Søk i stiler
 

Bergen og bergensere


Et kåseri om Bergen og bergensere. Skrevet på VK1 tegning form og farge. Karakter 5.
Sjanger:KåseriLastet opp:08.03.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Steder i Norge
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Hvis du spør en Østlending, eller en annen ikke-bergenser, om hva han vet om Bergen, hva tror du han svarer da? Jeg tror han svarer at det regner alltid i Bergen. Men hvis du da spør om han liker regnet, så svarer han helt sikkert nei og at han aldri kunne bodd i Bergen. Men vet du hva? Vi bergensere tåler regn. Vi er vanntette. Grunnen til det er vel rett og slett at vi er oppvokst her. Her ble vi foret opp på poter, pale og Brann. Vi er så vant til regn at vi har svømmehud mellom tærne og gjellene snart begynner å utvikle seg.

Hvis du går rundt i Bergen en dag, så er det ikke vanskelig å se hvem som er bergensere og ikke. Tenk deg at du f. eks er på Torgallmenningen, så plutselig kommer det en regnskur. Noen folk skynder seg å løpe under tak, noen dekker seg til på hodet med hendene eller noe annet fordi de ikke har paraply, noen andre tar opp paraplyen, løper bort til en paraplyautomat og putter på penger, noen leter etter paraplyen i vesker og poser men finner den ikke, andre bare går helt normalt videre.

 

Hvem er bergensere? Jo, det skal jeg si deg.. De som tar opp paraplyen og de som går helt normalt videre. Hvorfor? Fordi de som tar opp paraplyen er så vant til regnet at det å ta opp paraplyen er en handling som går automatisk hver gang det kommer en byge. Byvåpenet, som er paraplyen, har de alltid med seg. De som går helt normalt er bergensere av den sorten som ikke merker at det har regnet før det stopper. Da finner de ut at det har skjedd en forskjell, at noe mangler.

 

Tror du forresten på Gud? Uansett.. Da Gud var ferdig med å lage Bergen, så han ned og sa: ”Perfeksjon, denne byen skal jeg vaske minst to ganger i døgnet!” og sånn ble det.

 

Vi bergensere burde vel egentlig være veldig lei regnet og klage mye på denne byen, men det gjør vi ikke. Bergensere er nemlig de mest lidenskapelige, stolte og patriotiske folkene i landet vårt. Uansett hvor vi reiser eller flytter, så er alltid Bergen byen i vårt hjerte. Byen elsker vi over alt og den er alltid like vakker. Tiggere på Torgallmenningen, deilig fiskelukt på Torget, sprøytenarkomaner i Nygårdsparken, fjortiser på Bystasjonen, horer i C. Sundsgate og på Strandkaien osv. Alltid like vakkert..

 

Jeg skal innrømme at vi skryter mye av byen vår og at vi er fra Bergen. Du har vel kanskje hørt at Bergen er Vestlandets hovedstad og at bergensere er ikke fra Norge, men Bergen, og at utenfor Bergen ligger det en øy som heter England. Og at hvis du sier til en bergenser at du gjerne vil se hele verden, så sier bergensere at du får ta Fløibanen helt opp, så har du verden for dine føtter.

 

Men en må ikke bare være flink å skryte og tåle regn for å være bergenser. Det stilles flere krav enn det. Du må f. eks. kunne synge ”Nystemten”, Bergens nasjonalsang, som faktisk er allsang på Brann Stadion før hver eneste hjemmekamp. Det er faktisk organisert med forsanger som kan være alt fra Tor Endresen, et dyktig mannskor, Christine Guldbrandsen med pipestemmen til en hel barnehage som absolutt ikke kan teksten. Ellers bør du virkelig kunne bergenske ord og uttrykk som ”bekkalokk”, ”månebedotten”, ”tidi”, ”kaffornåkke”, ”heisen” og ”drøle”. Å kunne navnene på De Sju Fjell er også viktig. Du bør også gå på Fotballpuben, som kalles Fotikken, minst en gang i uken for å drikke Hansa og gaule ”Å, du Hansastad blant fjeller – Norges beste øl du selger. Skål for Bergen og for Hansa bryggeri!”. Husk at Ringnes drikker man ikke! En bergenser må også vite at trøndere, som kalles ”bartepakk”, liker man ikke. Det samme gjelder samer (alle som bor i Nord-Norge) og bønder, som er alle andre ikke-bergensere. Andre krav er å kunne snakke veldig høyt, fort, uforståelig og skarre mest mulig på r-ene, så en er sikker på at bartepakket, samene og bøndene ikke forstår hva en sier.

 

Så alle ikke-bergensere: Jeg forstår at dere har utrolig lyst til å immigrere til Bergen og konvertere til religionen Brann, men som jeg nettopp fortalte er det ikke små krav som stilles for å bli vurdert siden Bergen er så attraktivt for tiden. Men det er bare å øve og øve, så kan dere flytte til Bergen dere også.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

fefuwh
13.05.2019 09:01

Bra!
255
anbefalinger
den er drit


13.05.2019 09:16

Bra!
187
anbefalinger
Dette var ikke morsomt og litt av meningen med et kåseri er at det skal være morsomt  Sad :-\((

:)
19.05.2007 17:56

Bra!
22
anbefalinger
Bra kåseri! Morsomt ^^

^^
28.11.2007 22:47

Bra!
13
anbefalinger
Utrolig bra slutt på kåseriet må jeg si  Smile :-\)

Mina
16.11.2009 18:45

Bra!
8
anbefalinger
Veldg bra! Utrolig morsomt.  Very Happy :-D

Julie
23.03.2010 19:34

Bra!
8
anbefalinger
Utrolig bra og morsomt!

Sarah
14.10.2013 11:56

Bra!
8
anbefalinger
Hehe! jeg jeg lo en del da jeg leste denne.. morsomt,mange poeng og synspunkt, godt ordbruk, mye overdrivelser, men slik skal et kåseri være, overdrevent, ironisk, og morsomt.. synes dette var et godt utgangspunkt i det å være en bergenser..  Smile :-\)19.11.2011 18:13

Bra!
6
anbefalinger
Ehh, har vanskeligheita for å tru at du fekk ein femmar på den. Da va eit dårleg kåseri...

Christine
22.09.2009 16:26

Bra!
4
anbefalinger
Dette er ikke et kåseri!!!

Bergenser
24.03.2010 14:48

Bra!
4
anbefalinger
Dette vår et dårlig kåseri! Føler at den eneste sjangertrekket du har brukt er overdrivelse, og du brukte det alt for mye. Det ble faktisk slitsomt.

Mvh en irritert Bærgensar(r)!

Marcus
23.09.2013 13:56

Bra!
2
anbefalinger
Hei  Smile :-\)

Henrik Strømseid
23.09.2013 13:59

Bra!
2
anbefalinger
Dette var en godt kåseri! Veldig godt! Nam, nam! :3

yummy
11.03.2016 09:25

Bra!
2
anbefalinger
jævlig bra koseri

Smaker godt
23.09.2013 13:59

Bra!
1
anbefalinger
 Smile :-\)

Erik Lambak
23.09.2013 14:01

Bra!
1
anbefalinger
Hei


22.06.2018 12:50

Bra!
1
anbefalinger
Hei. Jeg lurer på en ting: Er bergensere trygge på seg selv eller er det bare et skall av støy som dekker over den inngrodde janteloven som sitter i mange fra Norge og Danmark?

Hifi Connoisseur
19.05.2019 18:49

Bra!
1
anbefalinger
Forbanna patetiske folk. Haaater Bergenserer, dialekten, selvskrytet, å st absolutt alle Bergenserer er verdensmesterer på absolutt alt. Apehjerner.

Hifi Connoisseur
19.05.2019 18:50

Bra!
1
anbefalinger
Forbanna patetiske folk. Haaater Bergenserer, dialekten, selvskrytet, å st absolutt alle Bergenserer er verdensmesterer på absolutt alt. Apehjerner.

Mathilde
05.04.2017 09:51

Bra!
0
anbefalinger
Noe av det beste eg har lest på en srund😂😉


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews