Søk i stiler
 

Forsøk med stålull


Hva som skjer når man brenner stålull.
Sjanger:RapportLastet opp:30.04.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfagsrapporter
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Olav jobba sammen med Lars- Jonas, Sina og Ida U den 16/3- 07.

 

Utstyr

  • Fyrstikk
  • Porselensskål
  • Stålull
  • Vekt

Problemstilling

  • Greier vi å få stålull til å brenne?
  • Dersom vi får det til å brenne kommer det til å være tyngre eller lettere enn det var?

 

Meininga

Meininga med forsøket var å finne ut hva som skjedde med stålullen under/etter det brente.

 

Figur

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Framgangsmåte

  • Først så henta vi utstyret vi trengte og rullet sammen stålullen i hendene og utvida det litt slik at det fikk litt luft imellom, slik at det ble en liten ball. Deretter tok vi med oss porselensskåla med stålullballen oppi å veide dette. Så veide vi bare porselensskåla slik at vi fant ut hvor mye stålull- ballen veide. Den veide 6 gram. Da dette var gjort brukte vi fyrstikkene til å tenne på stålullen.  Da stålullen brant blåste vi lange blås slik at hele stålullen ble brent fra innerst til ytterst. Da dette var gjort veide vi stålullen på nytt og fant forskjellen.
  • Stålull er et pussemiddel, og er sammenfiltrede tynne fibrer av stål. Det blir fremstilt ved høvling av ståltråd. Stålull inneholder blant annet 1 – 2 % Karbon.

Hypotese

Jeg tror at stålullen blir svart og kommer til å bli lettere fordi stoffet blir brent opp og blir til gass. Jeg vet at stålullen kommer til å brenne fordi jeg hadde prøvd det før.

 

Resultat

Det som skjedde utseende messig var at det ble mørkere og det kom hvite prikker på trådene og det trakk seg veldig sammen. Hypotesen stemte ikke med at det ble lettere, men det ble motsatt. Når vi tok porselensskåla på vekta igjen så veide stålullen 1 gram mer. Etterpå fikk vi vite at stålullen består av karbon og jern. Det som skjedde teoretisk var at når vi brente det, så ble karbonet borte og oksygenet kom til. Det blir kalla oksidering som er når det tar til seg et annet stoff. Det som også gjorde at det vart tyngre var at asken reagerte med jernet.

 

Formelen: Fe +c = Stål -- Fe2 O3

                                         Jernoksid

 

Konklusjon

Jeg synte at dette forsøket var veldig spennende. Jeg lærte noe nytt som jeg ikke visste fra før med at det ble tyngre etter det var brent. En feilkilde vi greidde var å miste litt stoff, og alt stoffet hadde ikke reagerert med karbonet i stålulla enda, slik at det kunne bli tyngre. Vi greide å tenne på stålullen og det som gjør at stålullen blir tyngre er at asken blir tyngre når det reagerer med jern pluss at karbonet går bort og oksygen kommer inn og det blir tyngre. Men alt i alt så var dette forsøket meget lærerikt og nyttig for meg!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Magnus
03.09.2009 18:19

Bra!
18
anbefalinger
Hvor mye gikk vekten opp etter forsøket?

Moren Til Markus
15.02.2019 11:51

Bra!
6
anbefalinger
Dette er uakseptabel oppførsel Markus! Dette blir husarrest!!

Simen
26.11.2017 13:34

Bra!
5
anbefalinger
Klarer ikke å se bildet!


23.01.2019 12:04

Bra!
2
anbefalinger
Dette var en kjempegod side


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews