Søk i stiler
 

Amalie Skram


Amalie Skram, en kjent forfatter, hun ble født 22.august 1846 i Bergen, og døde i København 15.mars 1905.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:26.03.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Forfattere
Amalie Skram
Verktøy:Utskrift
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


<bilde>

Logg inn for å se bildet

Amalie levde sammen med familien sin i Bergen. 5 av 9 barn levde opp, Amalie var den største og den eneste jenta av dem. Familien hennes var fattige, de hadde lite penger. Faren Mons Alver, drev en liten butikk ned i kjelleren, ikke langt fra fisketorget. Moren var en datter av en

lappeskomaker. Hun var forfengelig og ville at barna sine skulle gå på de beste skolene.

 

Amalie fant opp historier allerede da hun var 8-9 år gammel. Historiene handlet for det meste om krig og bortførelse og endte alle gruoppvekkende.

 

Amalie gikk på pikeskole og fikk sin tids pikedannelse. Hun slutta på skoen da hun var 16 ½ år gammel og konfirmerte seg. Faren hennes gikk konkurs, og for å slippe ubehagligheter reiste han i all hast til Amerika (USA). Der ble han boende for resten av livet.

 

Amalie måtte gifte seg da han var 17 år med den 9 år eldre skipsføreren Brent Ulrik August Muller. Hun ble med han på jordomseiling, først reiste de til Mexico og senere til Afrika. De ble borte i 10 år, og sammen fikk de 2 sønner. Men Amalie kunne ikke akseptere mannen tideligere seksuelle erfaring, eller mannen tideligere forhold til kvinner. Begge prøvde å få forholdet til å virke, men i 1877 endte ekteskapet med en skilsmisse. På den tiden var de vanskelig å skille seg. Amalie fikk nervesammenbrudd og måtte få psykiatrisk behandling på Gaustad sykehus i Kristiania. Hun valgte deretter å flytte med de to sønnene sine til broren Ludvig.

 

I 1885 skrev Amalie en bok som var ganske lik hennes ekteskap med skipsføreren B. Muller. Boka het Constance Ring der hun forteller om en ulykkelig kvinnes ekteskapshistorie og menns utroskap både før og under ekteskapet. Constance Ring er en selvbiografisk historie.

 

Amalies mest kjente verker:

-       Constance Ring.

-       Lucie.

-       Fru Iens.

-       Forrådet.

-       Hellemyrsfolket

 

Constance Ring:

Boka handler om en jente som het Constance. Hun var datter av en embetsmann fra en by på Vestlandet. Hun var en glad jente, men ble giftet bort da hun var 17 år med en overlegen man som het Ring. Han var 16 år eldre en henne og hun var ikke noe særlig lykkelig sammen med han. Constance viste ikke noe om seksualitet, eller hva det ville si å være gift og hun avviste mannens tilnærmelser.  


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hei
28.03.2013 20:20

Bra!
1
anbefalinger
alt dette er ikke helt riktig, en del feil informasjon !


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.010 sec - 1 pageviews