Søk i stiler
 

Hijab - ytringsfrihet eller tvang?


Artikkel om debatten rundt hodeplagget hijab.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:16.05.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kulturforskjeller
Islam
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Jeg vil snakke om debatten rundt det muslimske hodeplagget Hijab. Er det riktig å forby alle muslimske jenter å gå med hodeplagget på skolen? 17. januar 2004 ble Hijab forbudt på alle offentlige skoler i Frankrike. Dette skapte store protester blant kvinnelige muslimer i hele Europa. Demonstrasjonene utenfor den franske ambassaden i London med bannere som: ”If this is democracy, we say Non Merci” og ”Hijab, our choice” er bare et eksempel.

 

Flertallet av de muslimske kvinnene som uttaler seg i denne debatten sier at de er stolte over å bære hodeplagget. De sier at det er en del av hvem de er og deres kultur og religion. De som argumenterer for at et lovforbud om at hijab ikke skal kunne vises offentlig, mener at debatten handler om de stakkars kvinnene som blir tvunget til å gå med skautet, noe jeg mener er positivt. Vi skal støtte dem som står alene. For det er noen som blir tvunget til det. Men man kan ikke skrive en lov som også rammer dem som selv velger at de vil gå med hijab, eller andre kulturelle eller religiøse klesplagg for den saks skyld. Man kan hjelpe dem som blir tvunget til å gå med Hijab på en annen måte. Skal man forby muslimer å gå med Hijab, må man ikke da også forby kristne kors utenfor kirker, og blir det da riktig at kirka tilhører staten?

 

Et eksempel på et Norsk parti som har vært med i denne debatten, er FrP. Partiet har brukt setningen ”look to France” som en måte å vise sin mening, om at de vil få forbud mot skaut i offentligheten. Noe de da glemmer, er at Frankrike siden 1905 har hatt mange private katolske skoler, og nå etter lovforbudet har kommet vil det antakeligvis også komme muslimske privatskoler. FrP er jo imot privatskoler, så har de virkelig tenkt gjennom konsekvensene av hva lovforbudet kan bringe med seg?

 

Da jeg begynte å engasjere meg i denne debatten Spurte jeg meg selv: ”Er Hijab et kriterium ifølge Koranen?”. jeg leste masse på Internett og i bøker, og fant ut at den sterkeste skautpåbudet kommer fra det nye testamentet. Som et tegn på underordning ”skal en kvinne, for englenes skyld, dekke sitt hode,” står det.

 

For meg, og for mange andre, virker hodeskautet som et symbol på personlig tradisjon, og ikke et tegn direkte til deres gud. Men de som argumenterer for at hijab skal bli fjernet fra det offentlige samfunn, ser på skautet som et symbol på den islamske gud. Men klesplagget er jo kun et plagg som representerer deres kultur! Det kristne korset derimot, som i et smykke er et direkte symbol på Jesus, sønn av de kristnes Gud.

Men av noen blir hijab også ofte forbundet som et symbol for kvinneundertrykkelse. Spørsmålet om hva skautet ”egentlig” betyr, kan ikke avgjøres ved domsavsigelser eller nye lover. Hodeskautet er et symbol, men ikke for kvinnekroppen, hvert fall ikke for kvinnene selv. Jeg tror at man skaper flere knuter på tråden hvis man forbyr Hijab en hvis man lar være.

 

Muslimer hevder at man har valget om man skal gå med Hijab eller ikke. Men samtidig er det et sterkt press. Kvinner som ikke går med Hijab blir oppfattet som skamløse og får ingen respekt, fordi at det symbolsk betyr at de inviterer til seksuelle blikk (selv om det absolutt ikke er derfor). Det betyr at hvis en kvinne selv bestemmer at hun ikke vil gå med skautet, utsettes hun for et press og blir sett ned på, fra det muslimske samfunnet. Hvis vi forbyr Hijab i skolen, kan ikke dette da være med på å støtte dette?

 

Vi som ikke tilhører den muslimske kultur eller religion kan ikke bestemme over dem som faktisk tilhører denne kulturen. De må selv diskutere seg fram til lover som påvirker dem. De er mennesker, mennesker med meninger, følelser og verdighet. Burde vi ikke da behandle dem som det? La valget om å bære hijab eller ikke, være individets valg, mener jeg.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

shani
16.06.2008 19:31

Bra!
4
anbefalinger
det var spennende å lese. har kommet opp i eksamen der tema er hijab. og du har skrevet dt så bra at man må bare lese. nydelig skrevet(L)

Someone
29.05.2008 19:27

Bra!
1
anbefalinger
Utrolig bra(L) Takk for at du virkelig forstår Smile :-\)


samira
01.12.2009 18:16

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra søster elsket hvordan du fikk med deg alt

Seriøst?
16.12.2009 22:02

Bra!
1
anbefalinger
FrP er FOR privatskoler og er ikke mot hijab. Bare bullshit.

Sykt hvordan lærere og samfunnet trykker FrP ned og forteller at de mener det og det, uten at FrP faktisk mener det...

Someone reading this
13.02.2015 17:02

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra skrevet. Flott artikkel. Men husk og ikke ha med dine egne meninger.

Love Daria
13.06.2018 12:17

Bra!
1
anbefalinger
Niceee

zahra
19.01.2010 09:15

Bra!
0
anbefalinger
det var veldig Bra! jeg går med hijab , i islam det er frivillig at man går med hijab.
det var noen ting som du skrev var ikke sant, at Kvinner som ikke går med Hijab blir oppfattet som skamløse og får ingen respekt, fordi at det symbolsk betyr at de inviterer til seksuelle blikk (selv om det absolutt ikke er derfor), det er feil , det er ikkie sant .
hos oss muslimer de som ikke går med hijab de har respekt også , de er ikke skamløse.

.
09.04.2014 14:18

Bra!
0
anbefalinger
VIKTIG RETTING!

Det står ingen steder i Kor'anen at en må dekke sitt hode. Det står ingenting direkte om å dekke håret. Man må dekke over sine bryst og ikke vise for mye av sin pryd. Altså kle seg anstendig. Men Hijab er et symbol, en identitet og for mange en beskyttelse.

Som et tegn på underordning ”skal en kvinne, for englenes skyld, dekke sitt hode,” står det.: dette er fra BIBELEN. I bibelen, i det nye testamentet står det at en kvinne som ber eller forkynner MÅ dekke sitt hode. Hvis ikke kan hun likegodt barbere av seg håret, men ettersom det er en skam for en kvinne må hun heller dekke det. Dette er fra BIBELEN, ikke fra Koranen.

Mange muslimer velger å ikke gå med hijab, og det er ikke sant at de blir sett på som skamløse og ikke får respekt. Hos de fleste er dette et individuekt valg uten press. Faktisk er det mange som i vestlige samfunn føler seg presset til å IKKE gå med hijab, siden andre ser ned på dem eller synes "synd" på dem. Jeg går ikke med hijab, men jeg vil det i fremtiden! ingen presser meg... for meg er det heller omvendt. Selv om det ikke står spesifikt påbud og mange mener at det heller har opphav i kultur, så vet jeg at jeg fler meg mer fri i hijab. Jeg må bare ta steget og klare det.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews