Søk i stiler
 

Bosnia Hercegovina


Sammendrag av landet nå samt landets historie i korte trekk.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:23.04.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Europeiske samfunn
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Bosnias tidlige historie
Bosnia var i oltiden en del av Illyria, erobret av slaviske stammer rundt år 600. Ble eget kongerike i 1378. På 1400 tallet ble de erobret av Tyrkia, noe som førte til et økonomisk forfall som varte i flere århundrer. Ble erobret av Østerrike i 1908. Ble i 1918 en del av Jugoslavia.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

<bilde>

Logg inn for å se bildet


 

Bosniakrigen

Da andre verdenskrig var over ble Bosnia egen republikk i Jugoslavia sammen med Hercegovina. Frem til kommunismens fall var alle tilsynelatende fornøyde med dette, men Jugoslavia var delt, både i folk, rase og religion. Når den kalde krigen var over gikk politikerne over til nasjonalisme for å samle folket.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Bosnia-Hercegovina ville frigjøre seg fra Jugoslavia. I oktober 1991 erklærte de sin uavhengighet etter folkeavstemning, EU og USA godtok dette. Men serbere på begge sider av grensen ville tilhøre samme stat. Så begynte en kamp om territorier mellom de største folkegruppene i Bosnia-Hercegovina: bosnjaker, kroater og serbere.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Krigen hadde ingen klare fronter, men stort sett var det bosnjaker og kroater som sto sammen mot serberne. Selv om FN prøvde å gripe inn gikk det ikke, og mange våpenhvile avtaler ble undertegnet uten at det hadde noen virkning. Til tross for at serberne var i mindretall hadde de overlegent bedre våpen og utstyr og fikk kontroll over de områdene der det bodde mest serbere.

 

Hovedstaden, Sarajevo, var beleiret av den jugoslaviske folkehæren fra April 1992 til Februar 1996. Byen ble ødelagt under disse 4 årene, og innbyggertallet halvert.

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Srebrenica var viktig for serberne fordi den lå så strategisk til. Helt i starten av krigen tok serbiske styrker over kontrollen i landsdelen, men bosnerne vant den tilbake. Srebrenica var ett sårbart sted fordi det lå så nære grensen og områdene som var okkupert av fienden. Den 12.-16. Juli 1995 ble området angrepet av serbiske militærstyrker. 8000 menn, kvinner og barn ble drept. Dette er det største massemordet i etter andre verdenskrig.

 

I november 1995 blir den endelige fredsavtalen, Daytonavtalen, signert i USA. Krigen blir offisielt over den 14.Desember i Paris, da avtalen blir signert igjenn.

Bosniakrigen ble den blodigste og mest kompliserte krigen i hele det tidligere Jugoslavia. 102 000 mennesker døde under krigen, av disse var 55 261 sivile. Over 40 000 ble voldtatt og ca 1,8 millioner mennesker har flyktet fra sine hjem som følge av krigen.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 

 

 

<bilde>

Logg inn for å se bildetKommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


09.03.2009 18:54

Bra!
1
anbefalinger
vell det er bra men ikke akurat korekt . Hercegovina er en del av bosnia derfor skriver Man bosnia og hercegovina , og republika srpska finnes ikke , derfor har de etablert denne republiken for og få mest mulig areal av bosnia , ved og forflytte bosnere/ moderne muslimer .vekk skapte de denne staten , men om noen få år vil republika srpska , forsvinne siden muslimene flytter tillbake til sine hjem men eller var det kjempe bra skrevet

Omar
16.03.2011 14:08

Bra!
1
anbefalinger
Landet består av 52% muslimer, 33% serbere, og 15% kroatere takk  Wink ;-\)..

Jon
23.04.2009 22:23

Bra!
0
anbefalinger
Republika Srpska finnes ikke? dette høres ut som at du er nasjonalist, og ikke helt oppdatert på kartet.


17.05.2010 20:29

Bra!
0
anbefalinger
det er fakta den finnes ikke! den eksistere ikke, den er bare der midlertidig, USA mener at Bosnia er et land, det er umulig at det plutselig i alle disse årene nesten 345 år med kongeriket Bosnia, plutselig skal en gjeng med serbere ønske seg en del av Bosnia.. ? hallooo hvem er det de tror de er a ?? og jeg er ikke nasjonalist..


06.12.2013 14:52

Bra!
0
anbefalinger
Østerrike erobret ikke Bosnia- Herzegovina i 1908, det gjorde Østerrike- Ungarn i 1878  Smile :-\) Da okkuperte Østerrike- Ungarn Bosnia- Herzegovina. Det blir ikke korrekt å skrive Østerrike, for på den tiden het det Østerrike- Ungarn  Smile :-\)
I 1908 annekterte Østerrike- Ungarn, det vil si at de gjorde krav på Bosnia- Herzegovina som sitt land. " Vi skal ha Bosnia, Bosnia er vårt land" Så jeg skjønner ikke helt hvor du har fått det fra at Østerrike erobret Bosnia- Herzegovina i 1908  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews