Søk i stiler
 

Samisk førkristen religion


Tekst med fakta om samisk religion før samene ble kristnet.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:23.04.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Samisk og naturreligioner
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


 

Samisk religion var en natrurreligion som var nært forbundet med naturen, naturfenomener og naturformasjoner. Maktene ga seg til kjenne gjennom for eksempel sol, måne og torden. Guddommen var en allestedsnærværende kraft, med sitt nærvær i himmel og jord.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Naturen

 

I den samiske troen hadde døde ting, så som fjell og trær, sjel. De hadde menneskelige egenskaper og menneskelige trekk. Sola er en viktig kraft, og står for det gode i livet. Mørket står derimot for det onde. Samene mente att gudene hadde kontroll over naturkreftene, og ofret og bad for at gudene skulle beskytte menneskene.

 

Sjamanen

Sjamanen, eller noaidi som det heter på samisk, var både medisinmann, spåmann og prest. Han var bindeleddet mellom menneskene og gudene. Han var samesamfunnets vismann, og kom i kontakt med gudene ved hjelp av runebomma(sjamantromma, gobdas på samisk).

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Runebomma

Tromma var som regel laget av ett tynt lag skinn som var utspent over ei oval treramme. Runetromma var like viktig for sjamanen som alteret for presten. På runetromma var det tegninger som viste mennesker, dyr og andre vesener. Sjamanen la en viser på tromma, det kunne være en ring av messing eller en gjenstand av bein. Så slo sjamanen på tromma med en runebommehammer laget av bein og formet som en T eller Y. Slik kunne sjamanen se på viseren når han trommet, og ved å studere bevegelsene kunne han spå i fremtida. Da de kristne inntok Finmark og skulle kristne samene ville de ødelegge den samiske religionen, og brente hundrevis av runebommer.

 

Hellige steder og offerplasser

Samene hadde hellige steder som fjell og innsjøer. Steinblokker og merkelige steinformasjoner ble brukt som offerplasser til gudene, de kunne også ha offersteder der berget hadde slått sprekker. Man ofret horn, bein, fiskefett eller dyreblod. Noen ganger vist det var noe helt spesielt kunne de ofre en hel reinokse.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

XPNirvana
03.12.2008 01:53

Bra!
7
anbefalinger
Jeg fikk nytte av det du skrev. veldig bra og intressant Smile :-\) jeg har muntlig presentasjon i morra om samenes kultur. Hva fikk du på den da? Hvilken karakter??

Heij
18.11.2010 10:35

Bra!
5
anbefalinger
Samer er kule


11.11.2008 09:45

Bra!
3
anbefalinger
hehe


21.05.2010 10:55

Bra!
3
anbefalinger
det var drit bra

karry
21.01.2014 20:00

Bra!
3
anbefalinger
dette var kjempe bra , brukte det til oppgaven min jeg  Smile :-\) tusen takk

kuruke
11.02.2014 17:20

Bra!
3
anbefalinger
blabla kurukekuruke samer har kule tradisjoner kuruke


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews