Søk i stiler
 

Ondskan


Filmanalyse av den svenske filmen "Ondskan".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:16.02.2007
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Filmer
Verktøy:UtskriftTittel: ”Ondskapen”

Original tittel: ”Ondskan”
Regi: Mikael Håfström

Produksjonsår: 2003

 

Handlingen

 

Referat:

Sekstenårige Erik Ponti blir slått av stefaren sin hver dag. Han blir utvist fra skolen hvor han selv er en slåsskjempe. Moren til Erik gir ham en siste sjanse og sender ham på internatskole. På den nye skolen virker alt bare perfekt. Erik bestemmer seg for å begynne et nytt og bedre liv. Han blir bestevenn med Pierre, mister jomfrudommen og kommer med på skolens svømmelag.

 

Etter hvert viser det seg at skolen er et helvete. De eldste, under ledelse av Otto Silverheim, får lov til å ydmyke og banke opp de yngre for å disiplinere dem. Erik kommer i konflikt med hele skolen da han ikke vil slåss. Han får kallenavnet "rottan" og må gjøre straffearbeid. Men Erik lar seg ikke knekke.

 

Miljøet:

På internatskolen viser det seg at elevene selv har ansvaret for ro og orden. De kaller det "kameratoppdragelse", men dette betyr i praksis at de eldste gymnasiastene skal respekteres uten unntak og at de kan straffe de som er yngre etter eget ønske.

 

Dette miljøet er valgt fordi denne historien bygger på forfatteren av boka sin egne erfaringer i oppveksten, både når det gjelder familieforholdene og skolen.

 

Genre:

Drama

 

 

Oppbygging

 

Anslaget på filmen:

I starten av filmen ser vi en ”vanlig” middag med hovedpersonen Erik Ponti, mor og stefar. Erik er så uheldig å mist en gaffel på gulvet og dermed er helvetet løs. Straks etter at måltidet er over drar stefaren han inn på et rom og mishandler han på det groveste med pisk. I stuen sitter mor og spiller på piano for å overdøve skrikene fra sin sønn.

 

I neste scene får vi se at Ponti selv slår en meddelev halvt i hjel, noe som fører til at han blir utvist fra skolen. I et fortvilet forsøk på å redde sin sønn selger mor verdisaker og sender ham på en fornem nazilignende kostskole. Detter er hans siste sjanse til å få orden på livet sitt.

 

Tydelig vendepunkt:

Når han endelig gjør sin blodige hevn å banke sine fiender helseløse.

 

Det jeg opplever som høydepunkt i filmen:

Høydepunktet var når Erik Ponti endelig begynte å slåss. Når han slapp ut ondskapen i seg selv og banket opp de eldste gymnasiastene som hadde mishandlet både han og Pierre.

 

Slutten av filmen:

I slutten av filmen banker Erik faren etter all mishandlinga han fikk fra han siden han var 5 år gammel.

Han fikk også avslørt lærerne på internatet som hadde latt de eldste gymnasiastene slått og mishandlet de andre.

 

Hovedkonflikt:

Hovedkonflikten var mellom Erik og fjerdeklassingene. En annen konflikt var mellom Erik og faren.

 

Rekkefølge:

Historien blir fortalt i kronologisk rekkefølge.

 

 

Rollene

 

Hovedrollen:

Hovedpersonen er slåsskjempen Erik Ponti som har en bakgrunn med overgrep og vold og er utvist fra sin lokale skole pga. vold. Han ønsker å komme ut av voldspiralen og kunne konsentrere seg om skolen for å komme videre til gymnaset.

 

Motpart:

Hovedpersonens motpart er Otto Silverheim og hans gjeng. Silverheim er lederen av de eldste, og får lov til å ydmyke og banke opp de yngre for å disiplinere dem. Han er en rik ledertype.

 

 

Budskap

 

Hovedtema:

Vold er hovedtemaet i denne filmen. Det var mye slåing og mishandling. Erik slåss på skolen, og hjemme blir han slått av stefaren hver dag. På internatet blir de andre meddelevene slått og mishandlet av de eldste gymnasiastene hvis de ikke gjorde som de sa eller hvis de sa noe forbudt.

 

Hva filmskaperen vil fortelle oss:

Jeg tror filmskaperen vil fortelle oss om en elevs kamp mot seg selv for ikke å gå for langt i kampen mot sine undertrykkere. Altså, at ondskapen vinner alt.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Mordi
13.11.2008 15:03

Bra!
9
anbefalinger
Jo tilslutt så banket han faren opp , men du får ikke se det.  Smile :-\)

dr.GoodGrades
09.03.2009 18:06

Bra!
7
anbefalinger
dårlig filmanalyse

julie
17.11.2008 16:52

Bra!
5
anbefalinger
det var bra skrevet u har fått med dt meste !! Very Happy :-D

Sanne
19.11.2008 20:49

Bra!
4
anbefalinger
Det blir hverken vist i filmen eller skrevet i boka at Erik banker opp stefaren. Han bare truer han, og som hans taktikk så har han gjort det flere ganger i løpet av boken/filmen. Det er kanskje til oss selv å avgjøre, men i filmen er det ihvertfall en trussel, stefaren har fått beskjeden om å reise.


13.04.2010 09:08

Bra!
4
anbefalinger
jeg syns , ondskapen er en fantastisk film. Wink ;-\)

Bjørn Harrier
20.10.2010 19:24

Bra!
4
anbefalinger
svenn og øystein: din kommentar er et klassisk eksempel på hvordan man ikke skal skrive en kommentar. For det første virker det som om du har brukt enhver anledning til å sette inn en dobbel konsonant, jf. litte, brukke og drittet. For det andre bruker du ikke dobbel konsonant der du skal, jf. en en 2+. For det tredje har du skrivefeil, jf. bedren, vis, detter. For det fjerde har du ikke kapitaliserte bokstaver i begynnelsen av setninger. For det femte, ikke kommenter med mindre du har noe positivt å si. Det er aldri sånn at ALT er feil, det er alltid noe du kan gi ros for, og å gjøre det hjelper i ekstreme mengder. Du skal få poeng for at semantikken er nesten korrekt, så gratulerer med 2+ hos meg ^^.

Misforstå meg rett, det var ikke den beste anmeldelsen jeg har lest, men jeg synes da at språket er bra. Selv om anmeldelsen er under middels, er rettskrivinga og semantikken bra, så det ville antagelig ha blitt en 3'er.

jojo
11.03.2009 17:38

Bra!
3
anbefalinger
Du skriver at filmskaperen vil ditt og filmskaperen vil datt. Men det er jo forfatteren som vil fortelle leseren eller seeren noe. Det var ikke filmskaperen som fant på historien.

Gunsk
16.12.2007 21:08

Bra!
2
anbefalinger
Veldig bra filmanalyse, men Erik banken jo ikke stefaren, han bare truet han...

sindre
27.09.2012 12:32

Bra!
2
anbefalinger
hva heter sangen moren spiller på piano??  Smile :-\)

Ronny
26.01.2017 09:00

Bra!
1
anbefalinger
Filmen var riktigt bra

bæj
03.11.2017 12:57

Bra!
1
anbefalinger
TORMOD er en TOJ


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews