte opp et kamera neste dagen i rommet deres. Til min forskrekkelse så jeg et spøkelse. det var under dynen og angrep mamma og pappe. mamma fikk veldig ondt fordi hun begynte å rope. hun sa en gang "Oi! Se på det store monsteret!" det betyr at det var stort! jeg Hun var helt hvit i annsiktet når hun gikk ut fra rommet, det betyr at hun fikk spøkelsesaft på seg.
Hun er fortsatt tramatisert, fordi når jeg viste henne videoen denne morgenen, ble hun helt bleik i annsiktet.
Håper at spøkelses problemene forsvinner! Hilsen din gode bestevenn, Dedoyd; Wink ;-\)

sier ikke
12.02.2014 12:19

Bra!
2
anbefalinger
kult

JegerTor
26.04.2018 12:00

Bra!
2
anbefalinger
Jeg har hatt problemer med tissen min i det siste, og jeg trenger hjelp. I går kveld når jeg skulle dyppe den i nugatti, knakk den på midten, ikke sånn at den datt av, men den dingler bare midt på nå. jeg klarer ikke å bli erigert lenger når jeg ser på, spiser eller tenker på nugatti. jeg tror jeg må undergå kjemisk inflatasjon i tissen min.
Jeg ba mamma ta en liten titt på den, hun sa den så veldig fin ut, hilsen meg

Miri
10.03.2013 20:44

Bra!
1
anbefalinger
vell jeg vet ikke hva jeg skal si.  Neutral :-|

Marin
19.03.2013 23:12

Bra!
1
anbefalinger
Dette var supert

Marin
19.03.2013 23:15

Bra!
1
anbefalinger
Dette var Suuuuupppert  Neutral :-|  Smile :-\) (..) (-:

Marin
19.03.2013 23:16

Bra!
1
anbefalinger
Tror jeg  Neutral :-|

sara
23.09.2013 21:22

Bra!
1
anbefalinger
Vældig vældig bra... godt gået

Jonas
08.12.2016 14:44

Bra!
1
anbefalinger
Der var den Leksa gjort med litt endringer på denne  Smile :-\)

Kasper
20.03.2017 13:29

Bra!
1
anbefalinger
Slutten passer ikke til filmen jeg har sett, hun tok livet sitt med en hagle i en gammel fabrikk


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.043 sec - 1 pageviews