Søk i stiler
 

Om fjernsyn ikke fantes


Dette eminente kåseriet handler om hvordan verden ville ha vært om fjernsynet ikke fantes.
Sjanger:Kåseri
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:TV
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookDet er vanskelig å fatte hva folk fordrev tiden med før fjernsynet kom. Særlig hvis videospilleren var i stykker. Vi har hørt rykter om at de snakket sammen, men det kan umulig stemme, siden det ikke var noen fjernsynsprogrammer å snakke sammen om. For man snakket vel ikke bare sånn rett ut i luften? Det må jo være innhold, kunnskap og omtanke bak ordene. Og hvor tar man slikt fra hvis skjermen er svart.

 

Om fjernsynet ikke fantes, så hadde vi i hvert fall hatt radioen. Men jeg har hørt om tider da denne ikke engang fantes, og da snakker jeg ikke om under krigen. Der satt de altså og stirret ut i svarte natta uten så mye som en parabol eller antenne i mils omkrets. Det må ha vært et liv så stusslig at vi knapt kan forestille oss det. Da er det noe annet med oss. Så sent som i dag tidlig var jeg på en snarvisitt i Spania. Jeg har nemlig vært i hvert eneste land i hele verden, gjennom fjernsynet altså. Vi ser verden gjennom fjernsynet. Jeg tør å komme med påstanden om at NRK er Norges desidert beste reisebyrå. Hvem har vel ikke vært i fjerntliggende strøk med Erik Diesen? Til og med bestemor vet hvor hun burde dra, om hun for eksempel skulle til Sao Paulo.

 

Hvordan klarte de å sovne før i tida? Uten fjernsyn er det helt umulig å sovne. Jeg går på store doser medium for å få Ole Lukkøye på besøk. Det er forresten dårlig gjort å grave fjernsynet ned i bakken. For ikke før har vi i årevis slitt med å forstå hvordan Tv-bilder kan gå gjennom lufta, så begynner de jammen i meg å gå gjennom jorda også. Da er det ikke rart at det blir mye mørke bilder. Bildene fra NRK og TV2 og slikt er jo mye mørkere enn bildene fra Pinsevennenes påske-TV for eksempel.

 

En annen ting er at Tv-kabler ødelegger for våre tobente venner, fuglene. Om alle ledningene forsvinner, hva skal da de vingede skapningene sitte på? Og meitemark har jo ingen glede av å sitte på kabler. Men man kan jo vende seg til alt, naturligvis. Selv om utsikten er minimal, og ikke synger marken så pent heller. Skal fuglene heretter måtte sitte på bakken og synge med de akustiske handikap det medfører?

 

En ting som er helt sikkert, er at de var mye smartere før i tiden. For man blir jo dum av å se på TV. De var sikkert ikke firkantet i øynene heller. Jeg tror ikke man blir dummere av å se på TV. Tvert i mot så utvider det nok ens horisont, i hvert fall om en har 33-tommer. Selv har jeg et avslappet forhold til Tv-produksjoner. Hjemme har vi bare ca. 100 kanaler, hvorav 38 tyske, fordelt på 2 Tv-apparater. Ett til hvert øye. Men den som ennå ikke har innsett at TV er kommet for å bli, gjør nok klokt i å stikke kabelen i jorda og se hvor han er.

 

Det som hadde vært lurt, hadde vært å innføre fjernsynsfrie dager. Da jeg var på sommerferie, nøt jeg sju Tv-frie dager. Allerede etter et par dager merket jeg en liten bedring. Det var som jeg tok i bruk en avstengt del av hjernen, et hemmelig rom på loftet, bak en dør som ikke har vært åpnet på lenge. Det knirket riktignok fælt i den da jeg åpnet den, og innenfor var det mye støv og lite luft, men bare en får rengjort rommet, kan det bli en flott bod i toppetasjen som en kan lagre både ny og glemt viten i. Før fjernsynet ble oppfunnet var nok denne avdelingen atskillig mer i bruk. Men døren deres knirket nok også, for de hadde jo ikke funnet oljen heller.

 

Fjernsynet er i dag det nest viktigste etter potetgullet, og de to hører jo sammen som høna og egget. Det er ikke for ingenting at de ble oppfunnet omtrent samtidig. Som når det gjelder høna og egget, strides de lærde om hvem som gikk i bresjen. For ikke å snakke om de ulærde, som på den annen side ikke er så opptatt av hva som kom først, bare det kom. Nyere forskning viser at potetgullet antagelig var først ute. Ja, så tidlig at folk bare hadde radio, og den egnet potetgullet seg dårlig til fordi det knaser så fælt inne i hodet at man ikke hørte hva som ble sagt, og derfor kom fjernsynet til verden. For der er det ikke så nøye om det er noe som uteblir.

 

En annen teori går ut på at fjernsynet kom først. Og der satt man da, og følte at det var noe som manglet. Men så var det en tenåring som la en potet i mammas eggdeler og så var det gjort. Spesielt siden colaen og Falcon Crest allerede var på banen og bare ventet på å slå ut i full blomst. Det eneste som manglet var kanalene, og de har vi fått flere enn nok av. Etter dette har chipsen utviklet seg og brukes i dag til og med i datamaskiner.

 

Nei, hva menneskene gjorde før fjernsynet ble oppfunnet er vanskelig å si. Eller er det det. Sannheten er vel at vi vet det alle sammen. Vi har nemlig sett det. Og hvor har vi sett det, akkurat ja, gjennom fjernsynet.

Kommentarer fra brukere


Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews