Søk i stiler
 

Abort – spørsmålet mellom liv og død


En bra drøftende artikkel om abort - et spørsmål om liv og død

Sjanger:ArtikkelLastet opp:27.03.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Graviditet og abort
Verktøy:Utskrift

I Norge har vi noe som heter selvbestemt abort. Det betyr at moren selv kan bestemme om hun vil ta abort eller ikke. Men dette valget må tas før den 12. uke i svangerskapet. Etter det må hun søke abort fra 2 leger for å kunne ta abort før den 18. uke. Og da må hun ha en god grunn, det kan være for eksempel: At det er fare for moren sin psykiske/fysiske helse, svangerskapet er et resultat av voldtekt/incest, stor fare for barnets helse. Det finnes ingen aldersgrense for å ta abort i Norge. Men, hvis man er under 16 år må man ha samtykke av foreldre/ foresatte. Hver dag blir det foretatt i gjennomsnitt 50-60 aborter i Norge. Det tilsvarer ca. 10-15000 aborter i året. Av disse 15000 kunne det vært 750 skoleklasser fylt med Ola og Kari. Er dette drap?

 

Det stilles ufattelige mange vanskelige spørsmål om abort nå til dags. Er abort drap på mennesker? Når er embryoet et ”menneske”? Det er helt klart at valget om å ta abort er et vanskelig valg. For noen går det greit med avgjørelsen å ta abort, men for andre kan det være et vanskelig valg, og kan få psykiske plager av det senere. Da er det lurt å ha noen å snakke med om det.

 

Her i landet kan aborter bli gjennomført på 2 måter. Den ene metoden er at kvinnen får medisiner som frastøter fosteret. Den andre metoden, og den mest vanlige metoden, er ved hjelp av vakuumsug som suger ut fosteret. Inngrepet tar bare 5-10 minutter, så det er en kort prosess. En kort prosess mellom liv og død.

 

Men det har i alle fall blitt bedre metoder for å gjøre abort. Før brukte man strikkepinner for å stikke fosteret i hjel. Kroppen ville da frastøte fosteret når det var dødt, denne metoden ble utøvd t.o.m. i Norge før i tida, og denne metoden blir også brukt i dag i noen u-land. Med strikkepinner kan man jo også lett bomme, for så skape indre blødninger.

 

Jeg selv har delte meninger om abort. Jeg synes man skal tenke godt over avgjørelsen. Det er tross alt snakk om en person sitt liv og død. Det finnes jo også helt klart tilfeller der jeg mener at abort er det rette valget.

 

Men når kvinner velger abort som en vei for en annen måte for prevensjon blir jeg oppgitt. Jeg synes at reglene om rundt hvem som skal få abort burde bli strengere. De burde heller bruke prevensjon, så slipper de å tenke på abort. Men det er jo alltids noen som tar sjansen og satser på ”den sikre perioden”. Det er ingenting som heter den sikre perioden. Det er kun en myte, som vi like gjerne kan fjerne nå i dag.

”Vi dreper ditt utilsiktede barn på 5 minutter” kunne det stått på abortavdelingen på sykehuset. For det er jo nesten slik det har blitt nå i dag. Folk tar i bruk abort som prevensjon, i motsetning til de som har god grunn for å ta abort. Forkastelig. Jeg er ikke helt imot abort, for all del. Men til en viss grad.

 

Jeg så en film, som forresten kan sees på www.abort.no. Jeg synes at den filmen var direkte jævlig. Man kunne se armer og bein på størrelse med en mynt. Som var revet opp i småbiter, den filmen endret mitt syn på abort ganske raskt. Om tidspunkt for abort, og hvem som kan ta abort. Advarer mot sterke bilder hvis du ser den filmen.

 

Men det finnes som sagt situasjoner der abort er den eneste løsningen ut. Det er jo tilfeller med for eksempel; voldtekter, incest, kvinner som er psykisk/fysisk syke, svært unge jenter som ender opp med graviditet. Det er jo ingen som vil oppfostre et barn som følge av en voldtekt? Eller unge jenter som har hele verden foran seg, som heller burde prioritere utdanning enn å få en unge i slik en tidlig alder.

 

Du kan jo under svangerskapet ta en fostervannsprøve, og der kan man se eventuelle sykdommer barnet har. La oss si f. eks at en kvinne tar en fostervannsprøve, og det viser seg at det er stor mulighet for at ungen for downs-syndrom. Man skal jo ikke kunne abortere på det grunnlaget. En unge med downs-syndrom kan gi like mye glede som et friskt barn.

 

Flesteparten velger å bli etablert før man får en unge, få en god jobb og hus. Mange vil også vente til de har møtt den rette personen å få barn med. Noe som jeg skjønner godt.

 

Når kan man betegne fosteret som menneskelig? Hvem kan bestemme det? Er det når embryoet begynner å ta menneskelige former? Slik som hode, armer og bein. Er det staten som skal få bestemme hva et liv er verdt? Det er vanskelige spørsmål, som jeg tror at folk individuelt må tenke over. Jeg synes at det er gått for lang tid når man tar abort etter 17 uker med svangerskap.

 

Jeg mener altså at det burde komme en liten lovendring, at 12 uker er maks for abort. Slik at det blir sånn at etter 12 uker i mammas mage må det bestemmes om det skal være abort eller ikke. Jeg vet at det er et vanskelig valg. Jeg mener også vi burde sette større fokus på hjelpeapparatet rundt avgjørelsen. Ha noen å snakke med om det kan være en veldig god hjelp. Men det er et valg som burde gjøres før fosteret er så utviklet at man ser menneskelige trekk på dem. Små mennesker er jo også mennesker. Jeg mener også at vi burde fjerne muligheten for å ta en fostervannsprøve. Fostervannsprøve ødelegger synet likeverd mellom alle mennesker. Det burde også bli strengere for hvem som vil ta abort, basert på alder og grunn for å ta abort.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

silje
25.11.2012 00:27

Bra!
21
anbefalinger
Jeg har lest hele denne og det virker ikke som om du har noe særlig til erfaringer innenfor abortfeltet, og heller ikke innenfor sex. Du virker veldig ung og umoden i dine meninger og har mye å lære, tror jeg. Det er tydelig at du forsøker å si at du har delte meninger om abort, men i bunn og grunn snakker du deg selv bort ved å grave deg ned i alle negative sider ved abort og egentlig komme med dobbeltmoral. Du virker rett og slett ganske trangsynt.


Mordi
27.03.2007 22:53

Bra!
12
anbefalinger
mye bra her! mener også at det burde være en lovendring, ikke at det er et lett spørsmål da..

men, supert Smile :-\)

Nina
11.09.2007 11:30

Bra!
10
anbefalinger
mye gode poeng her.men du som har skrevet er artikkel er tydeligvis imot abort. det er jo greit. men ikke alt du sa er fakta. det er ingen unge jenter som eg vet om som ville brukt abort som en prevensjonsmåte. det er ingen som heller vil dra på sykehuset og grave ut et barn enn å bruke kondom eller andre ting. de er kanskje litt dum og tenker ikke så langt, men det er ingen som tenker at "nei no skal eg ha sex, kan bare ta abort om det går gale."

Robin
06.09.2007 09:09

Bra!
8
anbefalinger
Fikk 5 på den Smile :-\)

NN
16.01.2008 22:20

Bra!
8
anbefalinger
Du kunne tatt med mer forskningsbasert litteratur og flere kildehenvisninger i teksten for å bygge opp under meningene dine. Visste du at i 1979 (det året da selvbestemt abort ble lovlig) ble det utført 14 456 aborter og i 2005 ble det utført 14 417 (ssb.no) så med tanke på befolkningsvekst har faktisk antall aborter gått ned pr innbygger siden den gang. Ganske oppsiktvekkende sant? det kunne du tatt med i oppgaven din..

Anonym
21.05.2007 16:31

Bra!
7
anbefalinger
Kan jeg spørre hvilken karakter du fikk på denne artikkelen?... Den var utrolig bra skrevet.. satt opp helt perfekt vil jeg si!!!

hei
02.11.2008 17:51

Bra!
6
anbefalinger
kjempebra stil, må si jeg er imponert!

e
08.10.2009 19:49

Bra!
5
anbefalinger
du burde fått 6, hva mer trenger man for å få en sekser når du har skrevet alt innenfor abort ? jeg hadde gitt deg en 6, helt klart

MegSåKlart
06.05.2010 21:29

Bra!
4
anbefalinger
Veldig bra artikkel! Nesten helt perfekt, må jeg si. Du burde bare ikke tatt med så mange av dine egne meninger. Da blir det litt for mye leserbrev. Men dette var utrolig bra! Du er veldig talentfull. Hadde jeg vært læreren din hadde du fått en sekser  Wink ;-\)

Kristin
26.03.2009 19:51

Bra!
3
anbefalinger
dette var en veldig bra stil!


19.05.2010 18:39

Bra!
3
anbefalinger
så filmen. helt jævelig faktisk. endra også mitt syn på abort.


11.05.2012 20:00

Bra!
3
anbefalinger
Veldig bra oppgave!. fy faen for noen jævlige filmer - satt å gråt hele tiden - skjønner ikke hvordan noen kan gjøre dette!

Mats
23.03.2017 18:57

Bra!
3
anbefalinger
Ei drøftande artikkel skal skrivast frå begge synspunkt, og du skal helst unngå "jeg mener", åltså ditt synspunkt. Egne erfaringer er fullt lov, og dette er elles ein svært bra tekst. Eg søkte etter hjelp på eigen drøftande tekst, og fekk det eg var ute etter. Igjen, bra tekst!

anonym
16.01.2008 15:14

Bra!
2
anbefalinger
masse bra her. forstår ay du er imot abort på downs-syndtrom. men tenk på dei som ikkje kan gi denne personen eit godt liv da, dei har ikkje dei kreftene til å oppdra ein unge med downs, for det er mykkje meir arbeid i enn med ein normal unge. så dette kan verte opp til kvar enkelt, så eg syns at fostervannprøve burde vere lovleg.

bra
12.03.2008 20:22

Bra!
2
anbefalinger
"men tenk på dei som ikkje kan gi denne personen eit godt liv da, dei har ikkje dei kreftene til å oppdra ein unge med downs, for det er mykkje meir arbeid i enn med ein normal unge. så dette kan verte opp til kvar enkelt, så eg syns at fostervannprøve burde vere lovleg."
-Da burde samfunnet vært så godt tilrettelagt at det ikke ble en så stor byrde! Man kan ikke legge ned språkundervisningen og samtidig klage på at invandrere ikke kan norsk... Endre samfunnet og la barna leve!

jeg
14.01.2010 11:16

Bra!
2
anbefalinger
er dette skrevet som en artikkel? isåfall burde du ikke tatt med dine egne meninger, det er tross alt en sakprosa tekst hvor man kun skal skrive fakta. Det er vel derfor du ikke har fått 6. Ellers var det veldig bra skrevet  Smile :-\)

LilleMeg
10.05.2010 09:54

Bra!
2
anbefalinger
Veldig bra skrivet : )
Hadde jeg kommet med en sånn tekst til læreren så hadde de svimt av tror jeg,, : P

TOSK
22.05.2012 21:13

Bra!
2
anbefalinger
Dette var en klar og fin debattartikkel :*

Ville bare si...
28.02.2013 10:28

Bra!
2
anbefalinger
Hei Nina, ville bare si at selv om ikke du kjenner noen som heller tar abort enn bruker prevensjon så betyr ikke det at det ikke er noen der ute som gjør det. Så du skal ikke si at det ikke er fakta, for det kan godt hende det finnes noen som gjør det.  Smile :-\)
(Til selve artikkelen, dette virket ikke helt oppsatt som en artikkel, men i en god del artikkeler kan man dele sitt eget syn. Skjønner at du fikk 5, men jeg ville gitt det 4 for denne fordi innledningen er bra om ikke for lang til å ha i ett avsnitt, men du kom litt raskt med ditt syn.)

Å
13.05.2014 20:27

Bra!
2
anbefalinger
Noe av det bedre jeg har lest, men kildehenvisninger til statistikkene dine? Sånne småting får opp karakteren.

Mina, 14
26.09.2019 19:38

Bra!
0
anbefalinger
Hei, kanskje litt i seneste laget, men skulle bare minne om at du har valgt å sette "er det drap?" som din problemstilling uten å ha kommet frem til noe som har med det å gjøre. Teksten din henger ikke sammen med det du forteller i innledningen. Drøftende artikler skal heller ikke inkludere egne meninger annet enn i avslutningen. Dette passer mer som et leserinnlegg etter min mening.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.028 sec - 1 pageviews