Søk i stiler
 

Henrik Ibsen - en biografi


Dette er en kort versjon av Ibsens liv med de viktigste detaljene.
Sjanger:BiografiLastet opp:19.09.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Henrik Ibsen
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.20. mars 1928 ble Henrik Ibsen født i Skien. Han var sønn av en rik og mektig kjøpmann. Da Henrik var syv år gikk faren konkurs, dermed ble familien utsatt for en stor økonomisk krise. Huset måtte tvangsauksjoneres og familien ble fattig. Familien måtte flytte fra byen, og faren druknet sine bekymringer i alkohol. Vi kan vel derfor si at Ibsens barndom var langt fra lykkelig. Han holdt seg mest for seg selv og hadde få venner. Men den tid skulle komme da det viste seg at gutten hadde uvanlige skriveferdigheter. Ibsen hadde også en stor interesse for teater og i en alder av 12 år arrangerte han teater og andre oppsetninger for de andre barna i gata.

Som 15-åring ble han sendt til Grimstad som apotekerlære. Situasjonen ble ikke bedre da han som 18-åring fikk en sønn med en av tjenestepikene til apotekeren. Denne sønnen fikk han aldri se mer enn èn gang. I denne perioden jobbet han i det skjulte og skrev det aller første teaterstykket sitt: ””Catilina”. Men det gikk dårlig; bare noen få av eksemplarer ble solgt, resten ble pantsatt til en kjøpmann som brukte dem som innpakningspapir. Ibsen valgte å ikke bli boende lenge i Grimstad. Allerede i 1850 flyttet han til Kristiania og begynte på ”Heltbergs studentfabrikk” hvor han blant annet møtte; Jonas Lie, Bjørnstjerne Bjørnson og Aasmund Olavsson Vinje. Henrik fikk aldri noen god eksamen, han strøk både i gresk og aritmetikk. Det var da han bestemte seg for en karriere som forfatter. Han skrev flere skuespill og artikler til tidskrifter og aviser. Men han fikk aldri godt betalt for det.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Økonomisk sett stod det dårlig til: Ibsen ble anmeldt for å ha unnveket å betale barnebidrag til sønnen. Istedenfor å arresteres og arbeide på Akershus festning fikk han et tilbud om en stilling som sceneinstruktør i Bergen av Ole Bull. Ibsen likte seg aldri noe større i Bergen, han hadde ikke råd til å gifte seg med Suzanne, som han hadde truffet i Bergen. Så en dag hadde folk i hovedstaden plutselig fått øynene opp for det Ibsen drev med og tilbød ham stillingen som Teatersjef ved ”Kristiania norske theater”. Henrik var nå i ferd med å skaffe seg et navn som en av de fremste norske forfatterne. Han fikk bedre økonomi og fikk giftet seg, kort tid etter fikk Suzanne sønnen Sigurd. Teateret gikk dårlige tider i møte og i 1862 gikk teateret konkurs. Alle ble oppsagt og Ibsen fikk skylda.

 

Nå fant han ut at han skulle satse på karrieren som forfatter. Takket være et stipend fra universitetet fikk han reise rundt og samle folkeeventyr og sagn. Men pengene tok etter hvert slutt. Han søkte om dikterlønn, men fikk avslag. Det var da kameraten Bjørnson fra universitetet kom Henrik til unnsetning. Han skaffet penger slik at Ibsen fikk reist utenlands. Denne reisen varte fra 1864 – 1891. Han reiste med den lille familien sin til Roma, der han fikk friheten til å skrive og slapp også plagsomme innkrevere fra Kristiania. I denne perioden skrev han blant annet de to kjente verkene: ”Et dukkehjem” og ”Peer Gynt”. I 1891 kom Ibsen hjem til Norge og fortsatte å skrive helt fram til 1900. Ikke lenge etter ett ball på slottet i 1901 ble Henrik syk, i avisene stod det at han hadde fått lettere influensa. Mange antyder at han hadde hatt sitt første slag. 1903 var siste gang Ibsen lot høre fra seg offentlig. For ikke lenge etter ble han utsatt for ytterligere slag. Etter det fortsatte det bare å gå nedover for ham. Noen dager før Ibsen døde ble det satt opp en statue av ham utenfor Nationaltheateret i Oslo. Ibsen døde i sitt hjem i Kristiania 78 år gammel. Etter sin død er Ibsen blitt omtalt som en av de ”fire” store. De tre andre er: Aleksander Kielland, Jonas Lie og Bjørnstjerne Bjørnson.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

I etterkant av sin død er de mest kjente verkene hans. Peer Gynt (1867), Et dukkehjem (1879), Gengangere (1881), En folkefiende (1882) og fruen fra havet (1888). Andre verk er blant annet: Vildanden (1884), Digte (1871), Catilina (1850), Brand (1866) og Når vi døde vågner, 1899 (dette var hans aller siste verk).

Kilder:

Faktastoff:
*Fra saga til CD 10B (Norsk bok)
*http://no.wikipedia.org/wiki/Henrik_Ibsen

Bilder:
http://dikt.org/images/thumb/4/4b/Henrik_Ibsen_4080x4888.jpg/400px-Henrik_Ibsen_4080x4888.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/


Ibsen_sculpture_Nationaltheatret.jpg/180px-Ibsen_sculpture_Nationaltheatret.jpg


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


26.01.2017 14:40

Bra!
71
anbefalinger
1828*

yeahman
19.03.2017 15:44

Bra!
4
anbefalinger
dette ville jeg ikke brukt viss jeg skulle kopiere en biografi..? syns denne var dårlig!

:(
01.02.2018 11:24

Bra!
4
anbefalinger
1928? litt rart når han døde i 1906?


15.11.2018 09:38

Bra!
2
anbefalinger
de mistet formuen når Ibsen var åtte


29.12.2018 15:47

Bra!
0
anbefalinger
Noen som vet hvor Ibsen bodde fra 1891 til 1896?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews