Søk i stiler
 

Sunn livsstil


Oppgaver om livsstil, kosthold og doping.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:17.05.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Matkultur
Doping
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Hva jeg forstår med sunn livstil?

1. Sunn livsstil er riktig dose med mosjon, et fornuftig kosthold, hyggelig omgang med venner og en god natts søvn. Det som er viktig for å ha et sunt og stabilt kosthold er å tilføre kroppen alle de næringsstoffene den har bruk for å leve et godt og aktivt liv. Kostholdet er den viktigste faktoren vi har for det forebyggende helsearbeidet. Slik at alt du spiser blir en del av kroppen, dessuten påvirker det også utviklingen av den totale helsa. Alternativ medisin har alltid hevdet at kosten er en av hopvedpilene for god helse, forebygge og helbrede sykdommer med diett. Fiberkost for helsetilstanden i tykktarmen, og til og med forebyggelse mot tykktarmskreft. Trener du mye er det lurt å spise i god tid før treningsøkta,for at kroppen skal kunne fordøye ned maten og nyttiggjøre seg med næringsstoffene som maten inneholder. Det er viktig å spise variert og sunt, kos deg med søtt i helga men ikke støtt.

 

2. Hvilke måltider jeg mener er viktigst og hva bør de inneholde:

Det er viktig med regelmessige faste måltider, mindre mettet fett, sukker og salt. Det er viktig med vegetarisk, ubehandlet, naturlig dyrket mat med tilskudd av vitaminer og mineraler.

 

Dagens viktigste måltid er frokosten .Dette er vist ved at en god frokost legger et godt grunnlag for det som skjer senere. Som skoleelev selv merker jeg det at jeg har større utbytte av undervisningen. Man blir mer konsentrert som igjen gir bedre resultater. Frokosten bør inneholde grovt brød, lettmelk eller skummetmelk eller hvis du vil ha nok jern fra kroppen kan du drikke juice.

 

Lunsj: Formiddagsmat er også et veldig viktig måltid for at du skal orke å arbeide deg gjennom   hele dagen. Det rimeligste er å smøre med en matpakke hjemmefra. Dersom det ikke går så hold deg unna kioskmat, småspising og brus som kan føre til hjerte og karsykdommer. Sats heller på noe sunt kanskje de matvarene du skulle velge blant til frokost, og velg blant disse også til lunsj.

 

Middag: Dette er hovedmåltidet for dagen og du bør ikke hoppe over det. Bruk tid på middagen, og gjør den til en hyggestund sammen med kjente og familie. Hopp over gatekjøkkenmat, men kok heller poteter, ris og gjør det til et godt skikkelig og sunt måltid. Spis ofte fisk, eventuelt en frisk salat uten dressing. Bruk også pasta, spis deg passe mett, med vann som drikke til maten. Sats på umettet fett for kroppen. Mettet fett er vanskeligere å bryte ned  på kroppen, dessuten kan det føre til forkalkninger i kretsløpet

 

Kveldsmat: Mange er sultne til kvelden og bare kaster i seg så mye mat som mulig. Dette er ikke det lureste man kan gjøre for det går utover fordøyelsen. Til kvelds kan du f.eks drikke et glass juice og spis en yoghurt. Dette er bra mat for kroppen og du får en god metthetsfølelse.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Kostsirkel

 

3.a) To former for spiseforstyrrelser: Anoreksi og Bulimi.

Årsakene til disse er mange. Derfor er det viktig å ta disse problemene på alvor så tidlig som mulig, for hvert enkelt tilfelle. Hvis du har mistanke om at en venn eller venninne har utviklet en av disse lidelsene, er det viktig å ta opp dette problemet med en voksen.

 

b) Anoreksi:

De som lider av spiseforstyrrelsen anoreksi, spiser svært lite. De føler seg tykke, selv om vektreduksjonen er stor. Dessuten vil de skjule problemene sine. Disse vil gjøre alt for å se så bra ut som mulig, derfor trener de veldig hardt, og bruker det som en forklaring på deres lille vektap, sett i deres øyne.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Bulimi: De som lider av spiseforstyrrelsen bulimi begynner med å slanke seg litt, men etter hvert begynner de å spise mer enn planlagt. Mange opplever dette som en redsel for ikke å kunne spise når de først har begynt. Derfor sørger de for etter måltider å kaste opp maten eller at de bruker avføringspiller og vanndrivende midler. Typiske symptomer er at de svinger med vekten, overdrivende trening og fordøyelsesmerter som magesmerter. Dette kan blant annet gå hardt ut over tennene som blir ødelagt av magesyre når de kaster opp så ofte som de gjør.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

4.a) Hva forstår man med doping:

Det er naturlig å trekke inn doping når vi snakker om kosthold. Mange som trener mye, begynner å tilføre kroppen sin med ulike tabletter med kosttilskudd og næringspreparater for å gjøre restitusjosperioden så kort som mulig. Hvis ikke bruken av slike preparater ikke får utviklet seg er ikke veien til å prøve dopingpreparater lang. Doping er enkelt sagt ulike stimulerende midler som benyttes for å påvirke utseendet eller en idrettsprestasjon, og vi deler de inn i tre hovedgrupper.

 

b) 1. Anabole steroider:

Dette er hormonpreparater som brukes når utøveren vil eller trenger å bygge opp muskler og vev. Disse stoffene er mest brukt i kraftidretter og blant kroppsbyggere. Dette gir også bivirkninger som f. eks, dypere stemme, hos kvinner økt hårvekst, vekst av bryster hos menn, vekst av klitoris hos kvinner, tynnere hår ,mer uren hud, høyere blodtrykk, psykiske forandringer og endringer for den sosiale atferd.

 

2. Stimulerende midler:

Stimulerende midler og narkotiske stoffer forekommer i utholdenhetsidretter som sykling og svømming. Mange av stoffene brukes i dagliglivet som medisin, og de kan være svært så vanedannende. Det er ofte lett å få tak i stoffene, og de som bruker dem, kan fort gå over til enda sterkere stoffer med dødsfall som resultat.

 

3. Bloddoping:

Disse stoffene brukes i utholdenhetsidretter. Det vanligste stoffet utøveren bruker kalles EPO ,og det brukes for å få flere røde blodceller som kan frakte oksygen til muskelgruppene som arbeider. Når utøverne har mer oksygen til forbrenning av energi, vil de kunne holde ut lengre og prestasjonen blir bedre. Det er farlig å bruke EPO, for risikoen for blodpropp er veldig stor.

 

5) Hvorfor røyking er skadelig?

For det første inneholder Tobakken det svært giftige grunnstoffet karbonmonoksid (CO). Dette stoffet binder seg til de røde blodcellene i kroppen, og er om lag 200 ganger lettere enn oksygen. Slik at CO tar plassen til oksygenet i blodet, og derfor vil ikke du ha muligheten til å tilføre de arbeidende musklene den mengden oksygen de behøver.

 - Tjærestoffet i tobakken samler seg i alveolene som er små hulrom i lungene. Dette hindrer gassutvekslingen mellom blodet og frisk luft i lungene. Slik blir alveolene tykkere og lungeveggene blir svært så utsatt for kreft. For å kompensere for mindre mengde oksygen ut til musklene må hjertet arbeide raskere. Dette fører til slitasje for hjertet, for nikotin trekker blod årene sammen slik at sirkulasjonssystemet funker dårligere. Dette betyr for hjertet økt tempo og som igjen blir en økt belastning.

- Utholdenheten blir nedsatt, blodsirkulasjonene blir dårligere, blodtrykket øker og kreftrisikoen øker for de som røyker med 35 %.

 

 

6) Hvilke negative virkninger alkohol har for en idrettsutøver:

Bruk av alkohol innenfor idrett er ikke lovlig, og det blir vurdert som doping. En idrettsutøver som selv små mengder alkohol i blodet, reagerer langsommere, treffsikkerheten blir dårligere, utholdenheten og styrken blir redusert og vurderingsevnen blir dårligere. Derfor kan langvarig bruk av alkohol som bryter ned på kroppen også påføre organismen en rekke sykdommer. Dette kan igjen føre til psykiske forandringer og kan virke negativt inn på samværet med andre mennesker. Derfor er det viktig å innse signalene og si stopp før det er for sent.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Thomas Gislestad
06.12.2017 14:06

Bra!
9
anbefalinger
Svært usaklig og dårlig formulert observasjoner av det importerte valgsfagene. -rep

Hans Arne Frisvoll
06.12.2017 14:07

Bra!
3
anbefalinger
Enig med Thomas :3 -rep #Kawai

Stian Olsen Øverlien
06.12.2017 14:16

Bra!
0
anbefalinger
Dæææææven tenkte i


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews