Søk i stiler
 

Klimaendringer


Noen tanker rundt klimaendringer.
Sjanger:KåseriLastet opp:24.04.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Klimaendringer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Klimaendringer er en av de mange miljøproblemene som har oppstått i løpet av nyere tid, og utvilsomt en av de største. Selv om vi begynner å bli mektig lei av alt maset rundt det, er det noe som opptar oss hver dag. Vi ser hele tiden på nyhetene at det oppstår naturkatastrofer som rammer flere millioner mennesker, og opphavet til dem. Og det er jo trist. Spesielt flodbølgen på Sri Lanka, eller orkanen Katrina i New Orleans. Er disse katastrofene naturlig, eller er de menneskeskapt?

 

Du har sikkert hørt om alle verdens ”farlige stoffer”, som ødelegger økosystemet og skaper slike naturkatastrofer. Men uansett hva naturvernsfolkene prøver å fortelle oss, er det i hvertfall ikke pga småting som at vi hver morgen står og sprayer giftige stoffer, i form av hårspray, i håret. Nei, du kan ta det helt rolig, hårspray dreper ikke millioner av mennesker. Men andre menneskeskapte utslipp kan gjøre det. Som for eksempel biler som slipper ut ufattelige mengder Co2 hver eneste dag. I 1996 slapp Norge alene ut 40,7 millioner tonn med karbondioksid. Det meste av disse utslippene stammer fra transport, petroleumsvirksomhet og industriprosesser. Det er altså blitt for mye forurensing i atmosfæren vår, noe som har resultert i en global oppvarming.

 

Global oppvarming. Høres skummelt ut. Som om vi alle, i løpet av noen tusen år, blir en sprøstekt rase med soleksem og svetteflekker over hele kroppen. Æsj! Om tusen år lever ikke jeg i hvertfall, og det er jeg glad for!

 

Drivhuseffekten er hos mange et misoppfattet begrep. Det er ikke noe helt forferdelig, som vi må bekjempe for å overleve. Det er faktisk noe som er helt nødvendig for livet på jorden. Hvis vi ikke hadde hatt drivhuseffekt, ville gjennomsnittstemperaturen vært på -18 grader celsius. Og da hjelper det nok ikke å bestille charterferie på Gran Canaria, Ola Nordmann!

 

Men det som er dumt er jo at drivhuseffekten nå øker, og denne globale oppvarmingen, som er et resultat av økt drivhuseffekt, smelter all isen vår. Vi kunne jo bedt den om å skåne vår dyrebare is, og la være å drukne oss, men jeg tviler på at den ville hørt etter.

 

Derfor kan vi jo spørre oss selv; er det virkelig bare den globale oppvarmingen som herjer rundt på den måten? Eller har vi mennesker skyld i det selv? FNs klimapanel mener i hvertfall at menneskeskapte utslipp av klimagasser har bidratt vesentlig de siste 30 – 50 årene til klimaendringene. Nå får du vel litt dårlig samvittighet? Eller ikke? De fleste tenker ikke over det en gang. De tenker; - Jaja, det var synd. Og dett var dett. Dette er forresten de samme folkene som gjør alt de kan for at barna og barnebarna skal ha det bra i fremtiden. Hmm…

 

Nå kan jo ikke hver enkelt av oss stanse den globale oppvarmingen, men hva vi gjør sammen kan ha større betydning. Ta miljøet på alvor. Pant flasker, kildesorter avfallet og vær kritisk når du skal kjøpe ting som kan være skadelig mot atmosfæren.

 

Men for all del, ikke slutt å bruk hårspray av den grunn!

 

(karakter 6)


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


22.03.2018 11:57

Bra!
14
anbefalinger
Nice den hjalp meg med min artikkel

Hilde
19.05.2007 22:25

Bra!
12
anbefalinger
Karakter 6? Jeg hadde aldri fått mer enn 4 på den av min lærer.

hei,
19.05.2007 16:02

Bra!
7
anbefalinger
tenk at ingen har kommentert denne artikkelen før mg?? jg syns det var kjempe bra skrevet... gode poeng og bra lagt opp. God avslutning...skjønner godt karakteren din  Wink ;-\)

Hei
20.05.2007 16:35

Bra!
4
anbefalinger
enig, min lærer ville gitt meg en 5'er  Confused :-\? men jeg syns den var veldig bra! Keep up the good work

Kennyjaujau
21.05.2007 21:25

Bra!
4
anbefalinger
Veldig bra inslag av hva som virkelig kan beskrives som global oppvarming.. fått med viktige poeng her, men av hva jeg kunne sett er dette ikke en 6 still, kunne hatt mer perspektiv på forskjeller og sammeheng mellom hvordan vi holder på med co2 utslipp og slik som skjedde før dette virkelig ble et stort problem

Benni
13.12.2007 09:13

Bra!
4
anbefalinger
du skriver helt flott. problemet ditt er bare at vi TROR ikke vi VET at det er menneskene som har skyld i den globale oppvarmingen.

allo
21.05.2007 12:36

Bra!
3
anbefalinger
trur nok d hadde blitt 5- eller 4+ på den her og ja..

Kykkeliky
21.05.2007 21:43

Bra!
3
anbefalinger
Den virka jo grei nok denna da!
Synd jeg ikke så den før i dag  Very Happy :-D

Puh
21.05.2007 22:21

Bra!
3
anbefalinger
Nå har jeg skrevet av alt i stikkords form til i morra  Wink ;-\)

line
01.12.2008 23:26

Bra!
3
anbefalinger
Tror ikke dette var en 6 akkurat, kreves litt mer


CL
26.10.2007 15:42

Bra!
2
anbefalinger
Ok stil, men som noen har sagt før meg mangler den perspektiv. Kunne også vært litt lenger. Fikk du 6 på denne kan du ikke har gått i mer enn 8. klasse...


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.037 sec - 1 pageviews