Søk i stiler
 

9. april 1940


Invasjonen fra Tyskland i april 1940. Samt senkingen av Blücher ved Oscarsborg festing.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:09.05.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Norske forhold under krigen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


<bilde>

Logg inn for å se bildet
Tidlig om morgenen den 3. april satte flere tyske skip ut fra den tyske båthavnen. Hitlers planer var klare om hvordan han skulle angripe Norge. Tyskerne hadde planer om å innta Norge fra 6 forskjellige norske båthavner. De angrep Narvik, Bergen, Trondheim, Oslo, Kristiansand og Stavanger. De hadde fått i oppdrag å ta kongen og hele regjeringen til fange.

                                                                 

Slik så det ut da den tyske krysseren Blücher ble senket.

 

De fleste havnene ble angrepet av store krigsskip med flystøtte.                      

 

Den norske marinen hadde ingen sjanse til å stå imot invasjonen fra Tyskland. Narvik ble først okkupert, uten mye motstand. Deretter hadde Tyskland ingen store problemer med å innta Trondheim, Bergen og Stavanger. I Kristiansand klarte de å holde av tyskerne overraskende lenge. Tyskerne ble slått tilbake to ganger før de endelig klarte å innta byen. Tyske tropper var nå i full fremrykning innover landet. Deretter var det Oslos tur. I Drøbaksundet lå Oslos sterkeste motstand, og eneste håp: nemlig Oscarsborg festning.

Oscarsborg ble bygd på 1840-tallet, og hadde 111 kanoner og 338 infanterister på vakt den dagen. Hovedbatteriet bestod av tre 28 cm kanoner som skyter granater på 345 kg. Disse kanonene ble kalt «Moses», «Aron» og «Joshua»    

 

Kommandanten hadde allerede fått vite at tyske krigsskip var på vei inn, og var derfor i full beredskap. Lederen av den tyske angrepsflåten var en krysser som het Blücher. Skipets mannskap bestod av 1600 mann. Blücher hadde i oppgave å klarne Oslokysten for båter og landbatterier. Blücher seg sakte inn i Oslokysten ca. kl. 04.00. Plutselig ble det avfyrt to kanonskudd fra festningen. De treffer Blücher i siden, samtidig som de signaliserer til de andre batteriene på Drøbaksiden. Bare minutter senere blir det avfyrt to undervanns torpedoer fra Oscarsborg. De lager et stort hull i skroget og gjør at Blücher tar inn store mengder vann. Blücher synker kl. 06.23, og ca. 1000 tyske offiserer drukner i det kalde vannet. De andre skipene må snu, og har intet annet valg enn å landsette alle troppene lengre sør.

 

Bare timer etter begynte tyskerne med et massivt bombeangrep på Oscarsborg. 42 tyske fly deltok og hundrevis av bomber ble sluppet. Bombingen foregikk i nesten ti timer men ingen norske soldater ble drept under bombingen av Oscarsborg. Dagen etter kom de tyske troppene og inntok Oscarsborg. Nå kunne de marsjere innover mot sentrum. Takket være motstanden fra Oscarsborg fikk kongefamilien og regjerningen nok tid til å flykte fra hovedstaten og til sikkerhet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ronkel
14.04.2010 00:54

Bra!
5
anbefalinger
Det der ser jo rett ut som småklipping av artikkelen om emnet fra Wikipedia.org, men men  Razz :-P

:)
14.03.2010 18:35

Bra!
4
anbefalinger
nice veldig bra håper du skriver mer om andre ting også fordi du er så flink  Smile :-\)  Smile :-\)  Smile :-\)

Jeg er glad
14.03.2010 18:36

Bra!
4
anbefalinger
 Smile :-\)dette var meget bra  Smile :-\)

pffft
03.11.2009 10:19

Bra!
3
anbefalinger
javel, smart xp

en som skal ha fremføring om noe
28.02.2010 19:00

Bra!
3
anbefalinger
bra

:I
24.04.2014 09:58

Bra!
1
anbefalinger
lol, ali

joal
14.02.2017 13:09

Bra!
1
anbefalinger
løvli

jing arne brde un ja lan chi un fy il um you
19.03.2018 12:00

Bra!
1
anbefalinger
hei jeg liker å lukte fis


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews