Søk i stiler
 

Å være eller ikke være... Voksen?


Mange spørsmål og lite svar, om når man blir voksen.
Sjanger:EssayLastet opp:08.06.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Identitet
Oppvekst
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookNår er man voksen? Det er nok et vanskelig spørsmål. Det er til og med vanskelig juridisk, for etter det som er sagt er man voksen som 16-åring, da er man juridisk ansvarlig for alt man foretar seg. Men, de foresatte har fortsatt kontrollen, de praktisk talt eier oss, til vi er 18 år. Inntil da bestemmer de voksne hva vi får lov til og ikke. Er ikke det en form for ansvarsfraskrivelse? De unge skal få ansvaret, og de voksne fordelene? De voksne bestemmer hva de unge skal gjøre, og de unge må ta ansvaret for det? Si i fra om jeg tar feil, men dette synes ikke jeg er rett.

 

I følge de som konfirmerer seg, ”går man inn i de voksnes rekker” når man konfirmerer seg. Men hva i all verden skal man gjøre om man, som meg, IKKE er konfirmert, eller planlegger å gjøre det? Er man da dømt til å være evig barn?

 

Det er tydelig vis millioner av ting som avgjør om man er voksen, eller ikke, for eksempel så er man voksen når man tar ansvar, og barn når man leker med lego, men hva da om man leker med lego, og så tar ansvar for det og rydder opp etter leken? Er man noe midt i mellom da? Er det da man er i puberteten?

 

Er det kroppens utvikling som avgjør når man er voksen? Jo mer utviklet man er jo mer voksen er man? Det har sikkert med det å gjøre også, men jeg vet nok av mennesker som er både 30, 40 og 50 år gamle, men som liksom aldri blir voksen.

 

Vi kan gjøre et tanke-eksperiment; tenk deg at du er 6 eller 7 år gammel, du og din far på 30-40 år, skal ut og sykle, du går møysommelig ut og henter hjelmen og refleksvesten, under turen går du av sykkelen og ser til begge sider av veien, først til venstre, så til høyre, og så til venstre igjen. Din kjære far derimot hopper rett på sykkelen, sykler rett over veien når han skal over, uten tanke på trafikken. Jeg spør deg kjære leser, hvem er mest voksen? Du eller faren din? Sånn sett så er det jo ganske sannsynlig at du etter hvert som du blir eldre, vil du legge fra deg hjelmen og refleksvesten, blir du mer eller mindre voksen?

 

Vi kan gjøre et eksperiment til; tenk deg følgene: Du er nå 13-14 år gammel, og du har to venner, den ene vennen din er 20 år gammel, har bil og et festlig liv, den andre er 12-13 år gammel og lever livet så trygt som en 12-13 åring kan. Din eldre venn har en smule promille, og vil ha dere med på en biltur, din yngre venn vet at den eldre har drukket og nekter å være med, hva ville du gjort? Hva ville vært voksent? Å være voksen å ta bilnøklene fra din eldre venn og gå hjem, eller å være voksen å sitte på å tenke at ”jo da, dette går nok bra!”? Jeg skal være ærlig og si at slike avgjørelser er ikke lette å ta, og enda ærligere skal jeg være, og si at jeg ikke har vært i denne situasjonen, så jeg vet ganske enkelt ikke hva jeg hadde gjort, det er nok det som er å BLI voksen, lære å ta riktige avgjørelser, men da skal det også sies at da er ALLE bare på VEI til å bli voksen, for voksne tar ikke alltid de rette valgene de heller.

 

Min kjære mor ser aldri ut til å bli enig med seg selv, den ene dagen (aller helst de dagene jeg gjør slavearbeid, og tar koppene ut av oppvaskmaskinen, og slike ting) da er jeg voksen, men den andre dagen (de dagene jeg lar være) er jeg barnslig, er det, DET som er å være voksen da? -Jeg ser jo aldri ut til å verken få eller gi et klart svar- Er man voksen når man bare gjør som man får beskjed om? Og hvis det er tilfellet er det da de som bestemmer som er barnslige?

 

Jeg er ikke ferdig med spørsmålene og ikke startet på ordentlige svar, men jeg har flere spørsmål, er det man selv som bestemmer når man er voksen? Eller er det en dato, altså 18-års dagen din? Eller kanskje foreldrene dine? Eller dine venner? Eller våkner man bare opp en fin søndags morgen og er plutselig 30? Jeg skal ikke spørre mer nå, så veldig mye i hvert fall, men prøve å svare, når ER man VOKSEN?

 

Den dagen du ikke skjemmes av å sykle med hjelm eller gå ut på vinteren med refleksvest, den dagen du ærlig tør å innrømme at du har en bamse i senga, og fortsatt leker med lego, hvis du gjør noe slikt, etter at du har førerkort og bil, lov og drikke, kone og barn, jeg vet ikke hva som foregår FØR det, men i alle fall DA, har du lov å kalle deg voksen..


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


SiD
06.10.2007 01:28

Bra!
4
anbefalinger
SABLA bra stil, du MÅ jo ha fått en 6-er for den der!!

jamjam
12.10.2008 16:41

Bra!
1
anbefalinger
Utrolig bra stil!!!

Julie :-)
24.11.2008 19:31

Bra!
1
anbefalinger
Kjempebra, jo! Hva fikk du på den? Smile :-\)


13.01.2009 13:05

Bra!
1
anbefalinger
bra sakt

Lena
18.03.2009 16:41

Bra!
1
anbefalinger
Har skrevet en tekst selv om dette. Du har et par gode poeng, men synes ikke den var særlig bra skrevet og språket var ikke godt.

hei
21.11.2009 11:31

Bra!
1
anbefalinger
si ifra om jeg tar feil, men jeg mener..... det er vel kun du som vet hva du mener, ingen kan jo si, nei det er feil, du mener noe annet.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews