Søk i stiler
 

Ytringsfrihet


Om ytringsfrihet og hvordan den burde brukes.
Sjanger:ResonnerendeLastet opp:24.07.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Ytringsfrihet
Verktøy:Utskrift


Ytringsfrihet er definert som "retten til fritt å ha og gi uttrykk for meninger om politiske, religiøse, moralske og andre forhold."

 

Med ytringsfrihet mener vi å kunne si hva vi vil og hva vi mener, uten å bli straffet for det. Dette vil derimot ikke si å ha retten til å krenke noen, eller gjøre eller si noe annet som strider i mot grunnlovens paragraf 100.

 

Grunnloven forbyr sensur og andre former for meningskontroll, men den er ikke til hinder for at det vedtas straffebestemmelser til vern mot misbruk av ytringsfriheten.

 

Som over er ytringsfriheten i Norge grunnlovsfestet gjennom Ÿ 100.

 

Ytringsfrihet i dag er vel egentlig anerkjent som et av grunnvilkårene for et fritt statsstyre. Kanskje også en selvfølge i demokratiet.

 

Mange mennesker som bor i kommunistiske land tar ikke ytringsfriheten for gitt. De blir undertrykt av regjeringen i landet, og offensive eller "oppviglerske" ytringer, meninger, aviser og blader er forbudt ved lov. Slike regjeringer truer ytringsfriheten ved at innbyggerne ikke får si det de vil, og landet blir ikke styrt etter innbyggernes beste.

 

Ytringsfriheten kan også trues ved at for få mennesker er med om å bestemme f.eks. hva som skal trykkes i en avis. Da blir det til at de personene som er ansvarlig for f.eks. avisen avgjør hva som skal trykkes og ikke, og det blir en slags "en-veis" propaganda. Folk får ikke sagt det de vil.

 

Kanskje ytringsfriheten blir for lite brukt til vanlig, folk vet kanskje ikke hva de ikke har rett til å si, og hva de har. Man kan jo egentlig si/mene/skrive alt det en vil, bare det ikke blir trakasserende eller diskriminerende.

 

F.eks. det å gå rett ut til pressen og si: "Magnar er en diger sopp!" er jo direkte trakasserende, og her må man stille spørsmålet: Hva er "offensive meninger", og hva er trakassering?

 

Kan man nå derimot si: "Jeg mener at Magnar er en diger sopp!" uten å bli straffet for det?

 

Jeg mener dette er misbruk av ytringsfriheten, og jeg tror mange benytter seg av dette(ofte til sin egen fordel). Hvis en derimot sier "Jeg mener at Magnar styrer landet vårt galt. Han oppfører seg som om en unge som er gitt for mye makt. Han er ikke bestemt og gir heller aldri klare meninger. Jeg mener at han må gå av."

 

Dette er en ytring om et politisk forhold, og inneholder rettmessig kritikk mot Magnar. Helt og fullt ut, lovlig.

 

Kommunistiske land som f.eks. Russland har ingen ytringsfrihet. Staten bestemmer hva som skal trykkes i aviser og blader, og en har ikke rett til å mene, si eller trykke noesomhelst som er "oppviglersk" mot staten og dets styre. Dette er bestemt ved lov i slike land, de som sier hva de vil(rett og slett følger ytringsfriheten), blir ofte straffet med fengsel, bøter eller en "populær straff" i slike land: miste jobben.

 

Ytringsfriheten må vernes fordi den er en av stor betydning i et stødig samfunn. Individer i samfunnet kan gi uttrykk for det de mener, og da kan lederne i samfunnet gå ut ifra meninger og kritikk, for deretter å kunne styre landet til det bedre for alle.

 

Hvis ikke individer kan gi uttrykk for sin misnøye, og lederne i samfunnet brutalt slår ned all kritikk, er dette et stort steg mot Anarki.

 

Lovene og bestemmelsene om ytringsfriheten må ikke bli tatt for gitt. Vi må bruke ytringsfriheten vår når vi mener vi må, men den må heller aldri misbrukes. Den er essensiell i dagens samfunn, og vi må sørge for at alle vet hva ytringsfrihet er, hvor grensen går, og sist, men ikke minst, hvordan ytringsfriheten skal, og må, brukes.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Lars Andre
08.04.2016 10:31

Bra!
30
anbefalinger
Veldig god tekst, minner meg om den gangen jeg ble voldtatt av to jævla palestinere som filma alt sammen, og la ut hele jævla voldtekst videoen ut på facebook og youtube, for ikke å snakke om hvordan han ene palestineren kuttet av den jævla omskjærte kuken sin og opererte den inn i ræva min. Bortsett fra alt det der så har jeg nå ytret min fulle mening.

Thomas
11.04.2016 11:11

Bra!
10
anbefalinger
Veldig bra tekst, minner meg om den gangen jeg ble voldtatt av onkelen min og den nigger vennen hans filma alt sammen. Ja, neggeren ble så opphisset at han kuttet av seg de jævla massive ballene sine og plasserte dem foran øyne mine. Dermed skapte han et konstant mørke for meg fordi ballene hans var så svarte at ikke engang sollys slapp ghennom de massive ballene sine.

Mathe
08.09.2006 14:03

Bra!
4
anbefalinger
Han får nok en sterk 5 tekner jeg!1

polak neger
11.09.2008 13:05

Bra!
4
anbefalinger
dette var alldeles bra , jeg syntes dette med ytringsfirhet var ganske frigjørende ,
karakter : 3+

Kåre Lærer ved Toten VGS
21.03.2012 16:12

Bra!
4
anbefalinger
Dette er en bre tekst, brukte den som eksempel på Middels måloppnåelse! Litt generelle feil her og det. Litt punktum!
Kar: 3/4

Jente
26.04.2012 17:56

Bra!
3
anbefalinger
Jeg har lest akkurat denne teksten før.

per
22.05.2006 09:47

Bra!
2
anbefalinger
kjempe bra tekst Magnus.. hvilken karakter fikk du på denne?

Athiyaman
11.04.2016 14:28

Bra!
2
anbefalinger
jeg liker manne rompe

Cop
01.12.2016 18:48

Bra!
1
anbefalinger
^^Duu er kul daaaa omg


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews