Søk i stiler
 

Vidkun Quisling


Quisling var på okkupasjonsmaktens side under 2. verdenskrig, og ble henrettet for krigsforræderi etter krigens slutt.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:21.02.2007
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Norske forhold under krigen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling blei født 18. juli 1887 i Fyresdal. Han var ein norsk politiker og offiser.

 

Quisling utførte eit kuppforsøk gjennom radio. 9. april 1940 troppa han opp i NRK og las opp eit skriv om at han danna ny regjering. Regjeringa til Quisling hadde lite oppslutnad i folket. Allereie 15. april vart ho avsett og Josef Terboven vart innsett som tysk styrar.

 

13. mai 1933 stifta Quisling fascistpartiet Nasjonal Samling. Den offisielle stiftelsesdatoen var 17. mai 1933. NS var orientert mot tysk nasjonalsosialisme og italiensk fascisme, og hadde ein anti-demokratisk politisk struktur. Quisling var partiets «fører», på same måten som Adolf Hitler var det for NSDAP i Tyskland, og Benito Mussolini for fascistene i Italia.

 

Etter krigen blei Quisling dømt for krigsforræderi, ulovlig forsøk på å bringe Noreg under framand kontroll, bistand til fienden i krigstid, ulovleg endring av Grunnloven, medvirkning til drap for deportasjonen av jødane, henrettelsene av Gunnar Eilifsen og Viggo Hansteen, og for å ha nektet å benåde dei fjorten fangane som norske nazimyndigheter lot skyte som represalie etter drapet på statspolitisjef Karl Marthinsen. Quisling blei dømt til døden og han blei skutt på Akershus festning 24. oktober 1945.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Hemmeli
27.04.2009 08:49

Bra!
3
anbefalinger
copy, paste...


13.06.2010 18:19

Bra!
3
anbefalinger
Bra skrevet Very Happy :-D

mayaa
26.04.2011 14:21

Bra!
1
anbefalinger
øhøøø!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews