Søk i stiler
 

Statskirke


Litt fakta om statskirker i Norge, og hva jeg mener om de.

Skrevet i 9. klasse.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:17.02.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kristendom i Norge
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Hva er en statskirke?

En statskirke er en kirke som blir eid av staten. Staten gir penger til vedlikehold av kirka, gir lønn til prestene og de andre som jobber der og lignende. Pengene staten gir til kirka er litt av pengene familier i Norge betaler i skatt.

 

Hvor og når kom statskirken til Norge?

Statskirken kom til Norge i år 1537 da Norge var under styring av Danmark. Norge brøt forbindelsene med kirken i Roma. Mannen som var sjefen der var paven, og derfor bestemte han over alle de kristne og katolske kirkene i verden. Da statskirken kom til Norge, ble den norske kongen hovedsjef over Den norske kirke. Nå i dag eier også kongen de norske statskirkene, men de blir styrt av kultur og kirkedepartementet. Kongen er den eneste personen i Norge som ikke har religionsfrihet. I dag bekjenner den norske kirke seg til kristendommen og retningen de følger er lutherdommen.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Er det bra med statskirke i Norge?

Det med statskirke i Norge er både positivt og negativt. Her er noen av de positive og negative sidene med statskirke i Norge.

 

Noe av det som er negativt er at vanlige folk som ikke er kristne må betale skatt til kirka selv om de sjeldent eller aldri går i den. Et eksempel på dette er familien min, vi betaler like mye skatt til statskirkene i Norge som en kristen familie som går der hver søndag og på veldig mange gudstjenester, selv om vi bare er i kirken på bryllup, dåp begravelser og en gang på julaften. Muslimer må også betale skatt til kirka selv om de aldri er i kirka. I fremtiden håper jeg at den norske stat vil åpne øynene, og prøve å sette seg i samme situasjon som muslimer og andre norske familier, som aldri går i kirka er i. Min mening er at staten burde gjøre kirken uavhengig fra staten, mest på grunn av dette, men jeg har også andre grunner.

 

En av de grunnene er at jeg syns det blir dumt å fremheve en religion framfor andre religioner.  Det er for mange innvandrere og andre religioner i Norge nå i dag for at Staten bare gir penger til kristendommen.

 

Noe jeg også syns er litt dumt med statskirker i Norge er at da kan de kirkene som er uavhengig av staten gå konkurs. Når alle skattebetalerne i Norge betaler penger til statskirkene, er det ikke alle som går i statskirker. De som går i de vanlige kirkene, betaler skatt til statskirkene og gir noen ganger penger til de vanlige kirkene i gudstjenester når det går sånne bøsser man skal putte penger i. Så når folk betaler skatt til statskirkene og gir penger i bøsser, er det ikke sikkert man gidder å betale så mye, så mange dropper pengebøssene. Jeg tror ikke at alle kommer til droppe pengebøssene, men hvis noen begynner med det, mister kirken litt penger til lønning og vedlikehold, og hvis mye av kirken er slitt, mister kanskje kirken besøkende. Da får ikke kirkene penger fra de som er opptatt av det skal se fint ut, så mister de enda mer penger osv.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Selv om det finner mange negative ting med Statskirker må man ikke glemme at det også finnes positive ting.

 

Den ene tingen er at den gir barna noe å tro på. For noen kan det bli lettere i livet å ha en gud å tro på. Statskirken gir også kristendoms undervisning. Det er veldig fint for folk som vil lære om kristendommen og vil leve som kristne, og lære litt om åssen kristne lever og lignende.

 

Den siste grunnen er at det er i noen tilfeller bedre for kirka å være statlig. Hvis kirka er veldig gammel, får den penger av staten til å pusse opp og kanskje lage ny kirke. Det er kanskje ikke den beste løsningen for de folka i Norge som ikke er i kirka, men det lønner seg jo for kirkene og de som går i statskirkene.

 

Hvor mange medlemmer er den i Den norske Kirke?

Året 2004 var det hele 3,9 millioner mennesker i Den norske kirke. Det tilsvarer 85,7 % av Norges befolkning. På grunn av flere og flere medlemmer melder seg ut av Den Norske kirke er tallet i 2007 litt i underkant av tallene fra 2004.

 

Hvor mange deltok i Gudstjeneste 2005?

I året 2005 var det hele 6,7 millioner mennesker som deltok på gudstjenester i Norge.

 

Hvor mange regnet seg som kristne i 2006?

I året 2006 var det ca 45 % av befolkningen i Norge som regner seg som kristne, og 29 % er så kristne at de tror på gud.

 

Engasjere seg?

En kjent forfatter som het Søren Kirkegaard mente at menneskene skulle engasjere seg i kristendommen. Han mente at selv om man er medlem i kristendommen, er det mange mennesker som bare er medlemmer uten å engasjere seg noe, og derfor ikke burde kalle seg kristne. Det skjønner jeg hva han mener med, fordi jeg er 100 % enig med han. Selv om jeg er døpt, og er med i Den norske kirke, føler jeg meg og regner meg ikke som kristen. Jeg går jo nesten aldri i kirka, og har vert i bare en gudstjeneste som jeg kan huske. Veldig mange av de som er med Den norske kirke er bare medlemmer for å være medlem, eller har ikke orket stresset med å melde seg ut og sånt. En dame jeg så på nyhetene prøvde å melde seg ut fra Den norske kirke, og sendte brev eller noe sånt, men ble allikevel ikke meldt ut. Så det er nok mange som ikke gidder å melde seg ut, fordi de ser ikke noe negativt i å være medlem. Mange er medlemmer, selv om de allikevel aldri går i kirka, eller lever en kristen hverdag.

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

fu
13.05.2008 13:28

Bra!
6
anbefalinger
dette var dårlig... dårlig språk og svake argumetasjoner.. dette så mer ut som er leserinnlegg eller noe...

xxx
01.10.2008 16:10

Bra!
6
anbefalinger
Hvorfor er denne lagt ut? Høres ut som den er skrevet av en 8-åring... Tror ikke jeg har sett noe dårligere...

?
08.10.2008 20:42

Bra!
5
anbefalinger
StatskirkER i Norge? Jeg trodde det bare var EN...


05.06.2014 12:36

Bra!
5
anbefalinger
drit bra tekst, fikk bruk for den i siste liten  Smile :-\)


05.06.2014 12:46

Bra!
5
anbefalinger
fin tekst, men veldig dårlig i tilleg

alle
05.06.2014 12:46

Bra!
5
anbefalinger
suger heftig

sug123
05.06.2014 12:47

Bra!
5
anbefalinger
dette var bra  Sad :-\(  Smile :-\)  Wink ;-\)


04.01.2009 02:30

Bra!
4
anbefalinger
Unskyld meg, men 45% ser på seg som kirsten, men bare 29% tror på Gud? Det er altså 16% som er kristen men IKKE tror på Gud? Hvordan er dette mulig?

Ellers var det ett heller dårlig innlegg. Du får klart frem meninger, og det virker som et leserinnlegg/debattinnlegg etter min mening.

Harald
08.01.2009 11:24

Bra!
4
anbefalinger
Sorry meg altså, dette er noe av det DÅRLIGERE jeg har lest! Som en kommenterte lengre opp her... Du skriver som en 8-åring!

Og at du fikk 5'er på denne oppgaven... Sier mer enn tusen ord om lærerne på Hakadal Ungdomsskole  Wink ;-\)

NatR
04.11.2010 11:13

Bra!
3
anbefalinger
Kristin: "Hvordan kan 6,7 millioner ha deltatt i gudstjenester når det ikke finnes mer enn ca. 5 millioner nordmenn?"
Jo det skal jeg si deg. Det er sant at det er ca 5 millioner nordmenn i Norge. Men har det slått deg at han kanskje mener besøkende igjennom året?

Og til resten av alle dere andre som kommenterer som om dere var 8 år? Husk at dette ble skrevet av en i 9klasse. Dere kan ikke forvente forfatter nivå.

...
13.09.2012 14:29

Bra!
3
anbefalinger
Dere som kommenterer kun negativt, jeg kan si meg enig i at denne teksten ikke er feilfri, men det er skrevet av en 9.klassing, jeg tviler sterkt på at dere var mye bedre selv.

Roger
28.01.2015 14:43

Bra!
3
anbefalinger
Hei, la nå være å kritisere for hvordan det er skrevet, hva vet vel vi om denne gutten? og om tallene ikke skulle være korrekte er det veldig farlig, synes han hadde noen gode poenger om positive og negative sider ved statkirken(e). Det er flere enn en kirke, og derfor også riktig å omtale disse i flertall, det er bare en stat. Det er vel i tilfelle 6,7mil besøkende til kirkene han mener, om det er riktig må da gudene vite?

Håkon Trehjørningen
15.04.2010 17:23

Bra!
2
anbefalinger
Hahahaha, dette var dårlig!!! Men fikk bruk for det i lille oppgaven jeg gjorde  Wink ;-\)

Lene
26.04.2010 15:01

Bra!
2
anbefalinger
Dårligste jeg har lest....

Ann Cecilie
03.03.2011 12:13

Bra!
2
anbefalinger

Frode
14.04.2015 17:23

Bra!
2
anbefalinger
Ifølge SSB så var det 6,7 million besøkende på gudstjenester og det er antall deltakelser-ikke antall mennesker som besøker. Går du i kirken hver uke så er det 52 besøk. Det finnes mange som lever som kristne som allikevel ikke tror på en allmektig vesen i himmelen

Kristin
26.01.2010 16:27

Bra!
1
anbefalinger
Hvordan kan 6,7 millioner ha deltatt i gudstjenester når det ikke finnes mer enn ca. 5 millioner nordmenn?

Yngve
23.05.2010 00:01

Bra!
1
anbefalinger
"og 29 % er så kristne at de tror på gud. "

Har du hørt om de 17 % av ateistene i Norge som tror at Gud finnes?.. Ikke jeg heller..

Du bør helst gjøre enda mer research før du kaster frem slike tall. Det er ikke vondt ment, bare et godt tips til deg.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews