Søk i stiler
 

Dyreplageri


En tolkning over hvilke former for dyreplageri som finnes, delt inn i moralsk forkastelig og moralsk forsvarlig.
Sjanger:LeserinnleggLastet opp:11.04.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Dyr
Verktøy:UtskriftDet finnes flere former for dyreplageri det er den formen som vi hører om daglig og den som ikke blir fortalt så mye om, den type dyremishandling som er mest vanelig er eiere som ikke passer på dyrene sine, etterlater dem på søppeldynger, slår dem, gir de ikke nokk stell etc. ect. Jeg skal ta for meg den formen for dyreplageri som ikke mange tenker over. Spesielt kosmetikkens bruk av forsøksdyr.

 

Jeg har delt det opp i to kategorier: moralsk forkastelig og moralsk forsvarlig. Noen former for dyreplageri går an å forsvare på grunn av at vi forsker frem medisiner som kan komme mennesket til nytte, de tester hva dyrene tåler av gasser og videre teste det på mennesker hvis det ikke gjør for stor skade på dyrene. En slik form av ”dyreplageri” er på en måte greit, mennesket har ikke klart seg foruten å vite hvordan saker og ting fungerer på oss.

 

Moralsk forkastelig

Transport av levende dyr til slakterier over lange distanser er dyreplageri! Dyra blir pakket sammen som sild i tønne, og fraktet i timevis til slakteren eller til produsenten. Det er ofte varmt i transport kjøretøyet og hygienen er dårlig, dette skjer fordi at det norske markedet vil at kjøtt skal være så billig som mulig. Det er tatt i bruk en ny slake metode men dyra er redde for maskinen, og de blir ofte slått eller gitt et elektrisk støt for og tvinge dyra inn i rommet hvor de skal dø. Bonden har ikke lenger lov til å slakte dyrene sine på eller i nærheten av gården, mattilsynet sier at dette blir for uhygienisk. Jeg mener at dette er tull, mennesker som gjorde dette i gamle dager de ble ikke syke av den grunn. Da ble de hentet inn fra gjordet eller fjøset, og ante fred og ingen fare deretter ble de hentet inn på et annet rom og ble deretter ble de slaktet av en slaks patron hammer. Helt smerte fritt.

 

Men da kommer vi inn på noe som er helt forkastlig, nemmelig kosmetikkens bruk av forsøks dyr. De dyrene lider i menneskets tjeneste for å finne fram til hvilke barberblader som skjærer best pelsen av på pelsdyr. Et pelsdyr skal jo ha pels, det ligger jo i navnet. Uten pelsen sin kan de dyrene som blir ”skamklipt” få lett hud infeksjoner og liknende. Noen av dyrene som blir brukt til barberblad utvikling blir sendt til testing av hudkrem og parfyme. Hudkremen og parfymen blir brukt på bar hud for å se om det kommer noen infeksjoner, eksemer eller noen sykdommer. De fleste dyr som har blitt utsatt for dette blir sendt rett til limfabrikken. Dette er dyreplageri! Dyr som blir påført slike lidelser bare fordi at menneskene skal lukte godt, eller ha en rynkekrem som egentlig ikke fungerer. Disse metodene er faktisk lovlig, underholdning i form av tyrefekting der okser blir sluppet ut i gatene i Spania og de løper inn på en arena, der blir de underholdning for store antall mennesker. Oksene blir kastet spyd på av en tyrefekter til døden. Noen sirkus dyr blir pisket og kjeftet på for å gjøre som man vil. Hester bil ofte brukt til dette. De kan bli pisket så hardt at de får åpne sår som det kan komme infeksjon i sårene, hvis ikke eierne gjør noe med det straks.

 

Noen driver fremdeles med hundekamper. Dette er helt ulovlig. Hundene blir hisset opp på hverandre, de slippes og fyker løs på hverandre, de kjemper ofte til døden

 

Moralsk forsvarlig

Forsøks dyr blir brukt til mye forskjellig og noe er faktisk helt nødvendig for menneskets eksistens. Hvis du blir syk en dag, hva trenger du? Jo medisiner. All medisin er først testet på dyr. Nå fortiden er det mye forskning på medisiner mot Kreft. Dyr blir påført kreft ved hjelp av giftige kjemikaler og radioaktive stoffer, deretter blir det testet selvgift diverse piller og liknende for å se om det hjelper. De tester også hva dyrene kan tåle av allergier ved å provosere det fram med ulike kjemikaler, deretter ser de hva slaks medisin som hjelper for det.

 

Kjemikaler og giftige gasser blir testet på dyr for å se hvilke konsekvenser dette har, hvilke utslag, eksemer eller hvor lang tid det tar å dø. Slik får menneskene vite hvordan giftige stoffer påvirker oss. Slike forsøk foregår ofte på sykehus, universiteter og andre forskningsinstitutt.

 

Det er veldig viktig å skille på disse to kategoriene, å lide i menneskets tjeneste, eller å lide for at menneskene skal ha det bra.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Moralsk forsvarlig?
28.01.2011 10:47

Bra!
20
anbefalinger
Dyreplageri er moralsk forsvarlig? Vi klarte oss jaggu uten dyretesting før, vi kan fortsatt klare oss uten. Det er vår egen feil at dårlige gener og dårlig immunforsvar spres, det er vår skyld at de "svake" menneskene får leve. Jer er ikke en menneskehater, og det er selvfølgelig trist at mennesker må dø. Men at dyr må lide for at vi skal få leve? Ta vekk språket vårt, og vi er ikke noe annent enn dem. Mennesker er også dyr, ikke noe som står "høyere" eller "lavere" enn noe annent!

Kebaben
24.03.2009 09:20

Bra!
12
anbefalinger
Enig, spis en løk istedet

Against animal testing
15.11.2009 20:22

Bra!
12
anbefalinger
Det er ingen form for dyreplageri som er moralsk forsvarlig. Og det finnes faktisk mye sminke, kremer og parfyme som ikke blir testet på dyr, merker som f.eks. The Body Shop, Hello Kitty, Estée Lauder, Chanel, Clarins of Paris, Clinique Laboratories, M.A.C. Cosmetics osv. Så det finnes faktisk alternativer.

herregud
13.11.2014 13:43

Bra!
11
anbefalinger
j¤v¤a unger

Mee
17.05.2009 15:30

Bra!
8
anbefalinger
Fin innledning, resten e bare nokke drit

Pint
18.10.2012 18:46

Bra!
8
anbefalinger
Til Against animal testing: Det er faktisk feil. Estée Lauder, Chanel, Clarins og M.A.C. Cosmetics tester PÅ dyr.

Mina
26.01.2009 09:01

Bra!
6
anbefalinger
Det er bra at noen kaster lys på dyreplageri og hva som egentlig skjer bak lukkede dører. Men å prøve å gjøre noe av det moralsk forsvarlig, den kan må du lenger ut på landet med! At dyr skal måtte lide fordi vi har lyst til å finne ut ting, er kvalmt, uberettiget, og fra din side, rett og slett idiotisk. Vi har ingen rett til å gjøre noen verdens ting mot dyr, vi eier dem ikke. Om vi menneskene hadde vært halvparten så smarte og overlege over dyr som folk vil ha det til, må jeg si; at det er jammen rart vi gjør så mange idiotiske og dumme valg. Norge er en liten værsting, når det gjelder dyrerettigheter! Vi har ingen lover om at sex med dyr er ulovli, om det blir for mange løskatter, er det mer sannsynlig at mattilsynet kommer å dreper dyra, enn at de bryr seg, selv om dyra er helt 100% friske, og kan få et godt nytt hjem.

Chris
23.05.2013 00:07

Bra!
5
anbefalinger
Jeg er enig med det som blir sagt her. Men syntes fremdeles at det er dumt det vi mennesker gjør mot dyr, vi har klart oss før men de som ikke har blitt testet før har blitt tatt fra andre som har testet på dyr og noen av dem er farlige. så jeg skjønner hvorfor mennesker gjør det. Men at folk skal klikke for det vi gjør mot dyr er litt dumt, sitte på rumpa hjemme å skrive et innlegg mens du ikke gjør noe annet en å klage. og når det er tusen folk hver dag som blir dømt til dødsstraff og man kjemper da ikke for mennesker så er det også dumt.

serr
25.09.2017 14:40

Bra!
3
anbefalinger
jeg synes det er litt rart at vi tenker på dyre-rettigheter mer enn menneskerettigheter. i flere tilfeller har dyr flere rettigheter enn mennesker....


16.09.2019 08:55

Bra!
1
anbefalinger
Bare like denne kommentaren hvis du kom hit bare for og finne ett leser innlegg til en skriveøkt and such


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews